Αρχική πολιτική αριστερά Αποχωρήσεις και διεργασίες στον (μετά)ΣΥΡΙΖΑ

Αποχωρήσεις και διεργασίες στον (μετά)ΣΥΡΙΖΑ

Προχωρά η αποσάθρωση του κόμματος στον απόηχο της μνημονιακής στροφής

 

Όπως ήταν φυσικό, η προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό μπλοκ, επέφερε ανεπανόρθωτο πλήγμα στη συνοχή του κόμματος. Στις περισσότερες Νομαρχιακές Επιτροπές και τα συντονιστικά των Οργανώσεων Μελών, οι παραιτήσεις είναι μαζικές, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που αποχωρεί ακόμα και η μεγάλη πλειοψηφία όσων μέχρι τώρα συμμετείχαν.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ρευστοποίηση στη βάση του κόμματος, αφού χιλιάδες είναι τα μέλη που αποστασιοποιούνται «σιωπηρά» ή παραιτούνται από το κόμμα.

 

Αποχωρήσεων συνέχεια από την Κ.Ε.

Στο μεταξύ, σχεδόν τα μισά μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη παραιτηθεί, αφού μετά τους 17 που πρόσκεινται στην ΚΟΕ και τους 53 που ακολουθούν τη Λαϊκή Ενότητα, έχουν ήδη ακολουθήσει αρκετές ακόμα παραιτήσεις μελών της Κ.Ε.

Μόλις την Παρασκευή, έγιναν γνωστές οι παραιτήσεις μερικών ακόμα μελών της Κ.Ε., μεταξύ των οποίων οι Βένιος Αγγελόπουλος, Ανδρέας Καρίτζης, Χρήστος Λάσκος και Έλενα Πατρικίου.

Σε αυτό το κλίμα, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο (σημ.: πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο 29-30/8) σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών που παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η τελευταία απόφαση της Κ.Ε., στις 30 Ιουλίου, για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, φυσικά αγνοήθηκε πλήρως. Είναι πλέον φανερό ότι αποτέλεσε έναν κυνικό χειρισμό για να συγκρατήσει τις αντιδράσεις ενόψει της ψήφισης του μνημονίου.

Έτσι, η προσφυγή στις κάλπες (που μάλιστα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είχε αποφασίσει από τις 12 Ιουλίου!) ακύρωσε την απόφαση της Κ.Ε., κάτι που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά από την τάση των «53+».

Τα στελέχη της εν λόγω τάσης εμφανίζονται μάλλον διαφοροποιημένα, αφού μεγάλο τμήμα προκρίνει την αποστασιοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να εντάσσεται σε κάποιο άλλο σχήμα. Ένα μικρότερο κομμάτι φαίνεται να επιθυμεί την παραμονή και τη συμμετοχή στις εκλογές, ενώ ένα μικρό τμήμα φαίνεται να «βλέπει» κάποια συμπόρευση με τη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη.

 

Η ΛΑ.Ε.

Κορμός της Λαϊκής Ενότητας, όπως είναι γνωστό, είναι η έως τώρα Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, (Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ κ.λπ.) ενώ την προσχώρησή της δήλωσε την Παρασκευή η Ν. Βαλαβάνη που με πρόσφατη δήλωσή της έκανε σαφές ότι απαιτούνται ορισμένες προδιαγραφές, προκειμένου να εκφράσει κάτι ευρύτερο.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο μεταξύ, δεν έχει κάνει ακόμα γνωστές τις προθέσεις, αν και δημοσιεύματα προβλέπουν τη σύγκλισή της με την ΛΑΕ, ίσως και με τη μορφή συνεργασίας της μέσω φορέα που -σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα- προτίθεται να ιδρύσει η ίδια. (σημ.: Ανακοίνωσε τελικά την συμμετοχή της στην ΛΑΕ ως ανεξάρτητη συνεργαζόμενη)

Σαφή αποστασιοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και επιφυλάξεις για το νέο κόμμα εκφράζει, στο μεταξύ, ο Γιάννης Μηλιός που σε άρθρο του τονίζει ότι το αντίδοτο στη μνημονιακή μετάλλαξη του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «η υποκατάσταση των ταξικών αγώνων με έναν νέο κυβερνητισμό, της νομισματικής πολιτικής, αυτήν τη φορά».

Η ίδρυση της Λαϊκής Ενότητας προξενεί, όμως, διεργασίες και στο χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφού η Συντονιστική Επιτροπή του σχήματος εισηγείται ότι «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για εκλογική συνεργασία με τη ΛΑΕ», ενώ δύο συνιστώσες της (ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ) προκρίνουν τη συμπόρευση με το νέο κόμμα.

 

Σε περίσκεψη για τη συνέχεια

Η πλειοψηφία, βέβαια, της κομματικής, και βέβαια πολύ περισσότερο της εκλογικής ή κοινωνικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της ήττας και να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα για όσα έχουν συμβεί. Είναι μεγάλο το δυναμικό που θα ήθελε πιο ουσιαστικές και ελπιδοφόρες διεργασίες για τη συνέχεια.

Αυτό φαίνεται να προβληματίζει και αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που αναζητούν μια λύση πιο κοντά στις προσδοκίες του κοινωνικού ριζοσπαστισμού. Τέτοιου είδους ανησυχίες εκφράζουν 86 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ των οποίων οι Ελένη Πορτάλιου, Πάνος Τότσικας, Βένιος Αγγελόπουλος) που υπέγραψαν, λίγες μέρες πριν, κείμενο για την «κριτική αποτίμηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ».

Ορισμένοι από αυτούς καλούν σε συζήτηση σήμερα στις 10 το πρωί, στην ΑΣΟΕΕ. Αντικείμενο του προβληματισμού τους η δυνατότητα να υπάρξει μια διέξοδος, πιθανόν και μέσα από τη ΛΑΕ, με προδιαγραφές όμως που σήμερα δεν φαίνεται να καλύπτονται. (σημ.: Δείτε εδώ ρεπορτάζ για την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο)

Σε «κείμενο αρχών» που κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, τονίζουν: «Τα κόμματα της μετα-δημοκρατίας είναι αρχηγικά, συγκεντρωτικά, επικεντρώνονται στο Κοινοβούλιο και αναπαράγουν την υλικότητα των μηχανισμών του κράτους. Η σύγχρονη Αριστερά πρέπει να έρθει σε ρήξη με αυτή την κομματική τυπολογία, η οποία ναυάγησε ήδη ως επιλογή στον ΣΥΡΙΖΑ. Η δημόσια εικόνα της Λαϊκής Ενότητας κινείται, επίσης, στη βάση μιας ιεραρχικής δομής που καταλήγει σε μονοπρόσωπη έκφραση ή σε τριανδρία. Σε όλα αυτά οι αριστεροί που έδωσαν μάχες για τη δημοκρατία και την αυτοπρόσωπη συμμετοχή και οι νέοι άνθρωποι που πήραν στα χέρια τους το “όχι”, δεν αναγνωρίζονται».

 

Η ΚΟΕ

Η ΚΟΕ, στο μεταξύ, που εδώ και καιρό κάνει λόγο για διαδικασία μνημονιακής μετάλλαξης και κεντροαριστεροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει με χθεσινή της ανακοίνωση ότι «δεν πρόκειται να εμπλακεί στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου ή να πάρει μέρος στα ψηφοδέλτια κάποιου εκλογικού σχηματισμού ή κομματικού φορέα». Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι «θα είναι παρούσα στις διεργασίες, στις συζητήσεις και στις προσπάθειες να υπάρξουν νέα εγχειρήματα που στόχος τους θα είναι η διέξοδος του λαού και της χώρας από το καθεστώς της αποικίας-χρέους».

 

Μανώλης Γλέζος και Μίκης Θεοδωράκης

Ευθεία κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ασκήσει ο Μανώλης Γλέζος. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, με δηλώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει, υποστηρίζει την ανάγκη για αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες από τους ίδιους τους πολίτες. Ο Μανώλης Γλέζος κάνει λόγο για την ανάγκη ενότητας των δυνάμεων της Αριστεράς, ενώ αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα για τη δική του στάση και θα αποφασίσει αφού ακούσει τι θέλουν από αυτόν οι ίδιοι οι πολίτες.

Αρνητικός συνολικά για τη συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές εμφανίζεται και ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο παγκόσμιος μουσικοσυνθέτης με επιστολή του στον Π. Λαφαζάνη τονίζει ότι «δεν μπορείς να χτυπήσεις το σύστημα μέσα από το σύστημα, γιατί τελικά θα γίνεις κι εσύ σύστημα» και συμπληρώνει: «Εάν πάρετε μέρος στις εκλογές, επιδιώκετε βεβαίως να γίνετε ένα μέρος της αμαρτωλής Βουλής», ενώ ο Π. Λαφαζάνης σε απαντητική του επιστολή διαβεβαιώνει ότι η πορεία της Λαϊκής Ενότητας θα είναι διαφορετική.

 

Οι «πιστοί»

Στο πλευρό της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα παραμένει, κυρίως, η τάση Ενωτική Κίνηση και η Πλατφόρμα 2010 του Γ. Μπαλάφα, ενώ χθες, 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν με κοινή ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν την πολιτική του κόμματος. Σε εκλόγιμη θέση φαίνεται να μπαίνουν εξωκοινοβουλευτικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως οι Χ. Σπίρτζης, Γ. Μάρδας, Αρ. Μπαλτάς, Χρ. Βερναρδάκης. Αλλά και πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, αφού η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα φαίνεται να επιλέγεται με βάση, κυρίως, την ικανότητα να υποστηρίζει χωρίς πολλή σκέψη τη μνημονιακή πολιτική που θα εφαρμόσει η αυριανή κυβέρνηση.

 

T.T.

Φωτο: Άγγελος Καλοδούκας

Σχόλια

Exit mobile version