Την επόμενη εβδομάδα τίθεται προς έγκριση στη Βουλή των Κοινοτήτων η συμφωνία που υπέγραψε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Μια συμφωνία που δυσαρεστεί τους πάντες, αφού διατηρεί τη Βρετανία εγκλωβισμένη στις ευρωπαϊκές δομές και νομοθεσίες, και μάλιστα χωρίς να έχει λόγο για τις μελλοντικές αποφάσεις. Έτσι οι περισσότεροι, από τους υποστηρικτές ενός… κανονικού Brexit έως τους οπαδούς της παραμονής στην Ε.Ε., στρέφονται εναντίον της – με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταψηφιστεί. Κάτι τέτοιο θα έφερνε πιθανότατα τίτλους τέλους για την Μέι, που γι’ αυτό εντείνει τις πιέσεις προς όλες τις πλευρές ώστε να πετύχει την υπερψήφιση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Το βασικό επιχείρημα της Βρετανής πρωθυπουργού είναι ότι οποιαδήποτε άλλη πιθανότητα θα είναι καταστροφική: μια έξοδος χωρίς συμφωνία, ισχυρίζεται, θα έχει βαρύτατο οικονομικό κόστος. Κι ακόμη βαρύτερο θα είναι το πολιτικό κόστος, προσθέτει, εάν οι πολίτες δουν την απόφαση του δημοψηφίσματος να γίνεται κουρελόχαρτο: τότε θα επέλθει πλήρης απαξίωση του πολιτικού προσωπικού στο σύνολό του. Μάλιστα για να πείσει και τμήμα των Εργατικών, έριξε τα μούτρα της και επικοινώνησε με ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη και βουλευτές, δηλώνοντας διατεθειμένη να υπογράψει πρόσθετες εγγυήσεις σχετικά με τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, του εθνικού συστήματος υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε.

Το πρόβλημα είναι ότι τώρα κανείς δεν υποχωρεί. Οι μεν υποστηρικτές του Brexit διότι προτιμούν μια πλήρη έξοδο χωρίς συμφωνία, οι δε πολέμιοι διότι διαβλέπουν στην πτώση της Μέι τη μεγαλύτερη ευκαιρία που είχαν ως τώρα για να ακυρώσουν αυτή καθαυτή την απόφαση του δημοψηφίσματος. Αιχμή του δόρατος των δεύτερων είναι η ηγεσία των Εργατικών, η οποία έχει σαγηνευθεί από την ιδέα ότι σύντομα μπορεί να βρεθεί στην κυβέρνηση… Έτσι ο Κόρμπιν (ο οποίος τώρα εξυμνείται από αρκετούς που πρωτύτερα τον κατηγορούσαν ως «ανεύθυνο αριστεριστή») ανακοίνωσε ότι, σε περίπτωση καταψήφισης της συμφωνίας, προτίθεται να υποβάλει πρόταση μομφής. Στόχος, είπε, είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ώστε «μια κυβέρνηση Εργατικών να πετύχει καλύτερη συμφωνία με την Ε.Ε.».

Ευρωμαγειρέματα

Αλλά και ο Κόρμπιν έχει τα δικά του προβλήματα. Καταρχήν, αν γίνουν εκλογές, πρέπει να τις κερδίσει. Πράγμα διόλου σίγουρο: έστω και αλληλοσπαρασσόμενοι, οι Συντηρητικοί έρχονται πρώτοι στα γκάλοπ με συν-πλην 40%. Οι Εργατικοί βρίσκονται αισθητά κάτω (34% βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης). Τους διχάζουν κι αυτούς αντίρροπες δυνάμεις: από τη μια τα μεσαία και ανώτερα στρώματα και το Σίτι του Λονδίνου, δηλαδή ο σκληρός πυρήνας του ευρωπαϊσμού, δεν αρκούνται στην πτώση της Μέι – θέλουν ακύρωση του Brexit. Και γι’ αυτό απαιτούν φορτικά από τον Κόρμπιν να δεσμευτεί ότι θα πραγματοποιήσει δεύτερο δημοψήφισμα, φέρνοντάς τον σε δύσκολη θέση: ο επικεφαλής των Εργατικών καταλαβαίνει πως μια ακύρωση του Brexit θα εξοργίσει μεγάλο τμήμα της παραδοσιακής βάσης του.

Όλοι ξέρουν ότι, ακόμη κι αν χαρίστηκαν δυόμιση χρόνια στην αρχικά αιφνιδιασμένη ευρωκρατία ώστε να προετοιμαστεί και να μπορεί σήμερα να εκφοβίζει τους Βρετανούς με κατακλυσμό έτσι και υλοποιηθεί το Brexit, οι δύο επιλογές ουσιαστικά ισοψηφούν. Οπότε αυτοί που θέλουν να ακυρώσουν μια δημοκρατικά ειλημμένη απόφαση δεν μπορούν παρά να συνεχίσουν να καταστροφολογούν και να ψευδολογούν. Έτσι, ο «προοδευτικός» Guardian ισχυρίζεται σε πρόσφατο άρθρο του ότι «μια αυξανόμενη πλειοψηφία θέλει την παραμονή στην Ε.Ε., και ένα πολύ μικρότερο τμήμα του εκλογικού σώματος θέλει σκληρό Brexit». Αν κανείς ψάξει τις δημοσκοπήσεις στις οποίες αναφέρεται η καλή εφημερίδα, θα διαπιστώσει ότι το «πολύ μικρότερο» τμήμα του εκλογικού σώματος αντιστοιχεί σε… 48%.

Όσον αφορά δε τον ισχυρισμό ότι «περισσότεροι θέλουν ένα νέο δημοψήφισμα παρά μια έξοδο χωρίς συμφωνία», είναι κι αυτός μαγειρεμένος, ακόμη κι αν πάρουμε τις δημοσκοπήσεις τοις μετρητοίς: εάν καταψηφιστεί από τη βουλή η συμφωνία της Μέι, το 29% θέλει έξοδο χωρίς συμφωνία, μόνο το 20% νέο δημοψήφισμα με ερώτημα «συμφωνία της Μέι ή παραμονή στην Ε.Ε.», και το 12% νέο δημοψήφισμα με ερώτημα «συμφωνία της Μέι ή έξοδος χωρίς συμφωνία» (το υπόλοιπο μοιράζεται μεταξύ «δεν ξέρω», «νέες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.» και «πρόωρες εκλογές»). Προφανώς το 20% και το 12% δεν αθροίζονται, ούτε βγαίνει καμιά πλειοψηφία υπέρ του… Σίτι. Μάγειρες της συμφοράς.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!