Αρχική πολιτική Αυξάνονται οι φόβοι για νέο κύμα πανδημίας

Αυξάνονται οι φόβοι για νέο κύμα πανδημίας

Αλματώδης η αύξηση των κρουσμάτων σε ΗΠΑ και Νότια Αμερική

Ρεκόρ, νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού σε μία μόνο μέρα, σημειώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα μόλις 24ωρο καταγράφηκαν περίπου 40.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2. Αυτή τη στιγμή ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στην πιο ισχυρή χώρα του πλανήτη ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια, με τους θανάτους να ξεπερνούν τις 126.000.

Η πλειοψηφία των πολιτειών, παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στον ρυθμό εξάπλωσης του ιού, με το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα να έχει μετατοπιστεί απ’ τη Ν. Υόρκη, στο Τέξας και τις άλλες πολιτείες του Νότου, όπου υπήρξε πρόωρη άρση των μέτρων, στο όνομα της επανεκκίνησης της οικονομίας. Η πανδημία, φέρνει κοινωνικές εντάσεις στην μητρόπολη του δυτικού κόσμου και τροφοδότησε το ξέσπασμα των μαύρων. Η αποτυχία διαχείρισης της αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Τραμπ και δημοκρατικών κυβερνητών, ενώ οι συνέπειες που θα έχει η πανδημία στην οικονομία, τους δείκτες ανεργίας, στο σύστημα Υγείας της χώρας ήδη φαίνεται πως είναι ανυπολόγιστες.

Στην αμερικάνικη ήπειρο η πανδημία συναντήθηκε με τις κοινωνικές ανισότητες, σε βαθμό μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη. Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, όπου η απορριπτόμενη κοινωνική πλειοψηφία βρέθηκε γυμνή απέναντι στους κινδύνους, είναι και η Βραζιλία της φαβέλας και του Μπολσονάρου, το Μεξικό, το Περού κ.ο.κ. Στη Βραζιλία, που ακολουθεί τις ΗΠΑ τόσο σε αριθμό κρουσμάτων (1,2 εκατ.) όσο και σε θανάτους (55.000) από κορωνοϊό, με πάνω από 1.000 θανάτους κάθε μέρα, ο λαός βιώνει τις βαριές συνέπειες της πανδημίας, εγκαταλελειμμένος από μια ηγεσία που αρνήθηκε να πάρει το παραμικρό μέτρο περιορισμού της, μοιάζοντας να επιδιώκει μια κοινωνική γενοκτονία.

Εστίες αναζωπύρωσης και τοπικά λοκντάουν

Εδώ και μήνες έχει γίνει φανερό, ότι καμιά χώρα δεν «ξεμπερδεύει» απ’ τον κίνδυνο της πανδημίας, μετά το πέρασμα του πρώτου κύματος. Στην Κίνα, παρά τα αυστηρά μέτρα, εστίες αναζωπύρωσης της πανδημίας, κάνουν συχνά την εμφάνιση τους όλο αυτό το διάστημα, κυρίως σε περιοχές με υψηλή διασύνδεση με το εξωτερικό, και αντιμετωπίζονται με τοπικά λοκντάουν.

Με τοπικό λοκντάουν, απάντησαν και οι γερμανικές αρχές στην περιοχή Γκίτερσλοχ, της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, για να περιορίσουν τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, μετά τα εκατοντάδες κρούσματα που επανεμφανίστηκαν στην περιοχή. Τα κρούσματα αυτά που σχετίζονται με σφαγείο μιας εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου του κρέατος στη χώρα, αναδεικνύουν τους κινδύνους που φέρνει η επανεκκίνηση τομέων της οικονομίας, ειδικά σε περιπτώσεις όπου οι εργοδότες, αρνούνται να στηρίξουν τους απαιτούμενους κανόνες υγιεινής. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, που βγαίνουν σταδιακά απ’ τα μέτρα καραντίνας, επιστρέφοντας σε μια νέα κανονικότητα, οι φόβοι, για νέα τοπικά ξεσπάσματα της πανδημίας, σε μαζικούς χώρους εργασίας, σε πόλεις υψηλής διασύνδεσης με το εξωτερικό, σε τουριστικές περιοχές είναι δικαιολογημένα αυξημένοι.

Διαφορετικές στρατηγικές στην Ε.Ε.

Οι φόβοι αυτοί, σε συνδυασμό με τις διαφορετικές στρατηγικές και συμφέροντα των χωρών, είναι που έχουν μετατρέψει την ευρωπαϊκή ελίτ σε μια Βαβέλ, ως προς τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για το μέλλον των χωρών της Ένωσης, εν όψει της κρίσης που διαδέχεται την πανδημία. Και αν οι βασικοί παίκτες τις ΕΕ, βρήκαν έναν κοινό τόπο σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις, για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης, αποφασίζοντας αυτή να συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες επιτήρησης, και έλεγχο κυρίως απ’ την Γερμανία, των τομέων που θα διοχετευτούν τα κονδύλια, τώρα φαίνεται τα πεδία αντιπαράθεσης να μετατίθενται στην έρευνα για το εμβόλιο αλλά και στους κανόνες που θα επιτρέψουν το άνοιγμα των συνόρων της Ε.Ε., σε πολίτες τρίτων χωρών. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει απόφαση για τις χώρες που θα συμπεριληφθούν στη λίστα των κρατών, οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να ταξιδεύουν προς τις χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι Βρυξέλλες φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην πάρουν το πράσινο φώς χώρες όπως η ΗΠΑ, η Ρωσία, και η Κίνα Την ίδια στιγμή η Γερμανία πιέζει να αναγνωριστεί η Τουρκία ως χώρα υγειονομικά ασφαλής, δείχνοντας πως η όποια απόφαση θα έχει έντονα γεωπολιτικό χαρακτήρα, αλλά και πυροδοτώντας αντιδράσεις τόσο στις χώρες αυτές, με τις ΗΠΑ να μιλούν μέχρι και για αντίποινα με εμπορικούς δασμούς, όσο και στον ευρωπαϊκό Νότο, η τουριστική αγορά του οποίου στηρίζεται εν πολλοίς στις χώρες αυτές.

Ο ιός βρίσκεται και στην Ελλάδα

Στα δικά μας, όλοι ομολογούν ότι επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με το αν θα καταφέρει να προσελκύσει εισερχόμενους τουρίστες, σε μια χρονιά που ο παγκόσμιος τουρισμός αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλές πτήσεις. Έτσι στο όνομα του τουρισμού, η ελίτ της χώρας, είναι διατεθειμένες, να θυσιάσουν τις μέχρι τώρα πετυχημένες προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας, και παρά τα μεγάλα λόγια για την «ασφάλεια» και την «υγεία» που προηγούνται της οικονομίας, κάνουν το παν για να προσελκύσουν «εισερχόμενους τουρίστες», ρίχνοντας κατά πολύ τα υγειονομικά στάνταρ, και απειλώντας με τοπικές εξάρσεις της πανδημίας στη χώρα μας (περισσότερα στη σελίδα 29).

Τα πρώτα δείγματα του ανοίγματος των συνόρων δεν ήταν ενθαρρυντικά, καθώς σήμαναν συναγερμό για τοπική έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή της Ξάνθης. Εκεί ήταν το άνοιγμα των συνόρων με τη Βουλγαρία, αλλά και η επιστροφή εργαζομένων από χώρες τις κεντρικής Ευρώπης, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων αποστασιοποίησης κατά την περίοδο του Ραμαζαν, που απείλησαν με ένα μεγάλο πισωγύρισμα, που αποφεύχθηκε χάρη στην κινητοποίηση των αρχών, τη διεξαγωγή πολλών τεστ και την απομόνωση των κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, είτε με τοπικές αναζωπυρώσεις από εισερχόμενα κρούσματα, είτε με ένα νέο παγκόσμιο δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι κίνδυνοι δεν έχουν περάσει. Και αν στην πρώτη φάση, η πανδημία βρήκε απροετοίμαστους τους κρατικούς μηχανισμούς και τα συστήματα υγείας, τώρα επιβάλλεται η προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, που θα εμποδίσει την ανεξέλεγκτη διάδοση του ίου και θα καταστήσει αχρείαστη την επανάληψη οριζόντιων και γενικών λοκντάουν που έχουν καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες.

Σχόλια

Exit mobile version