Αρχική περίπτερο ιδεών Αφγανιστάν: Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού

Αφγανιστάν: Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού

Για να καταλάβει κανείς τις αληθινές επιδιώξεις της «επέμβασης», πρέπει να έχει υπ’ όψιν του και τους σχετικούς αριθμούς που αποκαλύπτουν τι, πραγματικά, κρύβεται πίσω από τα σενάρια αποχώρησης, ανασυγκρότησης της χώρας κ.λπ.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, στο Αφγανιστάν υπάρχουν 400 βάσεις του αμερικανικού στρατού και 300 του εκπαιδευόμενου από Αμερικανούς κρατικού στρατού, από μικρά στρατόπεδα έως τεράστιες βάσεις-πόλεις. Η αεροπορική βάση στο Μπαγκράμ «φιλοξενεί» 20.000 Αμερικανούς στρατιώτες, συν μερικές χιλιάδες συμμάχους και συνεργάτες. Η βάση στην Κανταχάρ, με την «αύξηση» Ομπάμα, θα φτάσει τους 35.000.

Ορισμένες από τις βάσεις δημιουργήθηκαν στα σημεία που βρισκόταν ο σοβιετικός στρατός, ο οποίος είχε επιλέξει σημεία που παλιότερα χρησιμοποιούσε ο βρετανικός στρατός κατοχής. Για την κατασκευή και λειτουργία των βάσεων αυτών και άλλων 300 στο Ιράκ, δραστηριοποιούνται εκατοντάδες αμερικανικές εταιρίες, από την εργοδότρια του Ντίκ Τσένι Χάλιμπαρτον ώς τη Στάρμπακς και την Μπούργκερ Κινγκ. Τα υλικά μεταφέρονται από το εξωτερικό και πολλά εκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται σε άχρηστα «έργα», όπως τεράστιοι αεροδιάδρομοι, τείχη χιλιομέτρων γύρω από τις βάσεις κ.λπ. Σε μια χώρα που με ένα μικρό μέρος απ’ αυτά τα χρήματα, θα εκσυγχρονιζόταν πλήρως. Χρησιμοποιούνται, επίσης, βάσεις εκτός Αφγανιστάν, όπως η κόστους ενός δισ. δολαρίων Al Udeid στο Κατάρ, απ’ όπου συντονίζονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που βομβαρδίζουν σπίτια, χωριά και πόλεις σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, η βάση στην Κιργιζία απ’ όπου διακινείται πολεμικό υλικό κ.ά. Σε ανθρώπινο δυναμικό, η συζήτηση στο Κογκρέσο και στον Τύπο είναι εξαιρετικά παραπλανητική, γιατί αφήνει εκτός υπολογισμού τους μισθοφόρους των ΗΠΑ. Οι μισθοφόροι εκτός στρατού, εξωραϊστικά αποκαλούμενοι «συμβασιούχοι», τον περασμένο Δεκέμβρη ανέρχονταν στον εκπληκτικό αριθμό των 121.000, σχεδόν διπλάσιοι από τους 68.000 ένστολους Αμερικανούς. Και μέχρι το τέλος του έτους, ο συνολικός αριθμός των μισθοδοτούμενων από τις ΗΠΑ θα φτάσει τους 220.000! Από το 2002, έχουν δαπανηθεί 23 δισεκατομμύρια δολάρια από τις τσέπες των Αμερικανών φορολογούμενων για τους «συμβασιούχους» στο Αφγανιστάν και τις εταιρίες που διεκπεραιώνουν το ευγενές έργο της σωτηρίας του αφγανικού λαού, όπως η περιβόητη Μπλακγουότερ, που οι εκτελεστές της, ακόμα κι όταν αποκαλύπτονται, απαλλάσσονται από τα αμερικανικά δικαστήρια.

Για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι φτωχοί Αφγανοί δεν λογίζονται ως άνθρωποι. Νεκροί και τραυματίες δεν αναφέρονται ποτέ και δεν περιλαμβάνονται σε καμία στατιστική.

(στοιχεία από τον Jeremy Scahill, συγγραφέα του βιβλίου «Μπλακγουότερ – Η άνοδος του ισχυρότερου μισθοφορικού στρατού στον κόσμο» και το site Tomdispatch.com)

Σχόλια

Exit mobile version