Αρχική κοινωνία Εν Ολίγοις (φ.273)

Εν Ολίγοις (φ.273)

Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

 

Ταλαιπωρία χωρίς σύνορα

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι κάτω από απαράδεκτες συνθήκες σε ελληνικά νησιά, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προς τις ελληνικές αρχές και την ΕΕ για δομές και δυνατότητες υποδοχής. Στη Λέσβο χιλιάδες  πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ, συνωστίζονται στις υποτυπώδεις δομές υποδοχής ή διαμένουν στην ύπαιθρο με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε νερό, στέγαση, εγκαταστάσεις υγιεινής και ιατρική φροντίδα. Στην Κω εκατοντάδες άνθρωποι κοιμούνται στο πάτωμα ανάμεσα σε χαλάσματα και σπασμένα γυαλιά. Οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εξετάζουν συχνά ασθενείς που υποφέρουν από παθήσεις όπως ψώρα και άλλες δερματικές μολύνσεις, ως άμεση συνέπεια των ανθυγιεινών συνθηκών, και ζητούν από τις αρχές να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

 

Κοινοτική Οδηγία θανάτου

Την τελευταία της πνοή άφησε κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο μια εκπαιδευόμενη μαθήτρια που λιποθύμησε από εξάντληση σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου, όπου εργαζόταν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Το σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου επισημαίνει ότι «με βάση την Κοινοτική οδηγία Μπολγκεστάιν και με την καθιέρωση της μαθητείας, πολλά ξενοδοχεία γεμίζουν με “εισαγόμενους” εργαζόμενους, με μισθούς των 300 ευρώ αλλά και εργαζόμενους από δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας. Στην πράξη οι νέοι αυτοί βγάζουν κανονική δουλειά, αμείβονται όμως με 300-400 ευρώ το μήνα, χωρίς ένσημα, καθώς ασφαλίζονται μόνο έναντι επαγγελματικού κινδύνου. Η εντατικοποίηση μέχρι τα όρια της ανθρώπινης αντοχής είναι ο κανόνας πίσω από την πολυτελή βιτρίνα των μεγάλων ξενοδοχείων. Οι βάρδιες φτάνουν και τις 12 ώρες τη μέρα χωρίς ρεπό!» Το σωματείο ζητά μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας, πενθήμερο, οκτάωρο και αύξηση μισθών.

 

Ας πάνε και οι φτωχοί στα… ιδιωτικά!

Προβληματισμός και αγωνία επικρατεί στον χώρο των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών για την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα. Πολλοί χαρακτήρισαν το μέτρο «κοινωνικά άδικο» που τους υποχρεώνει να ξεζουμίζουν λαϊκές οικογένειες ή να βάλουν λουκέτο, ενώ τον τελικό λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν οι πελάτες-γονείς στα αυξημένα δίδακτρα, δεδομένου ότι και οι μισθοί των καθηγητών έχουν τα τελευταία χρόνια συμπιεστεί αρκετά. Η Ομοσπονδία Καθηγητών Φροντιστών Ελλάδος είναι διατεθειμένη να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρώντας άδικη την εξέλιξη αυτή. Το γεγονός ότι εξαιρούνται από την απαλλαγή ΦΠΑ τα φροντιστήρια, στα οποία καταφεύγουν κυρίως οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, αλλά δεν εξαιρούνται τα ιδιωτικά σχολεία και τα ιδιαίτερα κατ’ οίκον μαθήματα, μάλλον από μια «αριστερή» κυβέρνηση θα μπορούσαμε να το περιμένουμε…

Σχόλια

Exit mobile version