Εκλογικό Θεωρείο (φ.454)

Σαρώνει ο «Κανένας»

Σε έρευνα της ALCO, στο ερώτημα «Η πολιτική Τσίπρα ή η πολιτική Μητσοτάκη πιστεύετε ότι διασφαλίζει περισσότερο τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς σας;», ποσοστό 22% απαντά «η πολιτική Τσίπρα» και 29% «η πολιτική Μητσοτάκη». «Καμία» λέει το 42%…

 

49 ψηφοδέλτια

Εντυπωσιακό κι όμως αληθινό. 49 ψηφοδέλτια θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών για τις ευρωεκλογές! Όχι, δεν είναι κακό πράγμα η συμμετοχή. Χρειάζεται όμως και λίγο μέτρο. Και συνείδηση για το τι κομίζει ο καθένας που διεκδικεί την ψήφο, για το αν έχει κάτι διαφορετικό να πει (π.χ. για την Ευρώπη), κάποια αίσθηση της πραγματικότητας, ένα πρόγραμμα κι όχι δυο-τρία συνθήματα. Το εντυπωσιακό βρίσκεται στο ότι δεν ξεχωρίζει κάποιο ψηφοδέλτιο ως εγχείρημα, εναλλακτική, κάτι ελπιδοφόρο. Τα «επίσημα» κόμματα νοιάζονται για την διαιώνιση της ύπαρξής τους. Άλλα μικρότερα συναγωνίζονται να βρουν μια θέση στο πολιτικό σκηνικό. Άλλα να δείξουν ότι υπάρχουν. Άλλοι θεωρούν ότι ήρθε η ώρα τους ή ότι ξανοίγεται μια τεράστια ευκαιρία (για τους ίδιους). Άλλοι κάνουν το κέφι τους. Δεν διακρίναμε κανέναν να κάνει πλάκα, όπως άλλες φορές. Όλοι φαίνεται να το έχουν πάρει πολύ στα σοβαρά. Θριαμβεύει λοιπόν η «διαφορετικότητα» και η «ποικιλομορφία», με απουσία λόγου για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Εποχή σωτήρων και φωστήρων…

 

Κι άλλα ψηφοδέλτια…

Πέραν των ευρωεκλογών, την ίδια μέρα θα υπάρχουν ταυτόχρονα τέσσερις κάλπες, ανά δύο στα τμήματα. Πρώτη ουρά: Αίθουσα με δύο κάλπες, για ευρωεκλογές και περιφέρειες. Σύνολο ψηφοδελτίων που παραλαμβάνει ο ψηφοφόρος 49 + 7-8 των περιφερειακών συνδυασμών, σύνολο κοντά 60. Δεύτερη ουρά: Αίθουσα με άλλες δύο κάλπες, για δήμους και για κοινότητες. Ψηφοδέλτια π.χ. για δήμο Θεσσαλονίκης 22 (!), Αθήνας 13, Πάτρας 11 κ.λπ. Μια εικόνα μπορούμε να πάρουμε από την περιφέρεια Αττικής όπου κατεβαίνουν 460 συνδυασμοί στους 66 δήμους, ενώ το 2014 είχαν παρουσιαστεί 375. Μεγάλος είναι και ο αριθμός υποψηφίων. Για παράδειγμα, στον δήμο Πατρέων φτάνουν τους 1.300 υποψηφίους συνολικά και τους 600 για την περιφέρεια Δ. Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) σε 8 συνδυασμούς…

 

Σε κάθε κάλπη, ΚΚΕ

Η γραμμή είναι απλή. Σε οποιαδήποτε κάλπη βλέπετε, ρίχνετε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ που κάνει λέει τη διαφορά. Ξεχωρίζει, ίσως γιατί φωσφορίζει λίγο. Οι υπεύθυνοι του κόμματος ξέρουν ότι ενώ είναι απλή η γραμμή, δύσκολα υλοποιείται, γιατί οι επιρροές (τοπικές, συγγενικές, συναισθηματικές, ιδιοτελείς κ.λπ.) παρεμβαίνουν και επιδρούν στη «μονολιθικότητα» της ψήφου. Συμβουλή: Προμηθευτείτε ψηφοδέλτια ΚΚΕ (να αναγράφεται καθαρά και εμφανώς) και όποια κάλπη βλέπετε, ρίξτε τα. Ακόμα και σε πολιτιστικούς συλλόγους, κηδεμόνων, τοπικούς κ.λπ. Η ψήφος που κάνει την διαφορά…

 

Και χρήσιμα ψηφοδέλτια (tip)

Παίρνετε ψηφοδέλτια και για τις τέσσερις κάλπες, ζητάτε και το λευκό. Ψηφίστε ό,τι νομίζετε, αλλά μην πετάτε τα ψηφοδέλτια. Κρατήστε τα, κόψτε τα στην μέση και καρφιτσώστε τα στην πάνω άκρη. Θα έχετε ένα μπλοκ περίπου 100 σελίδων. Μπορείτε να γράψετε πρόχειρες σημειώσεις, τηλέφωνα, τι χρειάζεστε για ψώνια, λογαριασμούς κ.λπ. Είναι κρίμα να πάνε χαμένα. Οι οικολόγοι θα έπρεπε να υπολογίσουν πόση σπατάλη χαρτιού γίνεται με αυτό το σύστημα των ψηφοδελτίων, κάποτε λέγανε ότι «ψήφισαν και τα δέντρα»…

 

Αντάρτικη ή Ανταρκτική;

Υπάρχουν  όλων των ειδών τα ψηφοδέλτια, και φυσικά κάθε ψήφος μπορεί να αυτοκαθοριστεί όπως νομίζει. Μετράει όμως ως μονάδα και οι ίδιες ψήφοι αθροίζονται στο ποσοστό που παίρνει ένας συνδυασμός. Είχαμε ακούσει στο παρελθόν για «χαμένη ψήφο», «χρήσιμη», «ψήφο που πιάνει τόπο», «έξυπνη», «διαμαρτυρίας», «καταγγελίας» κ.λπ. Τώρα σε αφίσα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΝΑΡ), πληροφορούμαστε για την «ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ» ΨΗΦΟ ΠΑΝΤΟΥ (με κεφαλαία). Πριν σχολιάσουμε, θα προτείναμε να προστεθεί κι ένα «Κάπα». Το λένε οι Χατζηφραγκέτα μια χαρά: «Θα φύγω μετανάστης στην Ανταρκτική». Είναι μια λύση με όσα ζούμε. Το τραγούδι άλλωστε συνεχίζει αμέσως μετά: «Εντάξει Κική, το ξέρω Κική, η κοινωνία που ζούμε είναι ταξική»…

Dream Teams

Ένα νέο είδος δημοσκόπησης έχει λανσαριστεί τώρα που εκλέγονται οι ευρωβουλευτές με σταυρό. Έχεις 4 σταυρούς και ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ, πού τους βάζεις; Αντίστοιχα, αν ψηφίζεις Ν.Δ. και ούτω καθεξής. Η εταιρεία MRB έδωσε ορισμένα πρώτα αποτελέσματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται κατά σειρά: Κουντουρά, Αρβανίτης, Γεωργούλης, Κουρουμπλής και ακολουθούν Κονιόρδου, Δανέλλης, Παπαδημούλης, Μουζάλας, Κούλογλου, Κόκκαλης κ.λπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα ποσοστά που έχει εκλέγει 5-6 ευρωβουλευτές. Άρα, υπάρχει το ενδεχόμενο ο ισόβιος Παπαδημούλης και ο Κούλογλου να μείνουν απ’ έξω. Όχι και πολύ άσχημα. Χρειάζεται ανανέωση η ομάδα. Γεωργούλης και Κουντουρά, αν σπρωχθεί και ο Ρος Ντέιλι κάτι θα γίνει. Στη Ν.Δ., η σειρά που δίνει η εταιρία είναι: Μεϊμαράκης, Κυμπουρόπουλος, Βόζεμπεργκ, Κεφαλογιάννης, Σπυράκη, Ασημακοπούλου, Ζαγοράκης, Αμυράς, Κύρτσος κ.λπ. Η Ν.Δ. αναμένεται να εκλέξει 6-7 ευρωβουλευτές. Εκεί προκύπτει πιο «κομματική» ομάδα. Βέβαια, είναι απλά δημοσκοπήσεις κι όχι αποτελέσματα. Διαμορφώνουν κλίμα, θα δούμε κι άλλες…

Σχόλια

Exit mobile version