Το περασμένο Σαββατοκύριακο κορυφώθηκε στη Χώρα των Βάσκων η πολυήμερη καμπάνια της οργάνωσης διεθνιστικής αλληλεγγύης Askapena («Απελευθέρωση»), στην οποία πήραν μέρος μεταξύ άλλων συλλογικότητες της Καταλονίας (Endavant, από το αριστερό κόμμα CUP), της Ιταλίας (πρωτοβουλία EuroStop), της Ουκρανίας (οργάνωση Borotba), της Γερμανίας (Int. Linke) και της Ελλάδας (ΚΟΕ). Οι δύο τελικές εκδηλώσεις, με θέματα αντίστοιχα την κυριαρχία στην Ε.Ε. και τον χαρακτήρα του σύγχρονου ιμπεριαλισμού, πραγματοποιήθηκαν στη μικρή βασκική πόλη Αλτσασού, που ανήκει στην επαρχία της Ναβάρας – δηλαδή τυπικά εκτός της αυτόνομης κοινότητας της Χώρας των Βάσκων. Η επιλογή της τοποθεσίας δεν ήταν διόλου τυχαία: το Αλτσασού είναι μία από τις πλέον στρατιωτικοποιημένες βασκικές πόλεις, με τεράστια αναλογία ανδρών της ισπανικής στρατοχωροφυλακής (Guardia Civil) και άλλων ισπανικών αστυνομικών και στρατιωτικών μονάδων σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Το 2016, σε ένα καφέ του Αλτσασού, υπήρξε ένα επεισόδιο μεταξύ νεαρών Βάσκων και εκτός υπηρεσίας στρατοχωροφυλάκων, όταν οι πρώτοι ζήτησαν από τους άνδρες της Guardia Civil (οι οποίοι φορούσαν πολιτικά) να φύγουν επειδή «εδώ είναι ανεπιθύμητες οι δυνάμεις κατοχής». Οχτώ νεαροί συνελήφθησαν (εκ των οποίων οι 3 παρέμειναν προφυλακισμένοι μέχρι σήμερα) για το επεισόδιο – και παραπέμφθηκαν στο ισπανικό Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της… τρομοκρατίας! Ακόμη κι όταν αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι συλληφθέντες δεν είχαν καμία σχέση με την ΕΤΑ, η ισπανική Εισαγγελία ανέπτυξε τη θεωρία των «μεμονωμένων, αυτόνομων τρομοκρατών» ζητώντας ποινές κάθειρξης που έφταναν τα 62 χρόνια! Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία ακόμη από τις εκατοντάδες εκδικητικές ποινικές διώξεις του ισπανικού κράτους εναντίον πολιτών που δεν έχουν καμιά σχέση με «τρομοκρατία», αλλά προορίζονται να τιμωρηθούν παραδειγματικά προς σωφρονισμό των υπόλοιπων…

Η απόφαση βγήκε μόλις χθες – η κατηγορία περί τρομοκρατίας κατέπεσε, αλλά παρ’ όλα αυτά όλοι οι συλληφθέντες καταδικάστηκαν για «επίθεση εναντίον κρατικών λειτουργών» σε ποινές κάθειρξης από 2 έως 13 χρόνια. Ήδη πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας τόσο στο Αλτσασού –όπου σχεδόν κάθε σπίτι έχει σημαίες που καταγγέλουν την απόπειρα συκοφάντησης της πόλης τους ως «φυτωρίου τρομοκρατών»– όσο και σε πολλές άλλες βασκικές πόλεις, καθώς και στην Καταλονία, τη Γαλικία κ.α. (στη φωτογραφία, πρόσφατη διαδήλωση στην Ιρούνια). Έτσι εξηγείται γιατί επιλέχθηκε το Αλτσασού για την κορύφωση της καμπάνιας της Askapena – για την οποία θα υπάρξει εκτενέστερο ρεπορτάζ στο επόμενο φύλλο του Δρόμου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!