Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (18/9/2021)

Εδώ είναι Βαλκάνια (18/9/2021)

Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► «Ψωμί, αλάτι και καρδιά» είπε ο Ράμα για τους Αφγανούς πρόσφυγες-συνεργάτες των ΗΠΑ που μεταφέρθηκαν στην Αλβανία. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελιάι σχολίασε ότι έζησε στην Ελλάδα «ως Αφγανός». Η υπουργός Εξωτερικών Όλτα Τζάσκα δήλωσε «μακάρι να μείνουν για πάντα». Με τόσους Αφγανούς, το ξαναφτιάχνουμε το Αφγανιστάν.

► Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα συνεχάρη τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, επειδή απέπεμψε από το Δημοκρατικό Κόμμα τον ιδρυτή, ιστορικό αρχηγό και μέντορά του, τον πρώην πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Ας βλέπει ο Ράμα τι θα πάθει αν παραστρατήσει.

► Ο Ζόραν Μπακάνοβιτς, δήμαρχος του Μπόροβο (ανατολική Κροατία), διώκεται διότι αποκάλεσε «έγκλημα» τη στρατιωτική επιχείρηση των Κροατών εναντίον των Σέρβων. Μόνο για τη Σρεμπρένιτσα επιτρέπεται να μιλάμε.

► «Ελπίζω ότι η κροατική αστυνομία δεν θα περιοριστεί σε μια ευγενική επίσκεψη στον δήμαρχο του Μπόροβο», δήλωσε ο δεξιός βουλευτής Ζεκάνοβιτς. Αυτό σημαίνει στην Κροατία συμφιλίωση;

► Ο Σερβοκοσοβάρος βουλευτής Ιβάν Τοντόσιεβιτς φυλακίστηκε για δύο χρόνια για «υποκίνηση εθνοτικού μίσους» επειδή δήλωσε ότι η υπόθεση της σφαγής του Ρατσάκ ήταν στημένη. Εννοούσε την υποτιθέμενη σφαγή που έστησε ο Γουίλιαμ Γουόκερ εκ μέρους του ΟΑΣΕ για να δοθεί το πράσινο φως στους βομβαρδισμούς του 1999. Πολλή δημοκρατία στο Κόσοβο…

► Η εισαγγελία στην Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, κατηγορεί τον Μ. Κοβάσεβιτς, δήμαρχο της πόλης Νίκσιτς, για «υποκίνηση εθνοτικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους» διότι αρνήθηκε να χαρακτηρίσει γενοκτονία τις σφαγές στη Σρεμπρένιτσα. Πολλή δημοκρατία στα Βαλκάνια…

► Παρ’ όλες τις αντιρωσικές κορώνες, η κυβέρνηση της Μολδαβίας θα συνεργαστεί με τη Ρωσία. Συζήτησαν για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και για την προμήθεια φυσικού αερίου. Ακούστηκε ο βήχας;

► Δυσαρέσκεια προκάλεσε η ισπανική προσφώνηση «Ομοσπονδία του Κοσόβου» στο ποδοσφαιρικό ματς Ισπανίας-Κοσόβου, για τη χώρα που αποσπάστηκε μονομερώς από τη Σερβία. Καταλανικός ο πόνος, θα λέγαμε.

► Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι η Βουλγαρία παραβίασε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του πρώην βασιλέως Συμεών. Με ιδρώτα τα απέκτησε, όπως ο δικός μας ο Κοκός…

► Το καλό non paper αναφέρει ότι θα ενισχυθεί η εθνική ταυτότητα της Βουλγαρίας, η μειονότητά της θα αποκτήσει δικαιώματα στη «Β.Μ.», και η «Β.Μ.» θα απαλλαγεί από τη βουλγαρική αφήγηση. Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερααα…

Σχόλια

Exit mobile version