Αρχική κοινωνία Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την «επένδυση» στη Μονή Τοπλού

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την «επένδυση» στη Μονή Τοπλού

«Κόλπο» το μικρότερο μέγεθος της πρότασης λέει το Δίκτυο Οικο-Κρήτη

Του Μάριου Διονέλλη

 

Για κινήσεις τακτικής εκ μέρους της εταιρίας Minoan Group σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη «επένδυση» στο Κάβο Σίδερο κάνουν λόγο 12 περιβαλλοντικές οργανώσεις από την Κρήτη, προαναγγέλλοντας στην ουσία νέες δυναμικές παρεμβάσεις για την αποτροπή των σχεδίων καταστροφής μια παρθένας της περιοχής.

Σε ανακοίνωση του κοινού τους Δικτύου «Οικο-Κρήτη» τονίζεται πως, αν και το νέο σχέδιο της εταιρίας προβλέπει 1.936 κλίνες σε πέντε ξενοδοχεία και ένα γήπεδο γκολφ, εντούτοις δεσμεύει και πάλι ολόκληρη την έκταση των 26.000 στρεμμάτων που προέβλεπε και ο αρχικός σχεδιασμός. «Στην ουσία δεν έχει ποτέ εγκαταλειφθεί, απλώς στην παρούσα φάση, για λόγους τακτικής, προωθείται μια πρώτη φάση του», αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Υπενθυμίζεται πως την περίοδο 2007-2010 είχε απορριφθεί από το ΣτΕ η αντίστοιχη πρόταση που περιελάμβανε 7.000 κλίνες και τρία γήπεδα γκολφ, μετά από μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού, επιστημονικών φορέων και των τοπικών Αρχών.

Afisa - Kavo SideroΣτην πορεία προέκυψαν οι μνημονιακοί νόμοι «fast track», που δίνουν τη δυνατότητα ιδιωτικής πολεοδόμησης στους επενδυτές μέσω των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ). Η πρώτη και η δεύτερη «Αριστερή» κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάργησαν τους συγκεκριμένους νόμους, αλλά πανηγυρίζουν για την προσέλκυση επενδυτών ζώντας το νέο αριστερό success story, από το οποίο χόρτασε τα προηγούμενα χρόνια και η Κρήτη, βλέποντας δεκάδες δημόσιες εκτάσεις να χαρακτηρίζονται ως προσοδοφόρα γήπεδα ιδιωτικών επενδύσεων στον ενεργειακό ή τουριστικό τομέα.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στο νησί, είχε προαναγγείλει την προώθηση του σχεδίου για το Κάβο Σίδερο (σ.σ. του «Βατοπεδίου της Κρήτης», όπως το χαρακτήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέκου Αλαβάνου -άλλες εποχές τότε…). Τελικά, στις αρχές Μαρτίου το Προεδρικό Διάταγμα που δίνει το πράσινο φως στην επένδυση εκδόθηκε με φαρδιές πλατιές τις υπογραφές των «αριστερών» υπουργών Γιώργου Σταθάκη, Αριστείδη Μπαλτά, Πάνου Σκουρλέτη και Γιάννη Τσιρώνη.

Και όλα αυτά μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000, σε κηρυγμένη Ζώνη Ειδικής Προστασίας, σε περιοχή με πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα, σε έναν τόπο που έχει ενταχθεί πριν ένα χρόνο στο δίκτυο των Γεωπάρκων της Unesco. Την ίδια ώρα που η Ελλάδα αναμένεται να κάτσει στο σκαμνί του Ευρωδικαστηρίου για τις ανεξέλεγκτες χωροθετήσεις επενδύσεων σε προστατευόμενες περιοχές μετά την «αιτιολογημένη γνώμη» που απέστειλε η Κομισιόν στην κυβέρνηση τεκμηριώνοντας τις περιπτώσεις παραβάσεων. Όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα, δυστυχώς και για αυτή την κυβέρνηση. Το μόνο που απομένει είναι η κινητοποίηση ξανά των κατοίκων και του τοπικού επιστημονικού προσωπικού αλλά και των μεγάλων περιβαλλοντικών και πολιτισμικών οργανώσεων της χώρας. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και πάλι οι φορείς που απαρτίζουν το Δίκτυο Οικο-Κρήτη.

Σχόλια

Exit mobile version