Αρχική πολιτική ΔΕΘ: Το κάλπη-κο καλάθι του Τσίπρα

ΔΕΘ: Το κάλπη-κο καλάθι του Τσίπρα

του Νίκου Γεωργιάδη

 

Δύσκολα μπορούμε να σκεφτούμε εν ενεργεία ή εν δυνάμει πρωθυπουργό που να μη χρησιμοποίησε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ως μέσο ενίσχυσης της εκλογικής του θέσης. Υποσχέσεις, ψέματα, χειρισμοί εξαπολύονται κάθε χρόνο από το  βήμα του Σεπτέμβρη, με το σημερινό πρωθυπουργό να αποδεικνύεται μετρ του είδους.

Το 2012 καταργούσε με ένα νόμο τα μνημόνια, το 2014 παρουσίασε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το πιο βραχύβιο κυβερνητικό πρόγραμμα, ενώ το 2015 προσαρμόστηκε στον «ρεαλισμό». Φέτος ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της εξόδου από την κρίση, την επιτροπεία και τα μνημόνια.

Η φετινή πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ έχει κάποιες σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με την πλειοψηφία -τουλάχιστον- των προηγούμενων. Πρώτον, αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς καμπάνιας του Αλ. Τσίπρα για αντιστροφή του πολιτικού κλίματος. Είναι η στιγμή που θα παρουσιαστεί το σύνολο του κυβερνητικού έργου, μετά από τη σειρά εγκαινίων, επισκέψεων σε χώρους εργασίας και ινστιτούτα. Δεύτερον, ο πρωθυπουργός δεν φτάνει στη Θεσσαλονίκη με ένα γεμάτο καλάθι παροχών -πώς θα μπορούσε άλλωστε με την τρίτη αξιολόγηση προ των πυλών- αλλά σκοπεύει να παρουσιάσει στόχους που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Η ομιλία του αναμένεται να μονοπωληθεί από λέξεις-κλειδιά, όπως δίκαιη ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση, επενδύσεις, υγιής επιχειρηματικότητα. Η επίσκεψη του Μακρόν, η συνυπογραφή με τον Μπ. Μπορίσοφ της συμφωνίας για τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία, καθώς και η απόβαση 117 εταιρειών από την τιμώμενη Κίνα, εντάσσονται ακριβώς στο πλαίσιο «γυρίζουμε σελίδα» και «η ΔΕΘ του 2018 θα είναι χωρίς μνημόνια». Η επιχειρηματολογία θα βασιστεί στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία και τον τουρισμό και σε δείκτες για την οικονομία, που όμως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον πρόσφατο νόμο για τα εργασιακά-ασφαλιστικά, στην απόφαση για ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις -εάν και εφόσον δώσουν οι δανειστές το πράσινο φως- και στη μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα.

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στις αλλαγές που προωθούνται στην παιδεία και κυρίως σχετικά με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, στο νέο εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική, στο κάλεσμα των νέων επιστημόνων να επιστρέψουν στην Ελλάδα και συνολικά σε νόμους και αλλαγές που προσπαθούν να αποδείξουν πως ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει δήθεν αριστερό πρόσημο και κοινωνικό πρόσωπο.

Ελλείψει πραγματικής αντιπολίτευσης, με τον λαό απογοητευμένο και αποπροσανατολισμένο ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως βασικός εκφραστής του κεντροαριστερού σχεδίου, που υλοποιεί κατά γράμμα τις επιταγές των δανειστών. Η φιλολαϊκή ρητορική δίνει τη δυνατότητα στον Αλ. Τσίπρα να χρησιμοποιήσει τη ΔΕΘ ως άλλο ένα εργαλείο δημοσκοπικής ανάκαμψης της κυβέρνησης. Να πάρει, δηλαδή, ανάσες ανοχής ευελπιστώντας σε μια ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων, ώστε να διεκδικήσει εκ νέου -όποτε εκτιμήσει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες- τις κυβερνητικές καρέκλες.

Σχόλια

Exit mobile version