Αρχική κοινωνία Η ελπίδα ήρθε πιο κοντά στις Σκουριές

Η ελπίδα ήρθε πιο κοντά στις Σκουριές

 Ο Κάκαβος θα ξαναδοθεί στους κατοίκους για να ξαναζήσει, λένε οι αγωνιζόμενοι ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

 Του Ζαχαρία Ρουστάνη

 

Αναβλήθηκε η εκδίκαση από το ΣτΕ της προσφυγής των συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής ενάντια στις ενέργειες της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής, που συνεχίζουν σταθερά τον αγώνα τους ως την πλήρη δικαίωση, έφτασαν στην Αθήνα με το αίτημα να ακυρωθεί η σκανδαλώδης έγκριση της τεχνικής μελέτης δύο μεγάλων φραγμάτων στα φυσικά ρέματα Καρατζά και Λιοτσάνικο στα οποία πρόκειται να εναποτεθούν 148 εκατ. τόνοι τοξικών αποβλήτων. Διότι μόνο σκανδαλώδης μπορεί να χαρακτηριστεί η συναίνεση στη συσσώρευση τέτοιας ποσότητας μεταλλευτικών αποβλήτων πάνω στον μεγαλύτερο υδροφορέα της Χαλκιδικής, κοντά μάλιστα σε ενεργό σεισμικό ρήγμα.

Ο Λάζαρος Τόσκας, περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής αγώνα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των Επιτροπών έξω από το κτίριο του ΣτΕ δήλωνε στον Δρόμο: «Επισκεφθήκαμε ως επιτροπή του κινήματος της Χαλκιδικής τον κ. Λαφαζάνη και τον κ. Τσιρώνη. Πήραμε διαβεβαιώσεις ότι θα ακυρωθούν οι αποφάσεις έγκρισης τεχνικών μελετών που πάρθηκαν χωρίς να τηρούνται οι όροι δόμησης της περιοχής, αποφάσεις που πάρθηκαν με ψευδείς και παράνομες υπεύθυνες δηλώσεις των μελετητών μηχανικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα σταματήσουν άμεσα τις επόμενες μέρες οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου. Θα παρέμβει ακόμα το υπουργείο Περιβάλλοντος και στο θέμα των φραγμάτων και της υλοτόμησης των περιοχών των φραγμάτων. Πιστεύουμε ότι σε λίγους μήνες οι Σκουριές θα απελευθερωθούν, ο Κάκαβος θα ξαναδοθεί στους κατοίκους, για να ξαναζήσει, να ξαναφυτευτεί, να αποκατασταθεί».

 

«Το χαμόγελο επιστρέφει»

Σχετικά με την απόφαση αναβολής της συζήτησης στο ΣτΕ, ο Λ. Τόσκας ανέφερε ότι προσφέρεται η δυνατότητα να δοθούν πολιτικές λύσεις και να μη χρειαστεί καν η εκδίκαση της προσφυγής. «Αυτό είναι και το καλύτερο σενάριο. Αλλά ακόμα και αν η υπόθεση παραπεμφθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, όπως πρότεινε ο εισηγητής, πάλι καλό θα είναι, διότι θα εξεταστεί η υπόθεση επί της ουσίας και θα ληφθούν υπόψη όλες αυτές οι επιστημονικές εκθέσεις που συνοδεύουν την προσφυγή μας».

«Υπάρχει σήμερα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους θεσμούς;» ρωτήσαμε τον Λ. Τόσκα, για να πάρουμε την απάντηση: «Μα αυτό φαίνεται στα πρόσωπα όλων των ανθρώπων γύρω μας. Οι Έλληνες πλέον αρχίζουν να αισθάνονται ότι τα πράγματα αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Αρχίζει να επιστρέφει το χαμόγελο. Ελπίζουμε ότι δεν θα διαψευσθούμε».

Αν το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού νικήσει, η Χαλκιδική θα αποτελέσει το υπόδειγμα για μια άλλη ανάπτυξη με σεβασμό προς το περιβάλλον, τις δραστηριότητες και τις ζωές των κατοίκων της περιοχής, όπως εκτιμούν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της για την ακύρωση μιας από τις πιο καταστροφικές επενδύσεις στην Ευρώπη, ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου που εξελίσσεται εδώ και χρόνια στις Σκουριές.

 

Τοξικά απόβλητα πάνω σε σεισμικό ρήγμα!

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα είχαν παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη και παρουσίασαν τα κρισιμότερα σημεία του προβλήματος. Όπως ανέφερε ο Γ. Ζουμπάς, «πρόκειται για μια υπόθεση συνεχόμενων παρανομιών που ξεκινούν από τη σκανδαλώδη παραχώρηση 317.000 στρεμμάτων γης στην Ελληνικός Χρυσός έναντι του ευτελούς ποσού των 11 εκατ. ευρώ, τη μετατροπή μιας αγροτουριστικής περιοχής σε αποκλειστικά μεταλλευτική, τον παραμερισμό επιστημονικών πορισμάτων, τα οποία αποδεικνύουν ότι η επένδυση υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και θα επιφέρει συνολική καταστροφή του τόπου, μέχρι και τις διώξεις 350 αγωνιστών που βαρύνονται με κακουργηματικού τύπου αδικήματα απλά και μόνο επειδή εναντιώθηκαν στην επένδυση αυτή με κάθε κόστος».

Ο Χρ. Αδαμίδης, επίσης μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ανέφερε ενδεικτικά δύο διαστάσεις του προβλήματος που αγνοήθηκαν σκόπιμα από την τεχνική μελέτη της εταιρίας για τα φράγματα. Η πρώτη αφορά την ύπαρξη τρεμολίτη, από τον οποίο βγαίνει ο αμίαντος κατά 10% στα υπό εξόρυξη πετρώματα όσο και στα μεταλλευτικά απόβλητα της προγραμματιζόμενης εκμετάλλευσης στις Σκουριές. Η δεύτερη σημαντική διάσταση του προβλήματος αφορά το ότι τα φράγματα κατασκευάζονται πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα σεισμικά ρήγματα της Ελλάδας, το ρήγμα Στρατωνίου, το οποίο κατά καιρούς δίνει σεισμούς μέχρι και 7,5 βαθμούς Ρίχτερ, συνθήκη η οποία θα επιφέρει διάλυση των φραγμάτων και θα καθιστά τη διαχείριση περιβαλλοντικών ατυχημάτων αδύνατη.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Λάζαρος Τόσκας είχε επίσης αναφερθεί στην πολλαπλή καταπάτηση της νομιμότητας και ειδικά στην αυθαίρετη δόμηση ενός τεραστίων διαστάσεων εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, τη μετατροπή ενός δασικού δρόμου σε εθνική οδό (λόγω των μεγάλων διανοίξεων που έχουν γίνει) και στην τροπολογία που πέρασε η απερχόμενη κυβέρνηση το καλοκαίρι μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν πολλές από τις αυθαιρεσίες της εταιρίας.

Ο Κ. Ευθυμίου, μέλος επίσης της Επιτροπής Αγώνα, ανέφερε ότι «ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε με κάθε κόστος την εφαρμογή της επένδυσης αυτής. Πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν τα 317.000 στρέμματα της περιοχής από την κατοχή της Eldorado Gold και να ξεκινήσει άμεσα μια διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών που έχουν γίνει από τις εργασίες της. Πρέπει επίσης να σταματήσει η δικαιοσύνη να δουλεύει για το δίκαιο του ισχυρού και να σωθεί ο τόπος μας από τη λαίλαπα των χρυσοθήρων».

Τέλος ο Γ. Μπάλλιας, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος των αγωνιζόμενων κατοίκων της περιοχής, αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα των φραγμάτων επικαλούμενος και την εμπειρία αποτυχίας αντίστοιχων κατασκευών σε όλο τον κόσμο, σε περιπτώσεις ατυχημάτων που επέφεραν τον μαζικό θάνατο κατοίκων, αλλά και την υψηλή τοξικότητα των αποβλήτων.

 

 

Πανελλαδική συγκέντρωση

Στις 15 Φλεβάρη οργανώνεται πανελλαδική συγκέντρωση στις Σκουριές, για να δηλωθεί ακόμα μια φορά η αντίθεση στην καταστροφή της περιοχής. Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους πολίτες όλης της Ελλάδας να σταθούν δίπλα στους κατοίκους για να σωθεί ολόκληρη η περιοχή

 

 

Σχόλια

Exit mobile version