Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Εξοικείωση με την εικόνα του κακού…

Εξοικείωση με την εικόνα του κακού…

Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Σάλο και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στα κοινωνικά δίκτυα η προ ημερών γνωστοποίηση επιστολής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία προτείνει την εγκατάσταση τριών μικρών αιολικών σταθμών, από τρεις ανεμογεννήτριες στον καθένα, διαμοιρασμένων στα τρία μεγάλα βουνά του λεκανοπεδίου: την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό. Αν και η εγκατάσταση αιολικών στους τρεις ορεινούς όγκους που περικλείουν την Αττική δεν επιτρέπεται, η απόπειρα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο δεν είναι καινούργια.

Το βασικό σκεπτικό της πρότασης της ΕΛΕΤΑΕΝ για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους που φιλοξενούν τα τελευταία δάση γύρω από την Αθήνα είναι ότι η εγκατάσταση μικρών αιολικών σταθμών στα βουνά αυτά έχει «επιδεικτικό σκοπό», αφού αποσκοπεί στη «διεύρυνση της αποδοχής τους από το ευρύ κοινό».

Ουσιαστικά, αυτό που προτείνεται είναι η έναρξη του αφανισμού του τελευταίου πράσινου των ορεινών όγκων της Αθήνας, με την εγκατάσταση των πρώτων ανεμογεννητριών και των βαρέων έργων που τις συνοδεύουν, καθαρά για προπαγανδιστικούς λόγους που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα οικονομικά συμφέροντα της αιολικής βιομηχανίας στη χώρα μας. […]

Τάσος Σαραντής, Εφ.Συν


Ε.Ε.: Όχι στις προεγκατεστημένες εφαρμογές

Όσοι έχουμε αγοράσει έστω και μια φορά smartphone στη ζωή μας, γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει: το ενεργοποιούμε, το σετάρουμε και μετά βλέπουμε πολλές εφαρμογές να εμφανίζονται στο σχετικό μενού, για τις οποίες δεν έχουμε ιδέα τι κάνουν ή αν τις χρειαζόμαστε. Μάλιστα, κάποιες από αυτές είναι πλήρως ενσωματωμένες στο UI/UX και είναι πρακτικά αδύνατον να διαγραφούν.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η Ε.Ε. ετοιμάζεται να δώσει στους χρήστες των smartphones μεγαλύτερη ελευθερία στη διαχείριση των προεγκατεστημένων εφαρμογών, καθώς έχει ετοιμάσει προσχέδιο για μια νομοθεσία που θα υποχρεώσει τους κατασκευαστές να επιτρέπουν την απεγκατάσταση όλων των εφαρμογών από τις συσκευές τους (bloatware) και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το προσχέδιο για τη νέα νομοθεσία με τίτλο Digital Services Act, θα υποχρεώνει τις Apple, Google, Amazon, Samsung κ.λπ. να μοιράζονται τα δεδομένα των χρηστών με τους ανταγωνιστές τους, έτσι ώστε να μην έχουν την αποκλειστική εκμετάλλευση για να προωθούν τις δικές τους εφαρμογές και υπηρεσίες.

Ως προέκταση αυτού του μέτρου οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ενδεχομένως να μην έχουν τη δυνατότητα να γεμίζουν με bloatware τις συσκευές, ούτε φυσικά να εξαναγκάζουν τους άλλους κατασκευαστές να προεγκαθιστούν τις δικές τους υπηρεσίες (βλ. Google), ενώ οι χρήστες θα έχουν την επιλογή να αφαιρέσουν οτιδήποτε δεν χρειάζονται από τη συσκευή τους.

Αυτή τη στιγμή το Digital Services Act δεν έχει οριστικοποιηθεί και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές προκειμένου να γίνουν βιώσιμες για όλους οι αλλαγές που προτείνει. Θα ήταν περίεργο, για παράδειγμα, να αγοράζεις ένα iPhone και να μην έχει προεγκατεστημένες τις κλασικές εφαρμογές του iOS, ωστόσο, θα ήταν χρήσιμο να μπορείς να διαγράψεις οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείς.

Η πραγματική επανάσταση, πάντως, θα είναι αν καταφέρει η Ε.Ε. να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων εφαρμογών, ειδικά αν εξαναγκάσει τα App Store και Google Play να δέχονται third-party συστήματα πληρωμών (βλ. διαμάχη Epic Games με Apple και Google) ή ακόμη και την πλήρη απαγκίστρωση από αυτά ώστε ο χρήστης να έχει την ελευθερία επιλογής των καταστημάτων εφαρμογών (ειδικά στο Android OS).

Πηγή: TechGear


Προχωράει το ρωσικό εμβόλιο

Σε πολύ ευχάριστα και ενθαρρυντικά νέα για την καταπολέμηση του Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο προχώρησε ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας. Το ρωσικό Sputnik V, το πρώτο καταχωρημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού παγκοσμίως, αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία στα τέλη του Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας της χώρας, Μιχαήλ Μουράσκο. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Μουράσκο, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το εμβόλιο τόσο στη Ρωσία όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Άλλωστε, και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σκέφτεται να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, όπως γνωστοποίησε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως το βράδυ της Παρασκευής, η Βενεζουέλα έλαβε το ρωσικό εμβόλιο κατά του Covid-19, όπως γνωστοποίησε η αντιπρόεδρος της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, περίπου 2.000 Βενεζουελάνοι θα συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, ενώ η χώρα σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσα την παραγωγή του Sputnik V.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από μερικές ημέρες και ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, εξήρε τη Ρωσία για τη μακρά της παράδοση στην ανάπτυξη εμβολίων.

Το Sputnik V είναι το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που καταχωρήθηκε στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε στις 11 Αυγούστου ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ αναπτύχθηκε από το εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Μικροβιολογίας και Επιδημιολογίας Γκαμαλέγια της Ρωσίας.

Πηγή: iskra


Εισβολή ξενικών ειδών (και ανθρώπων…)

Από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα στη βάση δεδομένων ELNAIS-Ellenic Network on Aquatic Invasive Species του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών: 1.000 ξενικά είδη να έχουν μπει στη Μεσόγειο, 650 ξενικά είδη ήδη έχουν βιώσιμους πληθυσμούς και 100 είδη είναι εισβολικά και απειλούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Ελλάδος. Οι επιστήμονες έχουν σημαντικά δεδομένα για την κατανομή των ειδών αυτών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, στην αλιεία αλλά και στην υγεία των θαλασσών γενικότερα.

Σ.τ.Σ.: Τελικά η εισβολή ειδών και ανθρώπων δεν είναι αθώα…

Πηγή: atlantea.news

Σχόλια

Exit mobile version