Αρχική πολιτική Αγωνία για την παγκόσμια ειρήνη

Αγωνία για την παγκόσμια ειρήνη

Σκέψεις και προτάσεις τριών πρέσβεων για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο

Ο Δρόμος φιλοξενεί και προβάλει απόψεις που ενδιαφέρονται πραγματικά για το τέλος του πολέμου και την επίτευξη της ειρήνης όπως και μια άλλη παγκόσμια αρχιτεκτονική. Στα πλαίσια αυτά δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο των τριών πρέσβεων Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, Νίκου Δ. Κανέλλου, Αλέξανδρου Κατράνη.

Εδώ και ένα μήνα ζούμε το «αδιανόητο». Είχαμε πειστεί ότι τουλάχιστον ο «παλαιός», βεστφαλικός κόσμος είχε λάβει τα μαθήματά του από την «εποχή των άκρων», είχε ξεπεράσει τη «σύγκρουση των πολιτισμών» και είχε φτάσει, αν όχι στο «τέλος της ιστορίας», στην παγκοσμιοποίηση των αξιών, των αγορών και του χρήματος και αντιμετώπιζε με διάθεση ειρήνης και συνεργασίας τις προκλήσεις που θέτουν η οικονομική ανισότητα, οι εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές σε άλλες ηπείρους, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία.

Εν τούτοις, το συσσωρευμένο εμπρηστικό υλικό δεν λείπει – γιγαντώνεται μπροστά στα μάτια μας. Νομίζουμε ότι είναι το παρελθόν που πεθαίνει δημιουργώντας ιστορία και όχι το μέλλον που επιστρέφει στην «κόλαση» της βίας.

Στις 24 Φεβρουαρίου εγκαταλείψαμε την ουτοπία της γαλήνιας κανονικότητας για να βρεθούμε σ’ ένα διαφορετικό κόσμο που «υπνοβατεί» προς μια γενικευμένη σύγκρουση. Είδαμε τη βία με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία να ξαναγίνεται η «μαμή της ιστορίας» στην Ευρώπη και η «φωτιά και το ατσάλι» να καλούνται και πάλι να δώσουν λύση σε προβλήματα που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί με το «λόγο». Ανθρώπινες ζωές χάνονται, υποδομές καταστρέφονται, η παραγωγική διαδικασία σταματά, οι συνέπειες είναι αδύνατο να υπολογιστούν.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Ευρώπη και ο κόσμος βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της πείνας και της πυρηνικής εξολόθρευσης.

Το κόστος στην Ουκρανία, στη Ρωσία και στον κόσμο είναι κολοσσιαίο.

Έχει γίνει πολύ κακό, αλλά δεν είναι αργά για να το σταματήσουμε. Η κραυγή των όπλων μπορεί να σιγήσει, οι ζωντανοί να θρηνήσουν τους νεκρούς, «τα όνειρα να λάβουν εκδίκηση».

Είναι η ώρα να δούμε την πραγματικότητα και να μιλήσουμε για το μέλλον.

Σκεφτήκαμε και επεξεργαστήκαμε μερικές προτάσεις για την ειρήνευση, τη συνεργασία και την ασφάλεια στον κόσμο.

Η υλοποίηση της πρότασης αυτής έχει φυσικά σαν προϋπόθεση την άμεση κατάπαυση του πυρός. Η πρότασή μας αποτελείται από τα εξής σημεία:

1) Διεξαγωγή διαπραγματεύσεων σε δύο επίπεδα: – ΝΑΤΟ-Ρωσίας. – Ουκρανίας-Ρωσίας

2) Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που έχουν ήδη αρχίσει, θα πρέπει να καλύψουν: α) το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όπως: ταυτότητα, πολιτισμό, ανοικοδόμηση, λειτουργία προσφυγικών διαδρόμων κ.λπ., β) το εδαφικό, γ) την αποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από την Ουκρανία, δ) την εγγύηση για την εφαρμογή της Συμφωνίας Ουκρανίας-Ρωσίας από τον ΟΑΣΕ με στρατιωτικούς παρατηρητές από κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ με στόχο την κατάπαυση του πυρός και την ανακωχή

Είναι σημαντικό να πάψουν οι εκατέρωθεν κατηγορίες, ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης.

3) Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα καλύψουν τα εξής θέματα: α) Συνεργασία και αδιαίρετη ασφάλεια, β) Επαναλειτουργία του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, γ) Επιβεβαίωση των δύο μερών ότι δεν θεωρεί αντίπαλο το ένα το άλλο, δ) Απαγόρευση χρήσης πυρηνικών όπλων, ε) Περιορισμός χρήσης επίγειων πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, στ) Συμφωνία περί μη επεκτάσεως του ΝΑΤΟ, ζ) Άρση των εκατέρωθεν κυρώσεων, εφόσον επέλθει συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας.

4.) Επαναλειτουργία του Συμβουλίου Συνεργασίας Ε.Ε.-Ρωσίας και περαιτέρω προσέγγιση Ε.Ε.-Ουκρανίας στο πλαίσιο προετοιμασίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της

Θεωρούμε ότι οι προτάσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση των συγκρούσεων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια έλλειψη συμφωνίας θα απειλούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω δραματική επιδείνωση με απρόσμενες επιπτώσεις για το μέλλον της όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

31 Μαρτίου 2022

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Αίγιον, πρέσβης ε.τ
Νίκος Δ. Κανέλλος, Αμπελάκια, τ. πρέσβης
Αλέξανδρος Κατράνης, Ακτή Νηρέως-Αλιβέρι, τ. πρέσβης

Σχόλια

Exit mobile version