Όταν είδα την ανάρτηση, ομολογώ πως δεν πίστευα στα μάτια μου. Ακόμη και στην Ελλάδα του Μητσοτάκη και της Μενδώνη μου φάνηκε απολύτως ακραίο…

Όμως η καταγγελία προερχόταν από έναν καθόλου τυχαίο άνθρωπο, τον κύριο Φώτη Ραπακούση, δημιουργό και διευθυντή του Μουσείου Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, που στεγάζεται στο Νησάκι των Ιωαννίνων.

Αντιγράφω:

«Αίσχος! Ντροπή! Ασέβεια στην ιστορική μνήμη! Συνεργείο Ανατίναξε με δυναμίτες το ιστορικό γεφύρι Μεσογέφυρα στον Αώο ποταμό, (δεν τα κατάφεραν να το ανατινάξουν ολοκληρωτικά λόγω της βιασύνης τους να το κάνουν γρήγορα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί).

Στις διαμαρτυρίες μου (βρέθηκα τυχαία εκεί για περπάτημα) με απομακρύνανε –με όχι και τόσο ευγενικό τρόπο– λέγοντάς μου ότι απλώς θα ανατινάξουν έναν βράχο, και ότι έχουν τις σχετικές άδειες από περιφέρεια και δήμο, έχουν –μου είπαν– ενημερώσει και την αστυνομία.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το γεφύρι αυτό συνδέεται με εθνικούς αγώνες κατά την εισβολή των Ιταλών το 1940 αλλά και με τους αγώνες της εθνικής αντίστασης το 1943. Εγώ πριν από δύο και πλέον χρόνια πήγα στην περιφέρεια Ηπείρου, έθεσα το θέμα της προστασίας του μνημείου και είχα την προφορική διαβεβαίωση από τον αντιπεριφερειάρχη Κ.Ο. Πότση ότι το μνημείο δεν θα πειραχτεί, και μάλιστα ο Κ.Ο. Πότσης μού ανέθεσε να γράψω ένα κείμενο για την ιστορικότητα του γεφυριού που θα τοποθετούνταν στο γεφύρι.

Υ.Γ.: Αμέσως ενημερώνω τις αρμόδιες υπηρεσίες, Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, και κάθε αρμόδια υπηρεσία κ.λπ.

Υ.Γ.2: Ο δήμαρχος Κόνιτσας δήλωσε άγνοια για το θέμα, επίσης άγνοια μου δήλωσαν οι υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε τηλεφωνική καταγγελία που έκανα.»

Ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος, μετά την καταγγελία έκανε αυτοψία, επιβεβαιώνοντας την καταγγελία και είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν χρειάζεται να γίνει καμιά αποκατάσταση του μνημείου, ώστε να φαίνεται η αμνησία του νεοέλληνα. Η σύγχρονη βαρβαρότητα. Να μείνει έτσι όπως το μετέτρεψαν, να το βλέπουν οι μαθητές και να μην ξεχνούν, ότι η κοινωνία μας χάνεται στο πέρασμα του χρόνου» (GrTimes – 18/12)

Στο Epiruspost ο κύριος Ραπακούσης δήλωσε:

«Είμαι ακόμη συγκλονισμένος. Τα ερείπια αυτής της γέφυρας για μας αποτελούν μέρος της ιστορίας μας. Είναι η γέφυρα που πέρασε ο ελληνικός στρατός το 1913, είναι η γέφυρα που χρησιμοποίησε ο ελληνικός στρατός το 1940 για να εισέλθει στην Αλβανία… Πέτρες, νερό και μνήμες έχουμε… Αυτά πρέπει να διαφυλάξουμε για να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.»

Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι η Μεσογέφυρα «ήταν κτισμένη σε στρατηγικό σημείο και θεωρείται ότι η πρώτη θεμελίωσή της εδώ έγινε τον 7ο μ.Χ. αιώνα, επί Κωνσταντίνου Πωγωνάτου. Στο σύνολό της ήταν ένα μεγάλο τρίτοξο γεφύρι, με το κεντρικό τόξο μεγαλύτερο των δύο ακραίων και την ασυνήθιστη ιδιομορφία του, που ήταν ο επίπεδος διάδρομος διάβασής του.»

Στο GRTimes, ο κύριος Ραπακούσης τόνισε πως αν και δεν μπόρεσε να σταματήσει την πρώτη έκρηξη, δεν το βάζει κάτω:

«Τη δεύτερη έκρηξη, με τις συγκεντρώσεις που κάναμε μαζί με άλλους φορείς της περιοχής, τουλάχιστον προς το παρόν τη σταματήσαμε. Το συνεργείο και τα ειδικά οχήματα έχουν αποχωρήσει. Το μόνο που έχει μείνει εδώ, είναι τα καλώδια της συνδεσμολογίας ελεγχόμενης έκρηξης του δυναμίτη. Τώρα είμαστε σε εγρήγορση για να αποτρέψουμε αυτή την ιστορική βεβήλωση, ενώ έχουμε και τη διαβεβαίωση του περιφερειάρχη που εξέδωσε τη σχετική άδεια και παραδέχτηκε το λάθος του, πως όχι μόνο δεν θα ανατιναχθεί το μνημείο, αλλά θα γίνουν και μεγάλες προσπάθειες αποκατάστασης και ανάδειξής του.»

Να σημειώσουμε πως η ανατίναξη έγινε με άδεια από την Περιφέρεια, που υποτίθεται ότι παραδέχτηκε το λάθος της…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!