Εν ολίγοις (φ.300)

Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Το ρεύμα του Θεάτρου Εμπρός

Μια ακόμη προσπάθεια φίμωσης και καταστολής της ελεύθερης έκφρασης εκδηλώθηκε αυτές τις μέρες, εις βάρος αυτή τη φορά του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός, ο οποίος αποτελεί τα τελευταία χρόνια ανεκτίμητη κοιτίδα πολιτισμού, προσφέροντας στέγη σε αμέτρητους θιάσους για παραστάσεις, σε οργανώσεις, συνελεύσεις, συζητήσεις, διαλέξεις, πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συσπειρώνοντας γύρω του ενεργούς πολίτες με διάθεση να προσφέρουν, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες στον αντιφασιστικό αγώνα κ.ά. Με εντολή του ΤΑΙΠΕΔ, τη Δευτέρα έγινε διακοπή ρεύματος από συνεργείο της ΔΕΗ με αστυνομική συνοδεία, που παραβίασαν το χώρο του θεάτρου, προκαλώντας καταστροφές, και έκοψαν τη σύνδεση του ρεύματος, αφαιρώντας μάλιστα και το ρολόι της ΔΕΗ. Μετά την έντονη κατακραυγή και τις πιέσεις από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, υπήρξε προσωπική παρέμβαση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ με αίτημα για άμεση επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος και δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει πρωτοβουλία διαλόγου για την οριστική διευθέτηση του θέματος. «Η Τέχνη δεν μένει ποτέ από ρεύμα. Η Τέχνη δημιουργεί ρεύματα, που αναμιγνύονται, συνδιαλέγονται και συμπορεύονται με τα κοινωνικά ρεύματα. Το Εμπρός αποτελεί εδώ και 4,5 χρόνια έναν κόμβο όλων αυτών των ρευμάτων και θα συνεχίσει με την ίδια και μεγαλύτερη δυναμική, όσο κι αν ενοχλούνται κάποιοι», αναφέρει στο ψήφισμά της η Ανοιχτή Συνέλευση του θεάτρου.

 

Ψυχολογική ισοπέδωση!

Τον βαθύ πυρήνα σκοπιμοτήτων που κρύβονται πίσω από τα εξωφρενικά τεστ στα οποία υποβάλλουν τους υποψήφιους «εξωτερικούς συνεργάτες» τους οι εκδόσεις Πατάκη καταγγέλλει μετά βδελυγμίας ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, τους υποχρεώνουν σε μια τρίωρη δοκιμασία στα γραφεία του εκδοτικού οίκου, όπου καλούνται να απαντήσουν σε ψυχομετρικά τεστ, να κάνουν τεστ νοημοσύνης και αντίληψης, να μεταφράσουν κείμενα από τα αγγλικά, να διορθώσουν κείμενα και να ετυμολογήσουν λέξεις, χωρίς λεξικά και διαδίκτυο. Σε αυτούς του καιρούς εργασιακού μεσαίωνα που ζούμε -αναφέρουν μεταξύ άλλων- πίσω από κάθε αψυχολόγητη ή εκτός τόπου και χρόνου ενέργεια των επιχειρήσεων υπάρχει ένας βαθύς πυρήνας σκοπιμοτήτων… Για έναν εκδοτικό οίκο λοιπόν που… εξυμνεί την πειθαρχία, την εργατικότητα και την έλλειψη χαλαρότητας, που πιέζει τους εργαζόμενους στις εκδόσεις να παράγουν συγκεκριμένο πνευματικό έργο σε συγκεκριμένο χρόνο, που αμείβει κυριολεκτικά με ψιχία την επιμέλεια/διόρθωση, και με απίστευτες καθυστερήσεις στην καταβολή των ψιχίων αυτών, τα όποια προσχήματα για φιλολογική και γλωσσική αρτιότητα εύκολα καταρρίπτονται και διακρίνεται το παντοδύναμο κίνητρο του κέρδους. Γι’ αυτό  ακριβώς και ο μελλοντικός «συνεργάτης» πρέπει −ήδη ως υποψήφιος− να είναι ψυχολογικά ισοπεδωμένος, να νιώθει ανεπαρκής και ολίγιστος, απρόσωπος και ανταλλάξιμος, ένας από τους πολλούς που διεκδικούν το μεροκάματο (το οποίο στην πράξη θα αποδειχτεί της πείνας), και να σκύβει το κεφάλι χωρίς να διεκδικεί ούτε τα στοιχειώδη. Αυτό είναι το νόημα της τρίωρης δοκιμασίας…

 

Δικάζεται στη Χάγη η Monsanto

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγη παραπέμπεται η πολυεθνική Monsanto από ομάδες ακτιβιστών και εμπειρογνωμόνων για τα τρόφιμα και τη γεωργία, για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας, για την οικοκτονία, τις βλάβες στην ανθρώπινη ζωή και την καταστροφή των επικονιαστών.
H Monsanto, με έδρα τις ΗΠΑ, είναι υπεύθυνη για την εισαγωγή πολλαπλών γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και πολλών τοξικών χημικών ουσιών στο περιβάλλον και θα κληθεί να λογοδοτήσει στον κόσμο για την βασιλεία του τρόμου. Το δικαστήριο της Χάγης θα χρησιμοποιήσει τις «Κατευθυντήριες Αρχές για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» των Ηνωμένων Εθνών, που αναπτύχθηκαν το 2011, για να εκτιμήσει τις ζημιές της Monsanto κατά της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Σχόλια

Exit mobile version