Αρχική πολιτική Άμεσα μέτρα προστασίας των πολιτών

Άμεσα μέτρα προστασίας των πολιτών

Μερικές σκέψεις με αφορμή τον σεισμό στην Αθήνα

Ο ισχυρός σεισμός που έγινε στην Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της πόλης.

Η δικαιολογημένη αδυναμία των σεισμολόγων να βεβαιώσουν για το εάν πρόκειται για το κύριο σεισμό και ποιο θα είναι το μέγεθος των μετασεισμών που θα ακολουθήσουν, η εντολή εκκένωσης του κτηρίου της Βουλής, η κατάρρευση 4-5 ακατοίκητων κτιρίων σε Πειραιά, Αιγάλεω και Μοναστηράκι, η πτώση σοβάδων και μαρμάρων στο κέντρο της Αθήνας και μερικοί μικροτραυματισμοί ξύπνησαν μνήμες παλαιότερων καταστροφικών σεισμών στην Αττική.

Μόλις πριν δύο βδομάδες η χώρα έζησε για άλλη μια φορά την θανατηφόρα εμφάνιση ανεμοστρόβιλων στη Χαλκιδική ενώ περιορισμένης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάσθηκαν σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας στο τελευταίο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την χώρα.

Οι πρόσφατες δραματικές εμπειρίες συντείνουν στην παγιοποίηση ενός αισθήματος ανασφάλειας των κατοίκων της χώρας ιδιαίτερα σε όσους ζουν σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Η αίσθηση της εγκατάλειψης των πολιτών μπροστά στα ακραία καιρικά φαινόμενα που όλο και πιο συχνά πλήττουν τη χώρα, η επίγνωση της διάλυσης της κρατικής μηχανής και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας δικαιολογημένα δημιουργούν ένα αίσθημα φόβου μπροστά στην βεβαιωμένη έλλειψη μέτρων στοιχειώδους προστασίας των πολιτών.

Οι κάτοικοι της Αθήνας και των γύρω περιοχών απαιτείται να δείξουν ψυχραιμία και εγρήγορση. Κυρίως απαιτείται η άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων και μέσων και η εκπόνηση ενός σχεδίου προστασίας των πολιτών από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλους ή άλλα καταστροφικά φαινόμενα. Απαιτείται η συνεργασία των φορέων πολιτικής προστασίας με τους ειδικούς επιστήμονες και η αξιοποίηση των μεθόδων πρόβλεψης καταστροφικών καιρικών φαινομένων ώστε να αποφευχθούν ανθρώπινα θύματα.

Είναι κρίσιμο μέλημα της πολιτείας αλλά και των πολιτών να προστατέψουν τα δάση από πυρκαγιές και όλους τους πολίτες από φυσικές καταστροφές. Αυτός ο τόπος δεν μπορεί να ζήσει ένα καινούργιο Μάτι ή φαινόμενα σαν της Δυτικής Αττικής ανεξάρτητα από την αιτία ή το είδος του φυσικού φαινομένου.

Χρειάζεται ακόμα να συνειδητοποιηθεί ότι η περιοχή που ζούμε είναι σεισμογενής και η συνύπαρξή μας με τους σεισμούς αναπόφευκτη. Εφικτή είναι η θωράκιση των μέσων πολιτικών προστασίας, η αναδάσωση των καμένων δασών, η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, η θωράκιση των οικιών και των κατασκευών ώστε να αντέχουν πιο αποτελεσματικά στους σεισμούς. Εφικτές είναι και οι πρωτοβουλίες και τα κινήματα πολιτών για την αποτροπή εγκατάστασης πυρηνικών εργοστασίων, σαν αυτά που ήδη κατασκευάζονται στα παράλια της Μικράς Ασίας ή υπάρχουν ήδη στην Βουλγαρία, σε μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Σπ. Παν.

Σχόλια

Exit mobile version