Αρχική κοινωνία Είναι λύση η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας;

Είναι λύση η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας;

Συμπεράσματα από το παράδειγμα του Δήμου Θερμαϊκού

 

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που, ακολουθώντας τις μνημονιακές επιταγές που προσυπέγραψαν όλες οι πρόθυμες και πειθήνιες ελληνικές κυβερνήσεις, έδειξε τον δρόμο των απολύσεων σε συμβασιούχους υπαλλήλων καθαριότητας των δήμων, θεωρώντας την παράταση των συμβάσεων ως αντισυνταγματική πράξη και κάλεσε μάλιστα να μην γίνει η καταβολή των δεδουλευμένων τους, δημιούργησε την δικαιολογημένη αντίδραση της ΠΟΕ–ΟΤΑ.

Αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων και της απεργίας των εργαζόμενων ήταν η φοβερή εικόνα των βρώμικων πόλεων που είδαμε, αισθανθήκαμε και οσμισθήκαμε όλοι μας. Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω παρακολουθήσαμε την προσπάθεια διαφόρων απολογητών του νεοφιλελευθερισμού να «πείσουν» τους πολίτες ότι τάχα, η καλύτερη λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων, θα ήταν το ξεπούλημα της υπηρεσίας καθαριότητας όλων των δήμων σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Μπροστάρης στο ξεπούλημα της καθαριότητας στους εργολάβους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν έκρυψε τις προθέσεις του δηλώνοντας ευθέως ότι τομείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να παραχωρηθούν στους εργολάβους. «Η καθαριότητα και τα καθήκοντα των σχολικών φυλάκων θα μπορούσαν να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ας δούμε όμως, πόσο αποδοτικό είναι το εγχείρημα του Δήμου Θερμαϊκού, που παρέδωσε σε ιδιώτη εργολάβο σημαντικότατο μέρος της καθαριότητας από το 2014.

Πριν φτάσουμε στο κόστος και στα οικονομικά στοιχεία οφείλουμε να τονίσουμε ότι η καθαριότητα των πόλεων που έχουν δοθεί σε εργολάβο έχει χειροτερέψει δραματικά τα τρία τελευταία χρόνια. Και η αθλιότητα στον τομέα καθαριότητας ήταν ο κανόνας πολύ πριν την απεργία των συμβασιούχων.

Σήμερα δε, που γράφεται το παρόν σημείωμα, δεκαπέντε ημέρες μετά και έχοντας μόνο δύο μέρες που μπορεί να επικαλεστεί ο ιδιώτης εργολάβος τον αποκλεισμό των απορριμματοφόρων του στα αμαξοστάσια, δεν έχει καταφέρει να ξεβρωμίσει ούτε την Περαία, ούτε τους Νέους Επιβάτες, περιοχές στις οποίες ευθύνεται αποκλειστικά για την αποκομιδή.

Σύμφωνα λοιπόν με τη σύμβαση, ο εργολάβος, (ο ίδιος που είχε αναλάβει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη να απομακρύνει τα φερτά και ογκώδη υλικά, εισπράττοντας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το υπέρογκο ποσό των 1.659.066,41 ευρώ με απευθείας ανάθεση), είναι υποχρεωμένος να διαθέτει 5 απορριμματοφόρα που πρέπει να πραγματοποιούν αποκομιδή 5 φορές την εβδομάδα τον χειμώνα και έξι το καλοκαίρι, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού τους θερινούς μήνες λόγω τουριστών, λουομένων κι επισκεπτών.

Υπάρχουν παράπονα από κατοίκους πως οι επισκέψεις των απορριμματοφόρων είναι λιγότερες σε μόνιμη βάση.

Ο εργολάβος όμως έχει εισπράξει μέχρι στιγμής από το Δήμο Θερμαϊκού: 1.084.921 ευρώ από 1 Σεπτεμβρίου 2014 που ανέλαβε την καθαριότητα μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2015 που έληξε η αρχική μονοετής σύμβαση, 1.663.810 ευρώ για τη διετία από 1 Σεπτεμβρίου 2015 έως 31 Αυγούστου 2017, και θα εισπράξει το ποσό των 1.489.239,53 ευρώ για την επόμενη διετία και μέχρι τον Αύγουστο του 2019, καθώς αναμένεται η ανανέωση της σύμβασης του δήμου Θερμαϊκού με τον συγκεκριμένο ιδιώτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως την υπόλοιπη αχανή έκταση του Δήμου Θερμαϊκού καλύπτουν εργαζόμενοι του δήμου με τρία απορριμματοφόρα, ενώ θα μπορούσαν να καταστούν αξιόμαχα τα επιπλέον έξι που βρίσκονται παροπλισμένα, αφού δεν επιδιορθώνονται – με μικρό κόστος ή τη σύσταση δημοτικού συνεργείου – προκαλώντας εύλογες απορίες σε εργαζόμενους και δημότες.

Ως κατακλείδα να αναφέρουμε πως υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως οικονομικότερη αλλά και ουσιαστικότερη αποκομιδή μπορεί να γίνει με μόνιμο προσωπικό και μια καλά οργανωμένη υπηρεσία καθαριότητας.

 

Ακτιβιστής

Σχόλια

Exit mobile version