Αρχική πολιτική Εκλογές με φόντο συνεργασία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Εκλογές με φόντο συνεργασία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Η ήττα του Αβέρωφ Νεοφύτου «ξύπνησε» τους συνοδοιπόρους στο Κυπριακό

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου σε μια μάχη που δείχνει να είναι αμφίρροπη. Κι αυτό παρόλο που έχει προβάδισμα ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών σημειώθηκε εν πολλοίς το αναμενόμενο, η πρωτιά Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ υπήρξαν δυο εκπλήξεις: Τα ποσοστά που εξασφάλισε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και το γεγονός ότι ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος, του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, έμεινε εκτός δεύτερου γύρου. Αυτό το τελευταίο προκάλεσε πολλές αναταράξεις στον ΔΗΣΥ, το οποίο μέσα σε κλίμα έντασης, συγκάλεσε την περασμένη Τρίτη το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο και αποφάσισε να μην στηρίξει κανέναν από τους δυο μονομάχους του δεύτερου γύρου και να καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά βούληση. Το κόμμα, όπως ανακοινώθηκε, θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Με βάση και τις τοποθετήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών και υπουργών, είναι προφανές πως στον ΔΗΣΥ γίνεται λόγος για υπέρβαση και στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Αυτό έχει σχέση και με το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι «αντάρτης» αλλά και επειδή υποστηρίζεται από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Αλληλεγγύη κ.λπ. Είναι προφανές πως εκλογή Χριστοδουλίδη θα σπάσει το δίπολο, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, ενώ είναι σαφές πως υπάρχουν διαφορές και στο Κυπριακό. Τα δυο μεγάλα κόμματα συμφωνούν στο Κυπριακό και γι’ αυτό και επανήλθε το αφήγημα για συνεργασία των δυο κομμάτων.

Η πρωτιά του Νίκου Χριστοδουλίδη φαινόταν και από τις δημοσκοπήσεις και επιβεβαιώθηκε στις κάλπες. Δεν ήταν δεδομένη η πρώτη θέση αν και είχε ρεύμα στην κοινωνία. Είναι γνωστό ότι δεν διαθέτει τους μηχανισμούς, που έχουν οι μεγάλοι του πολιτικού συστήματος και για μια μεγάλη περίοδο πορεύθηκε μόνος. Ωστόσο, κατάφερε να διασφαλίσει την πρώτη θέση προσπερνώντας τους υποψήφιους των δυο μεγάλων κομμάτων. Ειδικά την τελευταία περίοδο, τις τελευταίες ημέρες, δέχθηκε πίεση από τους μηχανισμούς γεγονός που μείωσε και τη διαφορά του με τον δεύτερο. Αυτή η πίεση συρρίκνωσε και τις δυνάμεις των «μικρών» υποψηφίων.

Στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών, η διαφορά μεταξύ των δυο μονομάχων (2,5%) παραπέμπει σε μια δύσκολη δεύτερη αναμέτρηση την Κυριακή. Υπενθυμίζεται ότι τα ποσοστά που καταγράφηκαν είναι: Νίκος Χριστοδουλίδης 32,04%, Ανδρέας Μαυρογιάννης 29,59% και Αβέρωφ Νεοφύτου 26,11% (υπόλοιποι 12.26%).

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επιχειρείται να εκλεγεί πρόεδρος, ο οποίος θα έχει τη στήριξη ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Τούτο προφανώς και θα πρέπει να προβληματίσει, ιδιαίτερα όταν παρακολουθούμε από την Κυριακή και εντεύθεν μια μεθοδευμένη προσπάθεια, το κόμμα της δεξιάς να στηρίξει –έστω και παρασκηνιακά μέσα από τον μηχανισμό– τον υποψήφιο της λεγόμενης Αριστεράς Ανδρέα Μαυρογιάννη

Η ήττα Αβέρωφ-ΔΗΣΥ

Συνήθως το κόμμα της δεξιάς, ο ΔΗΣΥ, στις εκλογικές αναμετρήσεις, έχοντας την άνεση της πρωτιάς, δεν ασχολείτο με τα προβλήματα που συσσωρεύονταν. Όπως η μείωση των ποσοστών του (απώλεια 40.000 ψήφων από το 2011) που συρρίκνωνε την εκλογική βάση του κόμματος. Στην Πινδάρου δεν πήραν τα μηνύματα των πολιτών, ούτε για τα θέματα της οικονομίας, του Κυπριακού, της εν γένει διαχείρισης που γινόταν από την ηγεσία. Κι αυτό δεν είναι ασφαλώς ίδιον μόνο του Δημοκρατικού Συναγερμού, αλλά κι όσων κομματικών ηγεσιών επιλέγουν να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Το ζήτημα με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών έχει να κάνει με την τακτική που ακολουθήθηκε, αν και η τάση φαινόταν εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια. Ο ΔΗΣΥ εισήλθε πρόωρα σε μια προεκλογική εκστρατεία, χωρίς να αξιολογηθούν τα δεδομένα, χωρίς να ληφθεί υπόψη η δημοφιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά και οι δυνατότητες μιας νικηφόρας πορείας για το κυβερνών κόμμα.

Η ήττα συνήθως είναι ορφανή ή φορτώνεται σε άλλους παράγοντες. Όπως από κάποιους φορτώνεται στον Νίκο Χριστοδουλίδη, επειδή ήλθε πρώτος στις εκλογές της Κυριακής και αυτοί στην τρίτη θέση. Σημειώνεται ότι συνήθως οι «αποστάτες» δεν καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, απλά ψαλιδίζουν τα ποσοστά. Πέραν από όσα λέγονται είναι πρόδηλο ότι η ήττα ανήκει σε αυτούς που αποφασίζουν και στην πολιτική υπάρχουν άτυποι κανόνες. Η ανάληψη ευθυνών είναι κομμάτι της ζωής των πολιτικών.

Το ΔΗΣΑΚΕΛ είναι εδώ

Πριν κάτσει η σκόνη από το αποτέλεσμα, άρχισαν οι δημόσιες τοποθετήσεις. Ακούστηκε από το βράδυ της περασμένης Κυριακής το γνωστό αφήγημα για συνεργασία με το ΑΚΕΛ. Στην αντίπερα όχθη, στο ΑΚΕΛ, καλοβλέποντας την υποστήριξη του ΔΗΣΥ σπεύδουν να αναφέρουν πως δεν είναι αυτοί, που θα συνεργασθούν με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αλλά ο κ. Μαυρογιάννης. Πόσο εφικτή είναι αυτή η συνεργασία; Πόσο θα συγκρατήσει νέες απώλειες και τι θα γίνουν εκείνοι οι συναγερμικοί που ψήφισαν Χριστοδουλίδη;

Το ζητούμενο είναι εάν μπορούν να κάνουν την πολυπόθητη υπέρβαση. Μια τέτοια υπέρβαση πόσο θα επηρεάσει τη βάση των ψηφοφόρων; Είναι γνωστό ότι «εκπαίδευσαν» για δεκαετίες τους οπαδούς τους για την ύπαρξη ενός εχθρού, τον οποίον συντηρούσαν για να συσπειρώνονται. Πώς θα ανατρέψουν σε μια εβδομάδα αυτό το αφήγημα; Με ποιο σκεπτικό; Μάλλον η υπέρβαση αφορά τις ελίτ που, με παρωπίδες, είναι έτοιμες από καιρό, βλέπουν το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα, δηλαδή το γνωστό ΔΗΣΑΚΕΛ.

Το διακύβευμα: Πέραν από τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες, είναι σαφές πως υπάρχει και η μεγάλη εικόνα. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επιχειρείται να εκλεγεί πρόεδρος, ο οποίος θα έχει τη στήριξη ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Τούτο προφανώς και θα πρέπει να προβληματίσει, ιδιαίτερα όταν παρακολουθούμε από την Κυριακή και εντεύθεν μια μεθοδευμένη προσπάθεια, το κόμμα της δεξιάς να στηρίξει –έστω και παρασκηνιακά μέσα από τον μηχανισμό– τον υποψήφιο της λεγόμενης Αριστεράς Ανδρέα Μαυρογιάννη. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως αυτό το αφήγημα δεν φαίνεται να αγγίξει τη δεξιά εκλογική βάση ενώ διαφωνεί και ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο απερχόμενος πρόεδρος αρχικά ήθελε να υπάρξει απόφαση για στήριξη Χριστοδουλίδη, μετρώντας όμως το κλίμα συμφώνησε με την ψήφο κατά βούληση.

Κατεστημένο και συστημικά ΜΜΕ υπέρ της συμπόρευσης

Διάφοροι παλαιοί πολιτικοί της δεξιάς, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Κασουλίδης, θεωρούν πως ήλθε η ώρα για συμπόρευση των δυο μεγάλων κομμάτων. Τούτο λέγεται δημόσια από έναν μικρό αριθμό στελεχών ενώ ασκούνται πιέσεις και από συστημικά ΜΜΕ, τα οποία εξαρχής επιχειρούν να αποτρέψουν εκλογή Χριστοδουλίδη, επειδή είναι, όπως αναφέρουν, σκληρός στο Κυπριακό. Το ζητούμενο είναι πως εάν ηττηθεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα είναι η τρίτη προεδρική εκλογή που χάνει το ΑΚΕΛ. Κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί.

Σχόλια

Exit mobile version