Αρχική πολιτική Ασφυκτικά γεμάτη και πάλι η Μόρια

Ασφυκτικά γεμάτη και πάλι η Μόρια

Χωρίς σχέδιο διαχείρισης των ροών η χώρα

Εικόνες του 2016 ζούνε για ακόμη μια φορά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με τις βάρκες των διακινητών να μεταφέρουν από τα παράλια της Μ. Ασίας, κατά δεκάδες ή εκατοντάδες τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες στις ελληνικές ακτές. Συνολικά στη Λέσβο μόνο το Σεπτέμβριο πέρασαν πάνω από 2.500 άνθρωποι. Ενώ τον Αύγουστο σε απόδειξη της διόγκωσης των προσφυγικών ροών πέρασαν 3.866 άτομα. Συνολικά δηλαδή από την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα ξεπερνούν τους 6.000 οι πρόσφυγες που ήρθαν στη Λέσβο, ενώ μόλις 1.400 αναχώρησαν.

Η διαφορά με το 2016 είναι ότι τώρα κανείς δεν μιλάει για κρίση, δεν είμαστε σε έκτακτη ανάγκη, το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα διαρκείας και η χώρα μας καλείται να το διαχειριστεί ενώ ήδη έχει σε διάφορους τομείς αγγίξει τα όρια αντοχής της. Την ίδια στιγμή στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, βρίσκεται σ’ εξέλιξη ένα μεγάλο πρότζεκτ μετακίνησης μεγάλου όγκου πληθυσμών από την Κωνσταντινούπολη στις πόλεις των παραλίων, σε ένα διαρκές παζάρι του Ερντογάν με την Ε.Ε,. με την Ελλάδα θύμα και θεατή του.

Σε προηγούμενο σημείωμα είχαμε τονίσει πως τα νησιά «αδειάζουν» απλά για να μπορούν να υποδεχτούν τα νέα κύματα προσφύγων. 15 μέρες μετά, παρά την μετακίνηση μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, ο πληθυσμός στο ΚΥΤ της Μόριας, έχει και πάλι ξεπεράσει τους 11.000 ανθρώπους (αριθμός μεγαλύτερος απ’ αυτόν που οδήγησε στην απόφαση αποσυμφόρησης), που συνεχίζουν να στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες, τόσο στις εγκαταστάσεις του καταυλισμού, όσο και σε σκηνές στα παρακείμενα χωράφια. Θυμίζουμε ότι η Μόρια είχε σχεδιαστεί να «φιλοξενήσει» 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, για να καταλάβουμε την εγκληματική διαχείριση των κυβερνήσεων (το κράτος έχει συνέχεια και στο προσφυγικό) Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, που δημιούργησαν αυτό το «σύμβολο» της ευρωπαϊκής πολιτικής για την υποδοχή των μεταναστευτικών ροών.

Ο πληθυσμός στο ΚΥΤ της Μόριας, έχει και πάλι ξεπεράσει τους 11.000 ανθρώπους. Θυμίζουμε ότι η Μόρια είχε σχεδιαστεί να «φιλοξενήσει» 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, για να καταλάβουμε την εγκληματική διαχείριση των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, που δημιούργησαν αυτό το «σύμβολο» της ευρωπαϊκής πολιτικής για την υποδοχή των μεταναστευτικών ροών

Χωρίς σχέδιο στην ενδοχώρα

Οι 1.400 αιτούντες άσυλο πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στις αρχές Σεπτέμβρη στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν βρει προσωρινά καταφύγιο στις δομές της Νέας Καβάλας και των Διαβατών, λίγο έξω από το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Σχέδιο για την συνέχεια δεν έχει ανακοινωθεί και πιθανά να μην υπάρχει. Προς το παρόν βολιδοσκοπούνται τοπικοί παράγοντες σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας για το ενδεχόμενο να φτιαχτούν νέα hot spot, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάτι επίσημο. Ως τότε, οι περιοχές που «έχουν το know how» θα σηκώσουν το βασικό βάρος, μαζί με τα κέντρα των μεγάλων πόλεων (κυρίως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) θα επιβαρυνθούν επιπλέον με τους λιμνάζοντες πληθυσμούς, ενώ η πολιτική της κυβέρνησης εξαντλείτε σε ευχές προς την Ευρώπη να υπάρξει «ευρωπαϊκή λύση, σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Υποκρισία Ε.Ε. – Παζάρι από Τουρκία

Η Ε.Ε. από την πλευρά της επιμένει, ότι τα πράγματα πρέπει να συνεχίσουν ως έχουν. Το πολιτικό κόστος του μεταναστευτικού είναι μεγάλο, και έχει φανεί ότι είναι γενεσιουργός αιτία κρισιακών φαινομένων στην πολιτισμένη Δύση. Τα όσα ζήσαμε το καλοκαίρι με την ασφυκτική πίεση προς την ιταλική κυβέρνηση, να αποδεχθεί την ευρωπαϊκή πολιτική, που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια πιο «φιλική» προς την ευρωκρατία λύση, και που ήδη προχώρα σε συμφωνίες με την Γερμανία και άλλους, είναι ενδεικτική. Ενδεικτική τόσο για την πολιτική «υποδοχής» και «φιλτραρίσματος» των ροών, όσο και της υποκρισίας για «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο άλλος μεγάλος παράγοντας του προσφυγικού-μεταναστευτικού, η Τουρκία του Ερντογάν, συνεχίζει να εντάσσει και αυτό το ζήτημα στο μεγάλο παζάρι με τη Δύση. Από τα τέλη καλοκαιριού εκβιάζει την Ευρώπη, ότι θα ανοίξει την «κάνουλα» των ροών, και θα «σπρώξει» προς τη Δύση, 1,5 εκατ. μετανάστες και πρόσφυγες. Η απειλή αυτή υλοποιείται ήδη μερικώς με αποδέκτη τα ελληνικά νησιά, αλλά δεν έχει αγγίξει τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., που συνεχίζουν να χρηματοδοτούν την Τουρκία με τις δόσεις, της «άτυπης» συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Τώρα βάζει στο τραπέζι και μια άλλη λύση, αυτή την φορά κοιτώντας προς νοτιοανατολικά, προτείνοντας να διευρυνθεί η ζώνη ασφαλείας στη Βόρεια Συρία, και εκεί να μετεγκατασταθούν 1 εκατ. πρόσφυγες, αλλάζοντας δραματικά την πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής και καθιστώντας την Τουρκία de facto ρυθμιστή στην περιοχή.

Σχόλια

Exit mobile version