Την επιτάχυνση της διαδικασίας για την κατασκευή των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, αυτό το «fast track για τα σκουπίδια», καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, θεωρώντας ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι των εργολάβων και των διαχειριστών της εξουσίας».

Σε ανακοίνωσή της για όλη τη μεθόδευση της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι «δεν προκαλεί έκπληξη η επιλογή του ΕΔΣΝΑ, της περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης. Το ότι η επιλογή αυτή έχει χαρακτηριστεί φιλοεργολαβική έρχεται να επιβεβαιωθεί από την υψηλή θέση που έχει αποκτήσει στη λίστα των επενδύσεων που, κατά προτεραιότητα, πιέζει να υλοποιηθούν η τρόικα και οι τοποτηρητές της».
Όλα αυτά, λέει η Πρωτοβουλία, γίνονται σε συνθήκες αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας. «Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το ότι ο κ. Σγουρός, στη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ (27/8/2012), που αποφάσισε την υποβολή του αιτήματος ένταξης στις ΣΔΙΤ, μιλούσε για 1.350.000 τόνους/έτος, για κόστος 430 εκ. ευρώ, για συνολική αξία της σύμβασης έως 1,5 δισ. ευρώ και σήμερα μιλούν για το πολύ 1.300.000 τόνους/έτος, για κόστος 350 εκ. ευρώ και για συνολική αξία της σύμβασης 1,2 δισ. ευρώ; Ή το πώς μιλούσε για δημόσια συμμετοχή έως 150 εκ. ευρώ, ενώ σήμερα μιλούν γενικά για ένταξη των επενδύσεων στο ΕΣΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δημόσια συμμετοχή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη; Γιατί δεν αποσαφηνίζουν αν προβλέπεται να είναι εγγυημένη η ποσότητα των σύμμεικτων απορριμμάτων ή αν υπάρχουν κάποιου άλλου είδους εγγυήσεις προς τους εργολάβους – υποψήφιους επενδυτές;»
«Δεν έχουμε άλλο τρόπο αντίστασης, πέρα από την έμπρακτη εκδήλωση της αντίθεσης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών στα σχέδια που εκτυλίσσονται, τα οποία θα δεσμεύσουν για δεκαετίες τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ένα αντικοινωνικό, αντιπεριβαλλοντικό, φιλοεργολαβικό μοντέλο», καταλήγει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, καλώντας σε άμεση συνεννόηση για ένα δυναμικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων και αντιδράσεων: όλες τις συλλογικότητες που εκφράζουν τις αντιστάσεις των πολιτών στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρώτα απ’ όλα στις «στοχευμένες» περιοχές (Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα), τους εργαζόμενους στους δήμους, τους δήμους που αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό τους ρόλο, τοπικά και αυτοδιοικητικά σχήματα και όλους τους πολίτες της Αττικής.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!