Αρχική κοινωνία εργασία Ερώτηση στην Κομισιόν για τον κατώτατο μισθό

Ερώτηση στην Κομισιόν για τον κατώτατο μισθό

Κ. Χρυσόγονος: Γιατί επιμένουν οι θεσμοί;

 

Ερώτηση για την αντίδραση των θεσμών στη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής, βασιζόμενος σε πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας, σημείωσε πως ένας γονιός μονογονεϊκής οικογένειας με δύο παιδιά στην Ελλάδα θα έπρεπε να εργάζεται 59 ώρες εβδομαδιαίως προκειμένου να υπερβεί το κατώφλι της φτώχειας(!), κατά παράβαση του ορίου των 48 ωρών που θέτει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Σημειώνεται πως το κατώφλι της φτώχειας ορίζεται στο 50% του μέσου όρου καθαρού εισοδήματος της κάθε χώρας. Εν τούτοις, τονίζει ο ευρωβουλευτής, «όπως συνιστά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, η εργάσιμη εβδομάδα δε θα έπρεπε να ξεπερνά τις 48 ώρες, ενώ τα κράτη θα έπρεπε να καταβάλουν προσπάθεια προς επίτευξη του στόχου των 40 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, προσκρούοντας όμως στη σθεναρή αντίσταση των θεσμών, οι οποίοι πιέζουν για τη διατήρηση του στα 586 ευρώ». Και θέτει την πολύ λογική ερώτηση: «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, καθώς και τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, για ποιον λόγο επιμένει στη διατήρηση του κατώτατου μισθού στα ήδη πολύ χαμηλά επίπεδα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στους θεσμούς που επιβλέπουν το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας της Ελλάδας»;

Κάτι μας λέει πως ξέρουμε ήδη την απάντηση που θα δοθεί. Άλλωστε, η Τέχνη του να έχεις πάντα δίκαιο, του Λ. Βιτγκενστάιν, γράφτηκε κάπου στις γειτονιές των… «εταίρων» μας.

Σχόλια

Exit mobile version