Αρχική διεθνή Δύοντες και ανατέλλοντες

Δύοντες και ανατέλλοντες

Μια κρίση δομική, διαρκείας και πολύπλευρη, πλήττει τους Βορειοαμερικανούς και Ευρωπαίους πάλαι ποτέ κοσμοκράτορες, πολύ περισσότερο από ό,τι τους διεθνείς ανταγωνιστές τους. Φυσικά οι Δυτικοί δεν δείχνουν διόλου διατεθειμένοι να αποδεχθούν τον υποβιβασμό τους, και αντεπιτίθενται όπως, όπου και όσο μπορούν, παρά τις αντιφάσεις που τους διαπερνούν λόγω του εμφυλίου μεταξύ πτερύγων των ελίτ. Έτσι οι ΗΠΑ και οι στενότεροι σύμμαχοί τους (Βρετανία, Αυστραλία κ.λπ.) ανεβάζουν τους τόνους εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας με κάθε ευκαιρία.

Η ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα συνεχίζεται, και εξαγγέλλονται νέες κυρώσεις με κάθε αιτία και αφορμή: ο Τραμπ, υποστηριζόμενος αυτή τη φορά και από τους πολεμοχαρείς Δημοκρατικούς, ανακοίνωσε ότι θα βάλει στη μαύρη λίστα έως και… 92 εκατομμύρια μέλη του Κ.Κ. Κίνας ως απάντηση στην καταστολή των φιλοδυτικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, και θα το αφαιρέσει από τη λίστα των εδαφών που απολαμβάνουν προνομιακές οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Επίσης οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις προς τους «συμμάχους» τους για να αποκλείσουν τον κινεζικό γίγαντα Huawei από την ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς: «Είναι μια εταιρία που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε στα… σοβαρά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Πομπέο.

Και η Βρετανία βρυχάται, όχι μόνο εναντίον των Κινέζων για το Χονγκ Κονγκ, αλλά και εναντίον των Ρώσων: μετά τις κατηγορίες ότι υπέκλεψαν και διέδωσαν μυστικές συνομιλίες Λονδίνου-Ουάσιγκτον για την υποβάθμιση του βρετανικού δημόσιου συστήματος υγείας ώστε να επηρεάσουν τις βρετανικές εκλογές, τώρα τους κατηγορούν ότι επιχειρούν να κλέψουν τις έρευνες για το εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού. «Είμαστε σχεδόν(!) σίγουροι ότι πίσω από τους χάκερς βρίσκεται η κυβέρνηση Πούτιν», είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ράαμπ. «Αν δεν έχετε στοιχεία, μην μιλάτε. Κι αν μιλήσετε, φέρτε τα υποτιθέμενα στοιχεία σας», ήταν η όχι πολύ ευγενική απάντηση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Υπάρχει βέβαια και το ουσιαστικό ζήτημα, που καμιά πλευρά δεν θίγει: πώς δικαιολογούν όλοι, Δυτικοί και «Ανατολικοί», το γεγονός ότι αντί να συνεργάζονται για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας, ανταγωνίζονται; Ψιλά γράμματα… Ανάλογη αντίδραση με των Ρώσων είχαν πάντως και οι Κινέζοι: «Οι απειλές των ΗΠΑ για κυρώσεις είναι αξιολύπητες. Αλλά ας τις υλοποιήσουν, και θα απαντήσουμε κι εμείς ανάλογα. Τελικά, αυτοί έχουν να χάσουν πολλά κι εμείς λίγα», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ. Το ύφος φυσικά αντιστοιχεί σε ανατέλλουσα και όχι δύουσα δύναμη…

Σχόλια

Exit mobile version