Αρχική πολιτισμός Διονύσης Καρυπίδης: Νίκησε την Κοπεγχάγη, έχασε από τη γραφειοκρατία!

Διονύσης Καρυπίδης: Νίκησε την Κοπεγχάγη, έχασε από τη γραφειοκρατία!

Συνέντευξη στον Θοδωρή Νικολαΐδη

Ο Διονύσης Καρυπίδης έγινε γνωστός πανελλαδικά όταν την περασμένη βδομάδα κατέστρεψε το έργο του, τη γοργόνα στις Καβουρότρυπες Χαλκιδικής, θέλοντας έτσι να διαμαρτυρηθεί για το άδικο πρόστιμο που του έχει επιβληθεί με τη δικαιολογία της «παράνομης κατασκήνωσης».

Ο κ. Διονύσης, ενεργός πολιτικά, αγωνίστηκε ενάντια στη Χούντα, και απο τότε ήταν πάντα παρών στους αγώνες του λαού μας. Όταν τον ρωτήσαμε αν η ιστορία με τη γοργόνα έχει σχέση με την κατάσταση που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια, μας απάντησε: «Ο Θουκυδίδης έλεγε ότι προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδας του, προδότης είναι κι αυτός που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να ανυψώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών πάνω στους οποίους άρχει».

 

Γιατί πιστεύετε ότι δόθηκε τόση προβολή στο θέμα;

Μου έκανε εντύπωση πως το θέμα πήρε τέτοια διάσταση, κάτι που δεν περίμενα, ειδικά σε προεκλογική περίοδο και με τόσα γεγονότα να τρέχουν. Είμαστε όμως ένας λαός που αυτή τη στιγμή έχει χάσει το ενδιαφέρον του για την πολιτική, γίνονται τόσα και στο τέλος ενός εξαμήνου τα ξεχνάμε όλα. Ο λαός ψηφίζει ψηφοθηρικά και όχι βάσει προγράμματος. Στα ρουσφέτια και στη νόμιμη κλεψιά, δε χωράει πολιτική.

 

Πείτε μας δυο λόγια για την ιστορία της γοργόνας

Η ιδέα ξεκίνησε αρκετά παλιά, το 1990, πρώτη φορά ζωγράφισα με ένα κάρβουνο μια γυναίκα πάνω σε ένα βράχο, και σιγά σιγά ξεκίνησα να τη σκαλίζω. Αυτό το πρώτο «άγαλμα» το κατέστρεψαν 2 φορές και έτσι πήρα την απόφαση να φτιάξω κάτι πιο μεγάλο που να μη σπάει εύκολα! Η κατασκευή της γοργόνας ξεκίνησε το 1997, ο κορμός της μόνο μου πήρε 3 μήνες. Το ’98 αρρώστησα με καρκίνο και έτσι το έργο το συνέχισα από το 2000 και μετά. Μου πήρε λίγα καλοκαίρια μέχρι να το ολοκληρώσω.

 

Γιατί γοργόνα;

Ήθελα κάτι μεγάλο και έτσι σκέφτηκα τη γοργόνα της Κοπεγχάγης που έχει στο λιμάνι και είναι σε φυσικό μέγεθος. Και είπα θα κάνω μια γοργόνα μεγαλύτερη, κι όπως είπε ο Ιουστινιανός «Νενίκηκά σε Σολομών» για την Αγία Σοφία, έτσι κι εγώ θα πω «Σε νίκησα Κοπεγχάγη».

 

Η «νομική» καταστροφή της πότε ξεκίνησε;

Κάπου στο 2011 η αστυνομία μου έφερε το πρώτο πρόστιμο από το Δήμο, με το πρόσχημα της παράνομης κατασκήνωσης. Στο διαδίκτυο αναφέρθηκε πως η κατηγορία ήταν για καταστροφή φυσικού πλούτου, αλλά η κατηγορία ήταν για παράνομη κατασκήνωση. Κάθε άνοιξη, με το που άνοιγε ο καιρός πήγαινα στην παραλία και συνέχιζα τα έργα μου, πήγαινα απ’ την άνοιξη για να μην είναι γεμάτη η παραλία με κόσμο. Και γι’ αυτό το λόγο κατηγορήθηκα από τις τοπικές αρχές ως πολέμιος του τουρισμού!

 

Τον δήμο τον ενοχλούσε η γοργόνα ή υπήρχε κάτι άλλο;

Τόσο ο δήμαρχος Τορώνης όσο και η νομαρχία Χαλκιδικής, διαφήμιζαν τις Καβουρότρυπες με φωτογραφίες της γοργόνας την ίδια στιγμή που μου έστελναν πρόστιμα. Και όταν τους έπαιρνα τηλέφωνο να τους πω ότι είναι απαράδεκτοι που μου επιβάλουν πρόστιμα ενώ διαφημίζονται με τα έργα μου, πάντα τύχαινε και έλειπε ο υπεύθυνος. Οπότε δεν τον ενοχλούσε η γοργόνα, αλλά ο τουρισμός, οι μπίζνες στο όνομα του τουρισμού.

 

Πώς πήρατε την απόφαση να την καταστρέψετε;

Κάθε χρόνο το πρόστιμο αυξανόταν και έφτασε φέτος να είναι 585 ευρώ. Έγιναν κάποιες δήθεν απόπειρες από τον δήμο να βοηθήσει, αλλά κολλούσαμε στην κακή συνεννόηση πάντα. Εμένα προσωπικά δεν με πείραζε τόσο το πρόστιμο όσο η πράξη και η συμπεριφορά τους, η αδιαφορία και η αναλγησία τους. Έτσι πήρα την απόφαση ως δημιουργός της γοργόνας, να την καταστρέψω κιόλας.

 

Αντιδράσεις την ώρα της καταστροφής της;

Πολύς κόσμος απορούσε και κάποιοι ζήτησαν να σταματήσω, κανείς όμως δε στράφηκε εναντίον μου, γιατί και την ώρα που σπάγαμε τη γοργόνα μοιράζαμε ένα κείμενο που εξηγούσε το λόγο για τον οποίο την καταστρέφω, και όταν μάλιστα με έπιασε και ο οίστρος μου και άρχισα να φωνάζω για τους πολιτικούς που ξεπούλησαν τη χώρα μας και κατηγορούν εμάς ως «πολέμιους του τουρισμού» και ό,τι άλλο, τότε ο κόσμος που είχε μαζευτεί άρχισε να χειροκροτάει!

 

Πολιτική ερμηνεία αυτής της ιστορίας;

Για μένα, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα είναι η ατιμωρησία. Θα πρέπει ο κόσμος να μάθει να τιμωρεί, να τιμωρεί αυτούς που καταχρώνται, που παρανομούν και κατέχουν αξιώματα. Όλους αυτούς δηλαδή τους πολιτικούς που ξεπούλησαν τη χώρα μας! Και η δική μου πράξη ήταν πολιτική πράξη, ήταν μια τιμωρία του συστήματος που απευθυνόταν προς τις τοπικές αρχές.

 

ΥΓ.: το μεγάλο παράπονο του κ. Διονύση είναι ότι από τα έργα του στην παραλία μιλάνε μόνο για τη γοργόνα. Κάποτε, μας είπε, είχε σκαλίσει έναν μεγάλο ήλιο της Βεργίνας, και ενώ στη γειτονική χώρα είχε γίνει χαμός στα ΜΜΕ, εδώ δεν αναφέρθηκε κανείς σε αυτό. Επίσης στην παραλία είχε σκαλίσει και έναν αετό, τη γυναίκα (το πρώτο του έργο) και πολλά άλλα!

 

* Ο Διονύσης Καρυπίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (Π.Α.Κ), ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης Γυμνιστών Βορείου Ελλάδος ΔΙΟΝΥΣΟΣ, και φυσικά καλλιτέχνης

 

 

 

 

 

Σχόλια

Exit mobile version