Αρχική διεθνή Αποχώρηση υπό αίρεση

Αποχώρηση υπό αίρεση

Συνεχίζονται τα παζάρια για να αποφευχθεί ένα... κανονικό Brexit

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. που, με συμφωνία ή χωρίς, τυπικά πρέπει να υλοποιηθεί στις 29 Μαρτίου. Αυτό που έχει προκαλέσει εμπλοκή είναι η καταψήφιση (τόσο από τους οπαδούς της παραμονής στην Ε.Ε. όσο και από τους υποστηρικτές ενός σκληρού Brexit) της λεγόμενης «συμφωνίας του Τσέκερς», δηλαδή του συμβιβασμού μεταξύ της υπό προθεσμία πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και των Βρυξελλών, που θα επέτρεπε ένα… Brexit Light. Καθώς όλοι όσοι έχουν αποφασιστικό λόγο, δηλαδή κυρίως η παράταξη της Μέι και οι Εργατικοί, θέλουν να αποφύγουν μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία, το σπιράλ της βρετανικής πολιτικής κρίσης βαθαίνει, και αποκαλύπτει πόσο πραγματικά υπολογίζει καθένας τους την απόφαση του δημοψηφίσματος του 2016.

Πρώτος που έδειξε όλη τη γύμνια του ήταν ο Τζέρεμι Κόρμπιν, που ανοιχτά πια τσαλαπατά τη ρητή δέσμευσή του, ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τώρα, επικαλούμενος την «ανυπολόγιστη καταστροφή» μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία, ο Κόρμπιν προτείνει στην Μέι ένα νέο συμβιβασμό, που μετατρέπει το Brexit σε αδειανό πουκάμισο. Τέσσερις είναι οι πρόσθετες υποχωρήσεις που της προτείνει με άνεση ο επικεφαλής των Εργατικών, λες και κάνει τροπολογίες σε κομματικό συνέδριο: 1) Μόνιμη –και όχι προσωρινή, όπως θεωρητικά τουλάχιστον προέβλεπε η συμφωνία του Τσέκερς– παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση. 2) Προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 3) Στενή συνεργασία με την Ε.Ε. σε θέματα ασφάλειας, εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας. 4) Επ’ αόριστον παράταση του λεγόμενου backstop, δηλαδή της μη ύπαρξης συνόρων, τελωνείων κ.λπ. με την Ιρλανδία.

Όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη συνεργασία με την Ε.Ε. σε θέματα ασφάλειας κ.λπ., ο Κόρμπιν παραβίαζε ανοιχτές θύρες. Ήδη η Μέι (αλλά ακόμη και οι «ακραίοι» Συντηρητικοί υποστηρικτές ενός σκληρού Brexit) έχει δεσμευτεί ότι η αποχώρηση δεν θα σημάνει ανατροπή της νομοθεσίας για τα εργατικά δικαιώματα, ούτε διακοπή της συνεργασίας με τις Βρυξέλλες σε επιμέρους τομείς. Το backstop είναι πιο ακανθώδες ζήτημα, καθώς η Μέι εξαρτάται κοινοβουλευτικά από τους φιλοβρετανούς βουλευτές του βορειοιρλανδικού DUP. Αλλά και σ’ αυτό η απάντησή της προς τον Κόρμπιν ήταν ότι είναι έτοιμη να βρει μαζί του μια συμβιβαστική λύση.

Ντε φάκτο ακύρωση του Brexit η μόνιμη τελωνειακή ένωση

Η Μέι όμως αρνήθηκε, υπό την απειλή άμεσης ανατροπής της από τους οπαδούς του Brexit, τον πρώτο και πιο θρασύ όρο των Εργατικών – δηλαδή την μόνιμη παραμονή στην τελωνειακή ένωση. Αυτό θα σήμαινε ότι η Βρετανία θα παρέμενε εγκλωβισμένη στην Ε.Ε. και τους κανόνες της, και μάλιστα δίχως να μπορεί να τους διαπραγματευθεί (αφού τυπικά δεν θα είναι κράτος μέλος). Και φυσικά χωρίς να μπορεί να συνάψει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με άλλα κράτη. Πρόκειται για «πρόταση» που τινάζει το Brexit στον αέρα – και ανατινάζει εξίσου την πολιτική αξιοπιστία των Εργατικών. Μονάχα μια χούφτα Εργατικοί βουλευτές βρέθηκαν να δηλώσουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση ισοδυναμεί με ντε φάκτο ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Φυσικά οι προτάσεις του Κόρμπιν χειροκροτήθηκαν όχι μόνο από το Σίτι αλλά και από τις Βρυξέλλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην τελευταία συνάντηση της Μέι με τον Τουσκ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της είπε ότι «η υιοθέτηση της πρότασης του κυρίου Κόρμπιν για μια μόνιμη τελωνειακή ένωση θα μπορούσε να ξεκλειδώσει το παρόν αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Βρετανίας-Ε.Ε.»… Διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής, που επιπλέον υπονομεύονται από τις εκκλήσεις των Βρετανών ευρωπαϊστών προς τις Βρυξέλλες, να μην δεχτεί η Ε.Ε. καμιά συμφωνία με την Μέι, ώστε να εμφανιστεί ως αναπόφευκτη η ακύρωση του Brexit. Κανονική πέμπτη φάλαγγα της ευρωκρατίας στο Λονδίνο, και μάλιστα διακομματική!

Μέχρι στιγμής πάντως έχουν αποτύχει εντός Βρετανίας όλες οι θεσμικές προσπάθειες να μπλοκαριστεί ή να καθυστερήσει το επάρατο Brexit. Στα τέλη Φεβρουαρίου θα παιχτεί το επόμενο επεισόδιο του δράματος, καθώς τόσο η Μέι όσο και ο Κόρμπιν σκοπεύουν να ξαναφέρουν προς ψήφιση στη βουλή ο καθένας τη δική του εκδοχή «προωθητικού συμβιβασμού»…

Σχόλια

Exit mobile version