Αρχική διεθνή Μερικές υπομνήσεις για όσους ζουν σε άλλο κόσμο

Μερικές υπομνήσεις για όσους ζουν σε άλλο κόσμο

Η προπαγάνδα της Αυτοκρατορίας συνεχίζεται, ο Μπάιντεν παίρνει τη σκυτάλη από τον Τραμπ

της Κέιτλιν Τζονστόουν*

► Το πρόβλημα δεν είναι ότι κυβερνούμαστε από τυράννους, αλλά ότι κυβερνούμαστε από τυράννους και δεν το ξέρουμε. Εάν δεν χειραγωγούμασταν σε μαζική κλίμακα από μια προπαγάνδα που μας εμποδίζει να διακρίνουμε καθαρά τι συμβαίνει, θα εξαλείφαμε τους τυράννους πολύ πιο εύκολα.

► Όταν ένας «κανονικός» άνθρωπος διαπράξει κάποιο λάθος, το παραδέχεται, ζητά συγγνώμη, κάνει κάτι για να το διορθώσει, και λαμβάνει τα μέτρα του ώστε να μην ξανασυμβεί. Όταν ένας κοινωνιοπαθής διαπράξει κάποιο λάθος, αναδιατάσσει την αφήγησή του με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται πως έκανε κάτι σωστό. Ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήτες μας αντιμετώπισαν το Ιράκ δείχνει σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκουν.

► Δείτε τι έγραψε στις 22 Μαρτίου ο «έγκυρος» πολιτικός αναλυτής Μπιλ Κρίστολ:

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζω την αναβάθμιση Περιφέρειας της Κολούμπια [όπου βρίσκεται η Ουάσιγκτον] σε Πολιτεία: η αύξηση του μεγέθους της Δημοκρατίας μας –και ο ιδιαίτερος τρόπος αύξησής της, που είναι η εισδοχή ισότιμων Πολιτειών – ήταν πάντα μια ένδειξη του σφρίγους μας. Τα 60 χρόνια παραμονής στις 50 Πολιτείες είναι αρκετά. Ώρα να φίνουν Πολιτείες η Περιφέρεια της Κολούμπια, το Πουέρτο Ρίκο, η Κούβα (αμέσως μόλις απελευθερωθεί), και 1 ή 2 νέες Πολιτείες ακόμη».

Το δικό μου σχόλιο:

«Η 18η επέτειος της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ δεν θα τιμώνταν επαρκώς εάν ένας από τους κεντρικούς αρχιτέκτονες της δεν έβγαινε σήμερα να υποστηρίξει την εισβολή στην Κούβα και την προσάρτησή της στις ΗΠΑ»

Είναι τρελό το πώς οι ΗΠΑ έχουν περικυκλώσει τον πλανήτη με στρατιωτικές βάσεις, πώς πραγματοποιούν πολέμους δίχως τέλος, πώς καταδικάζουν παιδιά σε θάνατο και πώς φλερτάρουν με μια πυρηνική σύρραξη – και την ίδια στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν απτόητοι να υποστηρίζουν ότι «πραγματικά, κάτι πρέπει να κάνουμε για την Κούβα».

► Οι ίδιοι αναπαράγουν την προπαγάνδα κάθε μεγάλου ΜΜΕ, που σε ελεύθερη μετάφραση λέει: «Ιδού για ποιους λόγους πρέπει να πιστέψετε ότι είναι καλό να διαιωνίζονται η φτώχεια και οι πόλεμοι, ώστε οι πλουτοκράτες να σας εξουσιάζουν με σιδηρά πυγμή».

► Ένα μεγάλο μέρος της συνεχιζόμενης επιδημίας μαζικών φόνων με πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ οφείλεται στο ότι οι Αμερικανοί είναι ο πληθυσμός εκείνος που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη προπαγάνδα στον πλανήτη και ζει στο πλέον φιλοπόλεμο κράτος του κόσμου.

► Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι ο Μπάιντεν συνεχίζει ακριβώς από το σημείο που άφησε ο Τραμπ την πολιτική γερακιού ενάντια στο Πεκίνο. Όποιος δεν το κατανοεί αυτό, μάλλον ζει αποκλεισμένος σε έναν άλλο κόσμο.

► Αυτές τις μέρες οι μισές από τις ειδήσεις περί «εθνικής ασφάλειας» περιληπτικά συμπυκνώνονται στην εξής φράση: «Ανώνυμοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μια δύναμη που έχει χαρακτηριστεί ως ιμπεριαλιστική διέπραξε κάποια αόρατη κακή πράξη, οι αποδείξεις της οποίας έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες». Οι σχετικές «έγκυρες» αναλύσεις συνεχίζουν ως εξής: «Οπωσδήποτε αυτή η κακή πράξη δεν προκάλεσε τον τραυματισμό ή θάνατο κάποιου Αμερικανού, ούτε έγινε αντιληπτή από το κοινό, αλλά ήταν αρκετά κακή ώστε να δικαιολογεί την ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος που παρατάσσουμε εναντίον αυτής της κακής δύναμης». Άλλες «πηγές» βεβαιώνουν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είναι «πεπεισμένες» ή «σχεδόν πεπεισμένες» ότι η εν λόγω κακή πράξη πράγματι συνέβη.

► Με άλλα λόγια, αυτές τις μέρες βομβαρδιζόμαστε από «ειδήσεις» σχετικά με κακές –αλλά… αόρατες– πράξεις που διέπραξαν έθνη τα οποία δεν αρέσουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, βάσει «δηλώσεων ανώνυμων αξιωματούχων» και χωρίς να παρέχεται η παραμικρή απόδειξη για αυτούς τους ισχυρισμούς, δεδομένου ότι οι «αποδείξεις» χαρακτηρίστηκαν άκρως απόρρητες…

► Κι αυτά τα αναπαράγουν άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται «ρεαλιστές», ενώ είναι οι λιγότερο ρεαλιστές που θα συναντήσει κανείς σε μια σχετική συζήτηση. Σε ελεύθερη μετάφραση λένε: «Είμαι ρεαλιστής, νομίζω ότι η καλύτερη επιλογή είναι να συνεχίσει να κυριαρχεί το σημερινό πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό μοντέλο ακόμη κι αν χρειαστεί να καταστρέψουμε το οικοσύστημα ή να αλληλοεξοντωθούμε μέχρι τελευταίου με πυρηνικά όπλα». Ή, όσον αφορά το εσωτερικό των ΗΠΑ: «Είμαι ρεαλιστής, υποστηρίζω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε επειγόντως μια σειρά αναγκαίες επαναστατικές αλλαγές μέσω ενός πολιτικού κόμματος [του Δημοκρατικού] που στήθηκε ακριβώς για να αποτρέψει τέτοιες αλλαγές».

► Αντιτίθεμαι στον δυτικό ιμπεριαλισμό ενάντια στην Κίνα και τη Βενεζουέλα, μου λένε ότι το κάνω επειδή λατρεύω τον κομμουνισμό. Αντιτίθεμαι στον δυτικό ιμπεριαλισμό ενάντια στο Ιράν, μου λένε ότι το κάνω επειδή λατρεύω τη θεοκρατία. Αντιτίθεμαι στον δυτικό ιμπεριαλισμό ενάντια στη Συρία και τη Ρωσία, μου λένε ότι το κάνω επειδή λατρεύω τον δεσποτισμό. Μάλλον δεν μπορούν να διανοηθούν ότι αντιτίθεμαι στον δυτικό ιμπεριαλισμό, τελεία.

► «Εγώ αντιτίθεμαι σε κάθε ιμπεριαλισμό, όχι μόνο στον δυτικό», αντιτείνουν κάποιοι. Ωραία, βάλτε λοιπόν στην ίδια μοίρα κάτι υπαρκτό και κάτι φανταστικό. «Και κριτικάρω το ίδιο όλες τις κυβερνήσεις». Οκ, τότε είσαι ηλίθιος. Διότι δεν είναι όλες ίδιες. Μόνο μία κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει την κυριαρχία της σε όλο τον πλανήτη με στρατιωτικές και οικονομικές συρράξεις που δεν τελειώνουν ποτέ. Αυτή και οι σύμμαχοί της αξίζουν λίγο περισσότερη κριτική από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις.

► Συντηρητικός: «Κοιτάξτε τι κάνω για να προσβάλλω τους φιλελεύθερους». Φιλελεύθεροι: «Ω, νιώθουμε βαθύτατα προσβεβλημένοι». Στο μεταξύ, τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα περνούν απαρατήρητα, εσαεί.

► Δεν υπάρχουν προβλήματα που έχουν προκληθεί από τον άνθρωπο και δεν μπορούν να επιλυθούν από την αλήθεια. Την αλήθεια για τον ιμπεριαλισμό. Την αλήθεια για την εξουσία. Την αλήθεια για την προπαγάνδα. Την αλήθεια για τη συνείδηση. Δεν κάνουμε κάτι λάθος, απλώς έχουμε πνιγεί από τα ψέματα. Και οπωσδήποτε είναι εύκολο να πει κανείς ότι φταίμε διότι δεν αγκαλιάσαμε ακόμη μαζικά την αλήθεια, αλλά κατά τη γνώμη μου να μεταφέρεις την κατηγορία στο θύμα δεν βοηθάει καθόλου. Είναι σαν αυτούς που ρωτούν τα θύματα βιασμού «γιατί δεν έφυγες έγκαιρα;». Όχι, αυτός που φταίει είναι ο βιαστής!

* Η Κέιτλιν Τζονστόουν είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος που ζει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Το παρόν κείμενο περιλαμβάνει εκτενή αποσπάσματα από άρθρα της που δημοσιεύθηκαν στις 20 και 24/3/2021 στο μπλογκ της (caitlinjohnstone.substack.com). Η λεζάντα του χάρτη είναι της Σύνταξης.

Σχόλια

Exit mobile version