Παράνομος πλουτισμός, παράνομες συμφωνίες και ξέπλυμα χρήματος είναι οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Αντόνιο Σάκα, πρώην πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ από το 2004 έως το 2009. Ο Σάκα αρχικά εκλέχθηκε πρόεδρος με την ARENA, το βασικό κόμμα της ολιγαρχικής και φιλοδυτικής Δεξιάς, από την οποία εκδιώχθηκε μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2009. Στη συνέχεια ίδρυσε δικό του κόμμα, με το οποίο έπαιξε ρυθμιστικό ρόλο στην Εθνοσυνέλευση, όπου πολλές φορές συνεργάστηκε με… το αριστερό FMLN (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί, σήμερα στην κυβέρνηση) ενάντια στο πρώην κόμμα του. Η δίψα του για εξουσία δεν σταμάτησε εκεί, καθώς σχημάτισε μια ευρύτερη συμμαχία με άλλα κόμματα και ήταν εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος το 2014 – δίχως επιτυχία.

Ενδεικτικό του «πλούσιου» βιογραφικού του Αντόνιο Σάκα είναι ότι κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του υπερτριπλασίασε την περιουσία του – ακολουθώντας πιστά τη… μακραίωνη παράδοση διαφθοράς των κατά καιρούς ηγετών των χωρών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Επιπροσθέτως, οι έρευνες δείχνουν ότι, πέραν των επίσημων στοιχείων, η περιουσία του στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς μόνο ο προσωπικός του γραμματέας βρέθηκε με καταθέσεις ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, είχε υπογράψει επιταγές ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων στον Σάκα και άλλους αξιωματούχους του κόμματός του.

Ο αξιότιμος κύριος Σάκα, που τελικά συνελήφθη και προφυλακίστηκε αυτήν την εβδομάδα, είναι ο τρίτος κατά σειρά πρώην πρόεδρος της χώρας που κατηγορείται για διαφθορά. Το 2014 ο Φρανσίσκο Φλόρες, επίσης ηγετικό στέλεχος της ARENA και πρόεδρος από το 1999 έως το 2004, οδηγήθηκε σε δίκη η οποία δεν ολοκληρώθηκε, καθώς ο κατηγορούμενος πέθανε από εγκεφαλικό… Τέλος, τον περασμένο Φεβρουάριο ο Μαουρίσιο Φούνες, πρώην στέλεχος του FMLN και πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ την περίοδο 2009-2014, κατέφυγε στη Νικαράγουα, καθώς κατηγορήθηκε κι αυτός για ξέπλυμα χρήματος και παράνομο πλουτισμό. Οι διώξεις κατά τριών πρώην προέδρων ουσιαστικά επιβλήθηκαν από τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που δεν ανέχεται πλέον την «παράδοση» της διαφθοράς και απαιτεί να αποδίδεται δικαιοσύνη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!