Το Μακεδονικό συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις, παρά τις διαβεβαιώσεις όλων, πριν τρία χρόνια, όταν Τσίπρας και Ζάεφ υπέγραφαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι ανοίγεται μια περίοδος φιλίας και σταθερότητας για την περιοχή. Αφορμή αυτή την φορά, πριν καν λήξει το επεισόδιο με την ονομασία της ποδοσφαιρική ομοσπονδίας της γείτονος, αποτέλεσε ένα τουίτ του «Βορειομακεδόνα» πρωθυπουργού με αναφορά στην εθνική ομάδα της «Μακεδονίας». Δήλωση που πάρθηκε πίσω, από τον Ζ. Ζάεφ, μετά από την απόφαση-προειδοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης να παγώσει την επικύρωση των μνημονίων συνεργασίας Αθήνας-Σκοπίων, που αποτελούν μια από τις εκκρεμότητες της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το «ατόπημα» του Ζ. Ζάεφ, έδωσε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία στην κυβέρνηση της Ν.Δ. να καθυστερήσει την καυτή πατάτα της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας. Μπορεί η κύρωση τους να μοιάζει με κυβερνητική και διπλωματική ρουτίνα, όμως για τη Ν.Δ. μετατρέπεται σε δύσκολο εσωκομματικό γρίφο, που επιδιώκεται να λυθεί μέσω των θερινών τμημάτων «ειδικής αποστολής» της Βουλής, η σύνθεση των οποίων θα αποκλείει πιθανά διαφωνούντες. Βέβαια, πίσω από τις καθυστερήσεις για τα «ήσσονος σημασίας μνημόνια» κρύβονται μια σειρά αγκάθια, όπως τα αδιέξοδα των επιτροπών σχετικά με τα σχολικά βιβλία ή οι συνολικότερες φιλοδοξίες του μεγάλου αφεντικού, του ΝΑΤΟ, για τα Βαλκάνια. Δεν είναι τυχαία η απειλή του προέδρου Μπάιντεν για κυρώσεις προς όποιους δεν εφαρμόζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σίγουρα όταν το έλεγε αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε στο νου του το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου αλλά κάποια σημαντικότερα επίδικα.

Με αυτά και με αυτά, όλο και πιο συχνά, ακούμε το «σκέτο Μακεδονία» έστω και αν μετά ζητάνε συγνώμη, την ίδια στιγμή που καθυστερούν χαρακτηριστικά οι αλλαγές ονομάτων μια σειράς οργανισμών και θεσμών. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει την οικονομική ελίτ της χώρας μας να βαθαίνει τη συνεργασία με τη «Βόρεια Μακεδονία» με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά στις 23 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια το πρώτο Οικονομικό Φόρουμ, από τους διοργανωτές του Φόρουμ των Δελφών, από το οποίο παρέλασαν οι ηγέτες της «Β. Μακεδονίας» και Αλβανίας, κ Ζ. Ζάεφ και Ε. Ράμα, αλλά και σειρά κρατικών και επιχειρηματικών εκπροσώπων (γ.γ. ΥΠΕΞ, πρόεδρος του ΣΕΒ) από την χώρα μας, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών παρά τα διαρκή αγκάθια που προκύπτουν.

Δ.Γκ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!