Αρχική κοινωνία Ανθρώπων συλλογικότητες…

Ανθρώπων συλλογικότητες…

Τριήμερο εναλλακτικών προτάσεων για την αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία.

Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 16/10 (17:00-24:00), Σάββατο 17/10 (11:00-24:00) και Κυριακή 18/10 (11:00-24:00)

 

Δεκάδες παραγωγοί, ερευνητές, ακτιβιστές, καλλιτέχνες αναπτύσσουν ένα νέο κοινωνικό παράδειγμα

Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις ποιοτικής διαβίωσης και επιβίωσης, μοντέλα αυτοοργάνωσης που επιμένουν πεισματικά να διατηρηθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η κοινωνία των ανθρώπων, παρά τα κελεύσματα του επελαύνοντος νεοφιλελευθερισμού περί του αντιθέτου.

Προτάσεις που καλύπτουν πρακτικά τις ανάγκες της ζωής, όπως Yγεία, Παιδεία, τροφή, εργασία, ενέργεια, τεχνολογία, στέγαση, υπηρεσίες κ.ά., λαμβάνουν χώρα από τις 16 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Το 4ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας –όπως είναι ο τίτλος του– είναι μια «πρωτοβουλία από τα κάτω» που διοργανώνεται από τη συνέλευση μελών διαφόρων συλλογικοτήτων, με συμμετοχή δεκάδων παραγωγών, ερευνητών, ακτιβιστών, καλλιτεχνών και άλλων. Εκφράζει έναν κόσμο που προάγει την επικοινωνία και την αμοιβαία ανταλλαγή με στόχο τη μετάβαση σε μία κοινωνία βασισμένη στη συμμετοχή και τη συνεργασία, την αυτοδιαχείριση, την αλληλεγγύη, τη βιωσιμότητα, την αυτάρκεια και το σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο και φιλοδοξεί να οργανώσει άμεσα έναν ολοκληρωμένο συνεταιρισμό στην Αθήνα, ως πρώτο βήμα που θα εμπνεύσει και θα ενθαρρύνει και άλλες πόλεις να πάρουν τη σκυτάλη και να ξεκινήσουν παρόμοιες πρωτοβουλίες.

 

Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να δώσει πρακτικά το παράδειγμα ενός άλλου κόσμου που είναι εδώ, να αποδείξει ότι μπορούμε να ζήσουμε κι αλλιώς. «Θέλουμε να ανοιχθούμε περισσότερο προς την κοινωνία και να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά το σύνθημά μας: Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός και αναγκαίος περισσότερο από κάθε άλλη φορά! Ένας κόσμος που στηρίζεται στη δημιουργία, στην αυτάρκεια, στη βιωσιμότητα και στην αλληλεγγύη. Γι’ αυτόν το λόγο θα δημιουργήσουμε στο χώρο του φεστιβάλ ένα αυτόνομο χωριό μέσα στο οποίο θα γίνονται πρακτικά εργαστήρια, θα δίνονται απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα και θα γίνονται συζητήσεις», αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές.

Στις θεματικές γωνιές του χωριού, ο επισκέπτης θα είναι σε θέση να καλύψει ή να μάθει πώς μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε τροφή, υγεία, εκπαίδευση, εργασία, ενέργεια, τεχνολογία, στέγαση, μετακίνηση κ.ά. και πώς να βρει διέξοδο να εκφραστεί και να δημιουργήσει μαζί με τους συνανθρώπους του. Μέσα στο φεστιβάλ θα λειτουργήσει και εναλλακτικό νόμισμα, για τις συναλλαγές με επιλεγμένους παραγωγούς προϊόντων, όπως και στα διάφορα αγαθά που προκύπτουν από επανάχρηση. Θα λειτουργήσει ανταλλακτικό παζάρι ρούχων και βιβλίων, συλλογική κουζίνα και όσοι προσφέρουν εργασία (οι συγχωριανοί) θα αμείβονται με δωρεάν φαγητό για τις υπηρεσίες τους. Το φεστιβάλ, επίσης, θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικά δρώμενα και μουσικό πρόγραμμα.

FESTIVAL 2

Συμμετοχή στις θεματικές

Οι θεματικές του Αυτόνομου Χωριού είναι οι εξής:

Θεματική τροφής & προϊόντων (οικολογική αγορά, εργαστήρια καλλιέργειας, σπόρων, ειδών διατροφής).

Θεματική υγείας (κοινωνικά ιατρεία, φυσικά φαρμακεία, βότανα, εναλλακτικές θεραπείες, πνευματικά εργαστήρια, εργαλεία επικοινωνίας, ψυχολογική υποστήριξη, διαχείριση άγχους κ.ά.).

Θεματική Παιδείας (εναλλακτικά σχολεία, εργαστήρια για παιδιά, ελευθεριακή παιδεία, περιβάλλον).

Θεματική Ενέργειας (Κατασκευή ή επίδειξη συσκευών παραγωγής εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ανεμογεννήτριες, ηλιακοί φούρνοι, ηλιακά αερόθερμα).

Θεματική Τεχνολογίας (Ελεύθερο διαδίκτυο, open source, 3d printers, κρυπτογράφηση).

Θεματική Εργασίας (αυτοδιαχείριση της εργασίας, κοινωνικές επιχειρήσεις, κολεκτίβες εργασίας, μοντέλα λήψης αποφάσεων).

Θεματική Διαχείρισης χώρων & στέγασης (φυσική δόμηση, οικοκοινότητες, αξιοποίηση δημόσιων & άδειων χώρων στην πόλη).

Θεματική Εναλλακτικά Νομίσματα (παρουσίαση εναλλακτικών νομισμάτων, εργαστήρια για τη δημιουργία και προώθησή τους).

Θεματική προσφοράς υπηρεσιών (δίκτυο προσφοράς νομικών υπηρεσιών, δίκτυο προσφοράς λογιστικών υπηρεσιών).

Διάφοροι καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μουσική, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά δρώμενα, προβολές, ποίηση και εργαστήρια επανάχρησης και χειροτεχνίας. Θα λειτουργήσει, επίσης, στο χώρο του φεστιβάλ ανταλλακτικό παζάρι ρούχων και βιβλίων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο «θεσμός» της μεσημεριανής σιέστας 14.00-16.00, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συγχωριανοί ξεκουράζονται, τρώνε, πίνουν και διασκεδάζουν.

 

Γίνε συγχωριανός!

Οι επισκέπτες που προθυμοποιούνται να βοηθήσουν, έστω και για μια ωρίτσα, στη λειτουργία του Αυτόνομου Χωριού γίνονται συγχωριανοί και μπορούν φυσικά να απολαύσουν ένα γεύμα φτιαγμένο από τη συλλογική κουζίνα του φεστιβάλ. Λειτουργούν βάρδιες με ομάδες καθαριότητας, καφέ-μπαρ, φροντισμού και διερμηνέων.
Στο φετινό 4ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας, με τη Θεματική «Τροφή και Προϊόντα», επιθυμία των διοργανωτών είναι να αποδείξουν ότι είτε κατοικούμε στην πόλη είτε στην ύπαιθρο, είτε έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργούμε την τροφή μας εμείς οι ίδιοι είτε όχι, μπορούμε να έχουμε άμεση πρόσβαση σε καθαρή, υγιή τροφή, μπορούμε να επανασυνδεθούμε με τη φύση, μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες μας, ώστε να ζούμε σε αρμονία με το φυτικό και ανθρώπινο περιβάλλον μας. Να αποδείξουν ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ουτοπία αλλά πραγματική δυνατότητα και λύση στην οικονομική και κοινωνική κρίση που ζούμε.

Σχόλια

Exit mobile version