Στην πρόσφατη μίνι διυπουργική επιτροπή υπό τον Α. Τσίπρα για το «Μακεδονικό», αφού έγινε ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο Π. Καμμένος έκανε τις εξής δηλώσεις: ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον Κοτζιά, έκανε λόγο για ελληνικό όρο «Μακεδονία», θύμισε ότι στις 3 Ιανουαρίου είναι η επέτειος ίδρυσης της ΕΡΕ (το μάθαμε και αυτό από ένα μέλος μιας αριστερής κυβέρνησης) και ότι χαίρεται γιατί η Ν.Δ. θα πράξει ότι πει εκείνος, άρα ηγείται συνολικά της παρατάξεως (της Δεξιάς). Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι «προετοιμάζοντας την νέα κωλοτούμπα». Εκεί που ζητούσε την παραίτηση του Μουζάλα, τώρα φαίνεται να συζητάει σύνθετη ονομασία με κάτι που δεν θα έχει τον ελληνικό όρο «Μακεδονία». Δεν διευκρίνισε αν εννοεί να μην γράφεται το όνομα στα ελληνικά στα επίσημα έγγραφα της γείτονος…

Άρα κάπως παρακάμπτεται ο Καμμένος προς στιγμήν αν και ο ίδιος θα το χρησιμοποιήσει πιθανά σαν σανίδα σωτηρίας αφού εκλογικά καταποντίζεται. Τα ίδια και ο Λεβέντης, που έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά του στην Θεσσαλονίκη, και έτσι καταγγέλλει τους πάντες για το «Μακεδονία».

Το παιχνίδι λοιπόν οδηγείται στους χώρους της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής. Η Ν.Δ. στριμώχνεται και βρίσκει καταφύγιο στην διχογνωμία Καμμένου – ΣΥΡΙΖΑ και δεν τοποθετείται μέχρι να έρθει συγκεκριμένη πρόταση, αλλά ξέρει ότι υπάρχουν πολλές πιέσεις εσωτερικά προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ στην Βόρεια Ελλάδα κινούνται ήδη διάφοροι παράγοντες για να εκμεταλλευτούν το ζήτημα και να παζαρέψουν κεντρικά ωφέλη για τις νέες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η Φ. Γεννηματά αναμένει την επίσημη θέση του κυβερνώντος σχήματος ενθαρρύνοντας μια ονομασία σύνθετη. Ο Βενιζέλος κινείται αβαντάροντας την στάση που κράτησαν η Ν.Δ. μαζί με το ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της δεδηλωμένης.

Οι Συριζαίοι ποντάρουν στο να περάσει το θέμα μέσα από την Βουλή με τις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής (Πασοκ + Ποτάμι) και να πιέσουν την Ν.Δ. να ψηφίσει κι αυτή. Θα προσπαθήσουν να βρουν μια φόρμουλα που να επιτρέπει στον Καμμένο να ψηφίσει και να αφήσει περιθώρια ατομικών διαφοροποιήσεων στους άλλους βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Για την Αριστερά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μάλλον δεν υπάρχει και δεν συντρέχει λόγος να υπάρχει θέση ή και κινητοποίηση για αυτό. Καλύπτονται άλλωστε από την πολιτική της κυβέρνησης που τόσο καταγγέλλουν… Τριτεύον ζήτημα, ας κλείσει όπως-όπως, άλλωστε ο καθένας έχει δικαίωμα να ονομάζεται όπως θέλει…

Κι όλα φυσικά συμβαίνουν μέσα σε ένα πλαίσιο έλλειψης κάθε ουσιαστικής πληροφόρησης και πλήρους άγνοιας των προτάσεων που συζητιούνται. Μάλιστα ο νέος μίνι Ταλεϋράνδος υπουργός εξωτερικών Ν.Κοτζίας, θα αναφωνήσει: «Σιγά μην σας αποκαλύψω την διαπραγματευτική μου τακτική». Τι ωραία που ακούγεται.

Όλοι όμως μέχρι στιγμής προεξοφλούν ότι δεν πρόκειται να καλεστεί ο λαός να εκφραστεί μέσω δημοψηφίσματος…

Τέλος για την Αριστερά και τα μαζικό λαϊκό κίνημα (;) το θέμα μάλλον δεν υπάρχει και δεν συντρέχει λόγος να υπάρχει θέση ή και κινητοποίηση για αυτό. Καλύπτονται άλλωστε από την πολιτική της κυβέρνησης που τόσο καταγγέλλουν… Τριτεύον ζήτημα, ας κλείσει όπως-όπως, άλλωστε ο καθένας έχει δικαίωμα να ονομάζεται όπως θέλει…

 

Γιατί τσακώνονται οι βάρβαροι Βαλκάνιοι…

«Κανείς εκτός ‘Μακεδονίας’ και εκτός Ελλάδας δεν καταλαβαίνει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ τους, η οποία είναι εντελώς παράλογη. Νομίζω ότι θα πρέπει να αφήσουμε την ιστορία να παραμείνει ιστορία και να προχωρήσουμε προς ένα κοινό μέλλον. Η Γερμανία είναι έτοιμη, εφόσον της ζητηθεί, να παράσχει υποστήριξη προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλά, πραγματικά, εκτιμώ τα μηνύματα που αποστέλλονται από εδώ. Στη συνέχεια, είμαστε υποχρεωμένοι και εμείς να υποστηρίξουμε τη ‘Μακεδονία’. Όταν λέω εμείς, δεν εννοώ μόνο τη Γερμανία, αλλά και ολόκληρη την Ε.Ε. Για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις απαιτείται συναίνεση»

Δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών, Μίκαελ Ροθ, στις 11/7/2017, κατά την επίσκεψη του στα Σκόπια

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!