Ο Ζελένσκι γίνεται ενοχλητικός, σταδιακά μετατρέπεται σε ενοχλητικό, ασήκωτο βάρος. Βαδίζει τον δρόμο της εξόδου και τρελαίνεται. Ο Ζελένσκι επανέλαβε, σε σύγχρονη εκδοχή, μια προβοκάτσια του Χίτλερ όταν έστειλε στην Πολωνία Γερμανούς στρατιώτες ντυμένους με πολωνικές στολές, να δημιουργήσουν επεισόδιο, αφορμή για έναρξη του πολέμου με τη Γερμανία αμυνόμενη. Τώρα ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ρώσοι έριξαν πύραυλους στην Πολωνία και ζήτησε να απαντήσει δραστικά το ΝΑΤΟ. Ο Μπάιντεν διέψευσε και το θέμα έληξε. Τα ψέματα τελειώνουν, οι ευρωπαϊκές ελίτ βαρέθηκαν να τους γδύνει ένας κομπάρσος. Και φοβούνται ότι ο κόσμος αντί να ακούσει τη σύσταση Σόιμπλε (βάλτε ένα πουλοβεράκι) θα βγει στους δρόμους και δεν είναι η ώρα για τέτοια.

Οι κυβερνώντες προετοιμάζονται για τα χειρότερα, καλού κακού: Ο Κινέζος Σι δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να προετοιμάζονται για πόλεμο. Οι Ρώσοι επανέφεραν τη στρατιωτική εκπαίδευση στη Μέση Παιδεία, όπως επί Σοβιετικής Ένωσης. Οι ΗΠΑ καθιέρωσαν επισήμως νέο δόγμα για χρήση πυρηνικών όπλων όποτε το κρίνουν σκόπιμο, με ή χωρίς προφανή λόγο. Και η Γερμανία επανεξοπλίζεται με προϋπολογισμό 100 δισ. ευρώ. Τίποτα από αυτά δεν γίνεται για να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας.

Ο Κίσινγκερ, σε απόλυτη πνευματική διαύγεια, δήλωσε προ ημερών ότι πρέπει να αποφευχθεί μια παγκόσμια σύγκρουση αλλά στην ίδια φράση το αναίρεσε λέγοντας –σε πλήρη ταύτιση με τον Ζελένσκι– ότι η Ουκρανία πρέπει να ανακτήσει τις εδαφικές της απώλειες. Ο Κίσινγκερ ήταν ανέκαθεν υπέρ της σκληρής γραμμής π.χ. αντίθετος στη συνθηκολόγηση με το Βιετνάμ. Τώρα, μιλώντας για ανάκτηση των εδαφών από την Ουκρανία, προϋποθέτει τη συντριπτική ήττα της Ρωσίας. Ο Μπρζεζίνσκι υποστήριζε ότι η Ρωσία πρέπει να εξοστρακιστεί ως παγκόσμιος παίκτης και να υποβιβαστεί σε περιφερειακή δύναμη. Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι είναι όνειρο απατηλό. Αυτά στη Δύση.

Το μέτωπο με Κίνα

Άνοιξε και μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας. Οι ΗΠΑ τόνισαν με μεγάλη ανακούφιση, ότι –όπως τους φάνηκε– ο Σι πήρε αποστάσεις από την απειλή του Πούτιν για χρήση πυρηνικών. Οι ΗΠΑ δεν ανοίγουν τώρα δεύτερο μέτωπο, αλλά «σημαδεύουν» την Κίνα για να την καθηλώσουν και να αποτρέψουν την ενεργό ανάμιξή της στο πλευρό της Ρωσίας. Η Κίνα θέλει ειρήνη για να προλάβει να ανεβάσει το επίπεδό της, οικονομικά και στρατιωτικά. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να επιτρέψει ήττα της Ρωσίας διότι θα ισοδυναμούσε με δική της υποταγή αργότερα.

Όσο το μέτωπο με την Κίνα σιγοκαίει, χωρίς πραγματική ανάφλεξη, οι ΗΠΑ μπορούν να αφοσιωθούν στον άμεσο αντίπαλο, τη Ρωσία, ενώ το Πεκίνο θα έχει στον νου του να αποφύγει τα χειρότερα που θα πήγαιναν τη χώρα δεκαετίες πίσω. Αλλά αν οι ΗΠΑ επιδιώξουν τη συντριβή της Ρωσίας τότε θα υποχρεώσουν την Κίνα να προστρέξει σε βοήθεια του Πούτιν. Ο συμβιβασμός είναι η λογική λύση. Αλλά η αλαζονική δυτική σκέψη δυσκολεύεται στην ιδέα της ήττας ή του συμβιβασμού με κορυφαίο παράδειγμα τη Γερμανία με τους δυο χαμένους πολέμους ενώ προετοιμάζεται για τρίτη φορά. Στις ΗΠΑ τώρα τόσο το εκλογικό σώμα όσο και οι ελίτ διχάζονται, όπως έδειξαν οι πρόσφατες εκλογές, με μια Οικονομία που δυσκολεύεται, για να είμαι μετριοπαθής. Οι ελίτ των ΗΠΑ, σ’ αυτές τις συνθήκες, ζήτησαν και άρχισαν συνομιλίες με τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ έχουν ένα κύριο κριτήριο στους πολέμους που κάνουν: Να μην κλονίζεται η θέση τους ως υπερδύναμη στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης

Το κριτήριο νίκης

Οι ΗΠΑ έχουν ένα κύριο κριτήριο στους πολέμους που κάνουν: Να μην κλονίζεται η θέση τους ως υπερδύναμη στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Με αυτό το κριτήριο εγκατέλειψαν το Βιετνάμ και έφυγαν από το Αφγανιστάν. Επιβεβαιώθηκε η ήττα αλλά δεν αμφισβητήθηκε η θέση τους ως η μοναδική παγκόσμια υπερδύναμη. Αλλά οι Ρώσοι όσο και οι Κινέζοι κατοχυρώνουν επίσης παγκόσμια ηγεμονική θέση, μισό σκαλί παρακάτω. Το ζητούμενο τώρα είναι να αποδεχθούν οι ΗΠΑ ότι έχουν βαρύνοντα λόγο και οι άλλοι δυο. Ένας κόσμος στα τρία (και όχι στα δύο όπως με τη Γιάλτα) είναι κάτι που φαντάζει λογικό. Είναι και εφικτό; Πιθανόν. Αν…

– Αν οι ΗΠΑ επιδείξουν μετριοπάθεια απέναντι σε μικρότερους αλλά σημαντικούς παίκτες, όπως το Ιράν.

– Αν αρκεστούν να βασιλεύουν στην Ευρώπη και όχι σε όλο τον κόσμο.

– Αν κρατήσουν τη Γερμανία «πατημένη χάμω» σύμφωνα με την ιδρυτική ομιλία του Α΄ Γραμματέα του ΝΑΤΟ και δεν της επιτρέψουν να κυριαρχήσει και πάλι στην Ευρώπη, προσωρινά ως τοποτηρητής τους, με την προοπτική να ξαναγίνει παγκόσμια απειλή.

– Αν, δηλαδή, οι ΗΠΑ αντιληφθούν ότι ο μόνος χώρος, και πάντως η φυσική γειτονιά για άσκηση επιρροής της Γερμανίας είναι η Ευρώπη και επομένως είναι ο μοιραίος αλλά αναπόφευκτος αντίπαλός τους.

– Αν επίσης χαλιναγωγήσουν την Τουρκία, τις φιλοδοξίες της να γίνει περιφερειακή δύναμη, πηγή δεινών για όλη την περιοχή και όχι μόνο για την Ελλάδα. Τούτο χωρίς σύμπραξη της Ρωσίας δεν γίνεται.

– Η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο υλικό για να παίξει ειδικό διεθνή ρόλο αλλά δεν έχει ηγετική ελίτ.

– Οι ΗΠΑ έχουν φτάσει αρκετά κοντά στη φωτιά (του πυρηνικού πολέμου) ώστε να φοβηθούν; Και να αποφασίσουν να συνυπάρξουν με τους άλλους; Όπως λένε και οι Γάλλοι qui vivra verra, όποιος ζήσει θα το δει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!