Αρχική στήλες Αραδιαστά Ενάντια στον διχασμό ο κος πρέσβης…

Ενάντια στον διχασμό ο κος πρέσβης…

Δηλώσεις για την τραγωδία στα Τέμπη έκανε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης. Μετά τα συλλυπητήρια και τα τυπικά που λέγονται στις περιπτώσεις αυτές, ο κος Τσούνης τόνισε: «Δεν θέλω να εστιάσω στην αναζήτηση ευθυνών γι’ αυτή την εθνική τραγωδία. Θεωρώ ότι δεν είναι πρέπον να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο γεγονός για να διχαστεί ένα έθνος».

Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον κο πρέσβη ότι το έθνος δεν είναι και πολύ διχασμένο γύρω από το ζήτημα αυτό. Η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ότι στα Τέμπη έγινε ένα απροκάλυπτο έγκλημα και το διέπραξαν εκείνοι που έχουν τα τελευταία χρόνια την πολιτική ευθύνη για τις μεταφορές, τις υποδομές και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Εκείνοι που έχουν όλη την ευθύνη για το πλιάτσικο που έχει γίνει και το γενικευμένο μπάχαλο που επικρατεί στους τομείς αυτούς, ειδικά από τα μνημονιακά χρόνια κι έπειτα.

Η διαφοροποίηση στο κλίμα αυτό προέρχεται από τους κύκλους με τους οποίους συναγελάζεται στην Ελλάδα ο κος Τσούνης. Από κυβερνητικούς, πολιτικούς, οικονομικούς μεγαλοπαράγοντες, μεγαλοδημοσιογράφους, από όσους προσπαθούν να κουκουλώσουν, να αποσείσουν ευθύνες, να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Αυτοί διχάζουν.

Αν δεν θέλει ο κος πρέσβης διχασμό, ας συμβουλεύσει εκείνους, όπως το κάνει για τόσα άλλα θέματα. Ας τους πει να ακούσουν τη φωνή του λαού και να κάνουν πίσω αντί να ετοιμάζουν τις εκλογικές τους λίστες προβάροντας νέα βουλευτικά κοστούμια, ακόμα και για τους πρωταίτιους του εγκλήματος. Ας τους συμβουλεύσει να σταματήσουν να χτυπάνε τις διαδηλώσεις. Ας τους συμβουλεύσει να σταματήσουν να προκαλούν και να εξοργίζουν την κοινή γνώμη από τις τηλεοράσεις.

Κανείς δεν είναι τόσο αφελής. Φυσικά και δεν εννοεί τέτοια πράγματα μιλώντας για διχασμό. Αν μεταφράσουμε τη δήλωσή του από τη διπλωματική γλώσσα, ο πρέσβης μας λέει ευθέως ότι οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν μέχρι ένα επίπεδο χωρίς να θίξουν τις κορυφές του πολιτικού συστήματος. Μας λέει επίσης ότι είναι διχαστικό να εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την οργή του ο ελληνικός λαός. Λέει τέλος στο πολιτικό προσωπικό να δουλέψει περισσότερο για να πέσουν οι τόνοι, να βρεθούν συναινετικές λύσεις, να ξεχαστεί το πράγμα και να πάμε παρακάτω.

Δεν είναι απλή παραίνεση, έχει τον χαρακτήρα παραγγελιάς: «Τελειώνετε με τον κόσμο στον δρόμο και την αστάθεια, έχουμε δουλειές να κάνουμε». Και είναι γνωστό ότι τον λόγο του πρέσβη τον ακούνε πολύ προσεκτικά τα κόμματα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια προκλητική δήλωση με μανδύα συλλυπητηρίων, προσβλητική για τον ελληνικό λαό που μετράει ακόμα νεκρούς από ένα πρωτοφανές έγκλημα, παρεμβατική στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα της χώρας. Ας είναι πιο προσεκτικός, ειδικά όταν εκπροσωπεί ένα κράτος που εδώ και 80 χρόνια έχει πρωταγωνιστήσει στον διχασμό του ελληνικού λαού.

Σχόλια

Exit mobile version