Αρχική διεθνή Η «διαδικασία του Βερολίνου»

Η «διαδικασία του Βερολίνου»

Πρόκειται για εργαλείο της πολιτικής της (προσεχώς απερχόμενης, ωστόσο απαραίτητης) Μέρκελ ως παράλληλη ή χωριστή διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Ένα εργαλείο που παραγκωνίζει την Ελλάδα, η οποία από το 2003 έχει αναλάβει επίσημα τον ρόλο για τη διεύρυνση της Ε.Ε. με τις χώρες της περιοχής, όπως και άλλες κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

Έτσι η Μέρκελ πρώτα συναντήθηκε με τον Σέρβο πρόεδρο Βούτσιτς, που την υποδέχθηκε μιλώντας γερμανικά(…) και συνομίλησαν για το Κόσοβο, όπως και για τη μεταρρύθμιση των δικαστικών θεσμών που θα ευνοήσει τις ενταξιακές διαδικασίες. Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι οφείλει στο Βερολίνο μεγάλη ευγνωμοσύνη για την οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας, αφού η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, και οι εταιρίες της είναι στην κορυφή της λίστας των επενδύσεων στη Σερβία.

Κατόπιν η Μέρκελ συναντήθηκε με την αλβανική ηγεσία και, ξεχωριστά, με τους ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αλβανία, η Μέρκελ συναντήθηκε με όλους αυτούς τους ηγέτες στις εγκαταστάσεις μιας… γερμανικής επιχείρησης στα Τίρανα [βλ. φωτογραφία].
Τι μπορεί να σημαίνει η παράλληλη ατζέντα της «διαδικασίας του Βερολίνου», η οποία παρακάμπτει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς; Στον κατάλογο βρίσκεται το μεταναστευτικό ζήτημα και η αξιοποίηση της χρήσιμης ροής Βαλκάνιων εργαζομένων προς τη Γερμανία, οι παροχές (με βάση τα «κριτήρια της Κοπεγχάγης» για τις μεταρρυθμίσεις) όπως και οι εμπορικές συναλλαγές, οι επενδύσεις κ.λπ. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γενναία χρηματοδότηση της Ε.Ε. για την «πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη» αφορά και στα Βαλκάνια, κι ότι η Γερμανία έχει μεγάλο μέρισμα στην αγορά των ΑΠΕ.

Το μήνυμα όμως της πρόσφατης επίσκεψης της Μέρκελ στη γειτονιά μας είναι κυρίως προς τους μελλοντικούς εταίρους προκειμένου να συμμεριστούν τον Γερμανικό Διάδρομο στα «Βαλκάνια της καρδιάς της» ως βασικό όρο ένταξής τους στην Ε.Ε. Η συνέχεια ανήκει στη Γερμανίδα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάλογα ταξίδια, προκειμένου να τα εξηγήσει όλα αυτά σε… ευρωπαϊκή διάλεκτο.

Σχόλια

Exit mobile version