Αρχική γνώμες Η αποστασιοποίηση Καραμανλή

Η αποστασιοποίηση Καραμανλή

Με μια λιτή δήλωσή του, την ημέρα που ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτονταν την Αθήνα και είχε συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια και τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για μια σαφή κίνηση αποστασιοποίησής του από δύο καταστάσεις για τις οποίες είχει μιλήσει στις πρόσφατες παρεμβάσεις του: Πρώτα για όσα γίνονται και όπως γίνονται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (παρακολουθήσεις, υποκλοπές, σκάνδαλα κ.λπ.) και δεύτερον για τα όσα προετοιμάζονται στο Αιγαίο (συνεκμετάλλευση κ.ά.) και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αυτά είχαν διαφανεί στις δύο τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του με ομιλίες που έκανε αλλά δεν είχε διαφανεί (αν και υπήρχε η σχετική συζήτηση) ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται.

Επομένως η απόφασή του να μην είναι υποψήφιος αποτελεί μια πιο σαφή αποστασιοποίηση και στηρίζεται στην εκτίμηση πως ο ίδιος δεν θέλει να φέρει ευθύνη για όσα έρχονται και για όσα απεργάζονται οι ελληνικές ελίτ με τους Αμερικανούς και την επεκτατική Τουρκία, δηλαδή τις διεργασίες και τις συμφωνίες που επωάζονται για το «κλείσιμο» σοβαρών εθνικών ζητημάτων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την απομείωση της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την Κρήτη.

Η απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος αποτελεί μια πιο σαφή αποστασιοποίηση και στηρίζεται στην εκτίμηση πως ο ίδιος δεν θέλει να φέρει ευθύνη για όσα έρχονται και για όσα απεργάζονται οι ελληνικές ελίτ με τους Αμερικανούς και την επεκτατική Τουρκία

Ο Άντονι Μπλίνκεν μίλησε, η Ντόρα Μπακογιάννη τοποθετήθηκε ως λαγός για τη συνεκμετάλλευση, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει «Πρέσπες παντού», όλα ετοιμάζονται και το ξαναζεσταμένο φαγητό της «διπλωματίας των σεισμών» ανοίγει περισσότερο τον δρόμο και την όρεξη των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς είναι ήδη διάτρητες. Σαν να είναι όλα δρομολογημένα…

Όπως είναι γνωστό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επί πρωθυπουργίας του, είχε κάνει συγκεκριμένα ανοίγματα προς την πλευρά της Ρωσίας χωρίς να αποκόπτεται από τις συμμαχικές υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και είχε ενοχλήσει σφόδρα την αμερικανική εξωτερική πολιτική με το βέτο που είχε θέσει για το Μακεδονικό, δηλαδή σχετικά με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008. Από τότε ξεκίνησε μια διαρκής υπονόμευσή του – παρακολουθήσεις από την ίδια την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, φημολογίες για απειλές και ενέργειες κατά της ζωής του ίδιου και της οικογένειάς του, σκάνδαλα κάθε είδους και προβοκάτσιες. Αυτή η κατάσταση τον οδήγησε σε μια πρώτη αποστασιοποίηση από τα της Ν.Δ., παρέμενε βουλευτής (βέβαια ψήφιζε μέσα στη Βουλή καθήμενος στα βορεινά έδρανα και στήριζε τις επιλογές της Ν.Δ. ως πρώην πρωθυπουργός) και κάθε τόσο με κάποια δήλωση ή κάποια ομιλία έδινε το στίγμα του. Είναι αλήθεια ότι οι διαφοροποιήσεις του ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και κυρίως στα ζητήματα περί Χάγης και «συνεκμετάλλευσης» με την Τουρκία, εντάθηκαν για να φθάσουμε στην πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Είναι σαφές ότι με την κίνηση αυτή δεν αποσύρεται από την πολιτική. Δηλώνει ότι κλείνει ο κύκλος του ως βουλευτής μετά από 34 χρόνια. Γι αυτό ο Μανώλης Κοττάκης που θεωρείται ως ο πλέον κοντινός του δημοσιογράφος δηλώνει πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραμένει από θέσεις εφεδρείας στον πολιτικό στίβο. Δηλαδή έπεται συνέχεια με καραμανλικό στυλ…

Σχόλια

Exit mobile version