Αρχική διεθνή Αύριο οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία

Αύριο οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία

Το «κλειδί» της αποχής και το προκλητικό… πουσάρισμα Μακρόν

 

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δεν αλλάζουν την εικόνα που είχε ήδη διαμορφωθεί την προηγούμενη εβδομάδα στο γαλλικό εκλογικό σώμα*. Αυτό που παραμένει απρόβλεπτο είναι το πού θα κυμανθεί το ποσοστό της αποχής (το οποίο θα επηρεάσει ούτως ή άλλως το αποτέλεσμα, αλλά και το βαθμό νομιμοποίησης της νέας κυβέρνησης), καθώς και η τελική σύνθεση της γαλλικής Bουλής – που όμως θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, τη μεθεπόμενη Κυριακή.

Σε κάθε περίπτωση ο συνασπισμός του προέδρου Μακρόν, ευνοούμενου των εγχώριων και ευρωπαϊκών δυναμικών συστημικών κέντρων, αναμένεται να έρθει πρώτος με ποσοστό γύρω στο 30%. Ακολουθούν, μακριά πίσω του, η παραδοσιακή Κεντροδεξιά και Εθνικό Μέτωπο, με ποσοστά γύρω στο 20% και 18% αντίστοιχα. Βέβαια με βάση τον αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο του πλειοψηφικού συστήματος σε δύο γύρους, δεν αποκλείεται διόλου η περίπτωση απόλυτης πλειοψηφίας για το προεδρικό μπλοκ – ακόμη και με λιγότερο από το ένα τρίτο των έγκυρων ψήφων…

Χαρακτηριστικά, μία από τις εταιρίες που τόλμησαν πρόβλεψη εδρών δίνει 370-400 έδρες στον συνασπισμό Μακρόν-Μπαϊρού με ποσοστό 30% στον πρώτο γύρο (δηλαδή το 64-69% των συνολικά 577 εδρών της γαλλικής Bουλής!). Η Κεντροδεξιά με 21% βγάζει 120-150 βουλευτές (21-26% των εδρών), κι από εκεί και κάτω γίνεται σφαγή: π.χ. το Εθνικό μέτωπο με 18% βγάζει 8-18 βουλευτές, δηλαδή το… 1,5-3% των εδρών. Αυτά για να κατανοήσουμε πόσο πραγματικά θα αντιπροσωπεύει η νέα Bουλή το εκλογικό σώμα, έστω κι αν «ξεχάσουμε» την αποχή. Μια επιπλέον ένδειξη του δίχως όρια πλέον πουσαρίσματος του Μακρόν ήταν εξάλλου οι αλαλαγμοί των «προοδευτικών» και «έγκυρων» γαλλικών ΜΜΕ για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας των Γάλλων που κατοικούν στο εξωτερικό και πραγματοποιήθηκε πρόωρα, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το πρώτο σκάνδαλο βέβαια ήταν αυτή καθαυτή η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων από το γαλλικό ΥΠΕΞ, που είχε αναλάβει τη διοργάνωσή τους, πριν πραγματοποιηθούν οι εκλογές στη Γαλλία και τα «υπερπόντια εδάφη» της (διάβαζε αποικίες).

Προφανής στόχος ήταν ακριβώς ο επηρεασμός των ψηφοφόρων ενόψει του αυριανού πρώτου γύρου. Το έργο ανέλαβαν (και εκτέλεσαν άγαρμπα, χωρίς… γαλλική φινέτσα) τα προαναφερθέντα ΜΜΕ, με πανηγυρικούς τίτλους του τύπου «Σάρωσε ο Μακρόν», «Τσουνάμι υπέρ του Μακρόν» κ.ο.κ. Το μόνο που λησμόνησαν να τονίσουν είναι η ειδική σύνθεση των Γάλλων του εξωτερικού, που δεν έχουν μεγάλη σχέση με όσα συμβαίνουν στη γαλλική κοινωνία, συν μία ακόμη μικρή λεπτομέρεια: τη συμμετοχή, που ήταν… 19,1%. Μ’ αυτά και μ’ αυτά πορεύεται, όπως και όσο μπορεί, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και το μιντιακό ανφάν γκατέ της Γαλλικής «Δημοκρατίας», μη διστάζοντας μπροστά σε τίποτα προκειμένου να παρατείνει την ανάσα που πήρε στις προεδρικές εκλογές. Κι αν κάποιος φανεί ανυπάκουος, υπάρχει και η μονιμοποιημένη πλέον (χάρη και στις ψήφους αριστερών βουλευτών…) «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας: προχθές π.χ. συνελήφθη η Αμάλ Μπεντούνσι, η πιο γνωστή ίσως ακτιβίστρια του κινήματος «Προσοχή, η αστυνομία σκοτώνει!», επειδή βιντεοσκοπούσε αστυνομικούς την ώρα που πραγματοποιούσαν συλλήψεις νεαρών σε προάστιο του Παρισιού.

 

* Βλ. άρθρο «Η Γαλλία βαδίζει προς… τρίτο και τέταρτο γύρο» (φύλλο 362).

 

Γ.Α.

Σχόλια

Exit mobile version