Αρχική κοινωνία Φοιτητές στο εδώλιο για πρώτη φορά μετά τη Χούντα

Φοιτητές στο εδώλιο για πρώτη φορά μετά τη Χούντα

Την Τρίτη 19/12 η δίκη των φοιτητών του Φυσικού Ηρακλείου

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μετά από πολλές αναβολές, οδηγούνται την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, οι 12 φοιτητές του Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης για την υπόθεση κινητοποίησής τους στην πρυτανεία του Ιδρύματος τον Οκτώβριο του 2011. Τότε, οι καθηγητές του Φυσικού Τμήματος, είχαν αποφασίσει να «τιμωρήσουν» τους φοιτητές για την κατάληψη που είχαν κάνει, στο πλαίσιο των πανελλαδικών φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου. Ως τιμωρία επελέγη η άρνηση του ορισμού ενδιάμεσης εξεταστικής (που δόθηκε σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου), με αποτέλεσμα αρκετοί από τους φοιτητές να χάσουν το εξάμηνο.

Το χρονικό

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης που έχει συσταθεί, μετά τη συνεχή άρνηση να δοθούν τα μαθήματα, ο Σύλλογος κάλεσε σε κινητοποίηση στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος «Οι καθηγητές που βρίσκονταν στη συνεδρίαση αποφάσισαν να σταματήσουν τη Συνέλευση, αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα αντιμετωπίζοντας τους φοιτητές/τριες με ειρωνεία και απειλούσαν να καλέσουν την αστυνομία για να τους απομακρύνει… Ξεδιάντροπα, επικράτησε η τιμωρητική / εκδικητική συμπεριφορά απέναντι στις οποιεσδήποτε φωνές αμφισβήτησης του νόμου που υπήρχαν εντός του Πανεπιστημίου, καθώς αποτελούσε πολιτική στάση μερίδας καθηγητών η υπεράσπισή του. Η ιστορία του τμήματος, άλλωστε, απαριθμεί πολλά αντίστοιχα παραδείγματα αυθαιρεσίας και καταστολής προς όσους και όσες δε συμβάδιζαν με το “ακαδημαϊκό πρότυπο”, όπως αυτοί θέλουν να το ορίσουν, όπως η απόρριψη άριστων φοιτητών από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της σχολής λόγω πολιτικών πεποιθήσεων το 2011, η μη διεξαγωγή εξεταστικών μετά τις καταλήψεις του 2006-07 και του 2008, η δημόσια υπεράσπιση όλων των αντιδραστικών νόμων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και πολλά άλλα, με τον κατάλογο αυτόν να μην τελειώνει εκεί. Χαρακτηριστική, είναι και η επιστολή αποφοίτων του τμήματος, που περιγράφει το Φυσικό Τμήμα στο Ηράκλειο ως “ένα εργαστήριο που παράγει επικίνδυνες εντάσεις με ευθύνη πρώτιστα των κ. καθηγητών που το διευθύνουν”».

Μετά την κινητοποίηση οι καθηγητές στοχοποίησαν 12 από τους 400 φοιτητές που συμμετείχαν και συγκεκριμένα όλο το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και πέντε ακόμα φοιτητές, καλώντας τους σε Πειθαρχικό το οποίο αφού συνεδρίασε εν κρυπτώ τους επέβαλε την ποινή της αναστολής ενός εξαμήνου σπουδών.

Στα πρόσωπα των 12 φοιτητών δικάζονται θεμελιώδεις δημοκρατικές ελευθερίες, συνδικαλιστικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με κοινωνικούς αγώνες, και η αξία του να παλεύεις για ένα καλύτερο μέλλον

Ωστόσο, το θέμα δεν έμεινε εκεί αφού οι πιο «ακραιφνείς» καθηγητές προχώρησαν και σε αναφορά στον εισαγγελέα Ηρακλείου ο οποίος άσκησε αυτεπάγγελτη δίωξη. με αποτέλεσμα οι δώδεκα φοιτητές να οδηγούνται στο εδώλιο του Πλημμελειοδικείου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση «Το “αυταπάγγελτο” της υπόθεσης, βέβαια, έγκειται, τόσο στο ότι η κατάργηση του ασύλου από τον νόμο Διαμαντοπούλο άφηνε τα περιθώρια για τέτοιου είδους δίωξη, όσο και στο γεγονός ότι καθηγητής απάντησε με επιστολή στην εφημερίδα Καθημερινή, για άρθρο της που περιέγραφε το γεγονός, και έπειτα κατέθεσε την επιστολή του και το εν λόγω άρθρο στον εισαγγελέα για να ερευνήσει ποινικές ευθύνες των φοιτητών.»

Έξι χρόνια μετά τα αιτήματα παραμένουν

Έξι χρόνια μετά, μερίδα καθηγητών φαίνεται να επιδιώκει την καταδίκη των ίδιων τους των φοιτητών, ενώ εκείνα για τα οποία πάλευαν οι φοιτητές τότε, το 2011, είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές στην ανακοίνωσή τους «Πτυχές του νόμου στον οποίον αντισταθήκαμε, έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο τείνοντας να εδραιωθούν τόσο μέσα από καινούρια νομοσχέδια όσο και με αποφάσεις επιμέρους τμημάτων. Οι προτάσεις για εισαγωγή διδάκτρων, η εντατικοποίηση των σπουδών, η διάσπαση πτυχίων, η συνεχής υπο-χρηματοδότηση, η παραγκώνιση συλλογικών διαδικασιών και οργάνων εντός των Πανεπιστημίων, η περιστολή των δικαιωμάτων του φοιτητικού κόσμου είναι ζητήματα που ανακύπτουν καθημερινά στις ζωές μας και εντείνονται μέσω των νέων νομοσχεδίων και διατάξεων (νομοσχέδιο Γαβρόγλου). Στην κατεύθυνση αυτή το Πανεπιστήμιο Κρήτης αγωνίζεται να κρατάει τα πρωτεία στη συνεχιζόμενη μετάλλαξη των πανεπιστημίων από κέντρα μάθησης, προσβάσιμα σε όλους, σε κέντρα τεμαχισμένης γνώσης σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς. Η αντιδραστική παρούσα πρυτανεία, άλλωστε, δεν δίστασε να πάρει επίσημα θέση, 6 χρόνια μετά, όταν μία μέρα πριν την προηγούμενη δικάσιμο, έβγαλε ανακοίνωση, εξισώνοντας λίγο – πολύ τη δράση των φοιτητών με μισαλλόδοξες και ρατσιστικές πρακτικές, θεωρώντας δεδομένη την καταδίκη τους.»

Η πρώτη δίωξη μετά τη Χούντα

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί την πρώτη δίωξη εις βάρος Διοικητικού Συμβουλίου Φοιτητών μετά τη Χούντα και τυχόν καταδίκη των φοιτητών θα αποτελέσει αρνητική παρακαταθήκη για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες μέσα στα Πανεπιστήμια.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην ανακοίνωσή της, με την οποία καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την ώρα της δίκης, έξω από τα δικαστήρια στις 8 το πρωί της Τρίτης «Μετά από τόσα χρόνια μνημονιακής πολιτικής, διάλυσης των κοινωνικών παροχών (παιδεία, υγεία, στέγη κλπ), σε μία κοινωνία που ολοένα και φτωχοποιείται, με τις κυβερνήσεις να πανηγυρίζουν για “επιστροφή στην ανάπτυξη” και τη στιγμή που πνίγονται άνθρωποι από μια απλή νεροποντή, βλέπουμε τους θεσμούς του κράτους να κόπτονται να καταδικάσουν όσους και όσες αντιστέκονται στη διάδοση αυτής της παράνοιας ως κανονικότητα. Εξαντλούν την αυστηρότητα τους σε νέους ανθρώπους που αγωνίζονται, όπως στην περίπτωση της Ηριάννας και του Περικλή, όσο και στην περίπτωση των 12 φοιτητών, την ίδια στιγμή που βαρόνοι της κοκαΐνης, εφοπλιστές που προκαλούν οικολογικές καταστροφές και οι δολοφόνοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Στα πρόσωπα των 12 φοιτητών δικάζονται θεμελιώδεις δημοκρατικές ελευθερίες, συνδικαλιστικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με κοινωνικούς αγώνες, και η αξία του να παλεύεις για ένα καλύτερο μέλλον. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την πλήρη αθώωση των 12 φοιτητών που αγωνίστηκαν για δημόσια και δωρεάν παιδεία και να στεκόμαστε στο πλευρό όσων σηκώνουν κεφάλι για να δουν και να φτιάξουν καινούριους ουρανούς.»

Σχόλια

Exit mobile version