Στις 21-24 Ιουνίου θα διεξαχθεί η 80η Γενική Συνέλευση (συνέδριο) της ΔΟΕ, στο ξενοδοχείο NOVOTEL στην Αθήνα. Πάνω – κάτω, στις ίδιες ημερομηνίες, στον ίδιο χώρο, με την ίδια εισήγηση, τον ίδιο απολογισμό πεπραγμένων και (εκτός απροόπτου) τις ίδιες αποφάσεις.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, από το περσινό συνέδριο, σαν να μην πέρασε μια μέρα από την ψήφιση του μνημονίου σχεδόν ένα χρόνο πριν. Σαν να μην υπήρξαν όλες αυτές οι σαρωτικές αλλαγές στην εργασία, στην ασφάλιση, στην ίδια τη ζωή των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών. Πέρασε ένας χρόνος στον οποίον εντάθηκε η αναξιοπιστία απέναντι στα συνδικάτα (γιατί άραγε;), ένας χρόνος στον οποίο η ΔΟΕ για ακόμα μια χρονιά δεν ενέπνευσε, δεν συγκίνησε, δεν κινητοποίησε τους δασκάλους, δεν πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις, παρότι υπήρξαν σύλλογοι που κινήθηκαν στη σωστή κατεύθυνση και έβαλαν ζητήματα, αλλά φάνηκε πως δεν έφτανε αυτό. Υπήρξε (η πλειοψηφία της ΔΟΕ) το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, με αποφάσεις που πολλές φορές είτε αθώωναν τις πολιτικές της, είτε δεν δημιουργούσαν όρους ανατροπής αυτών των πολιτικών. Με μπόλικο οικονομισμό, συντεχνιασμό και διεκδικητισμό, για ακόμα μια φορά τα δεκάδες αιτήματα των απεργιών (αν και όποτε αποφασίζονταν) είχαν ως αποτέλεσμα το να μην υπάρχει μια σαφής στόχευση από πλευράς της ομοσπονδίας. Έτσι εξηγείται η ίδια εισήγηση, έτσι εξηγείται το γιατί για την ΔΟΕ δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με πέρσι. Ποια θα έπρεπε να είναι η στόχευση; Ανατροπή της χούντας – να φύγουν κυβέρνηση, τρόικα, χρέος. Αιτήματα πολιτικά, αιτήματα που θα μπορούσαν να ενώσουν εκπαιδευτικούς με γονείς, αιτήματα που αποδεικνύονται αναγκαία και επίκαιρα αυτές τις μέρες, που χιλιάδες λαού έχουν καταλάβει πεισματικά τις πλατείες όλης της χώρας. Λεπτομέρεια ίσως για πολλούς, αλλά το συνέδριο θα γίνει σε μέρες που η κυβέρνηση – χούντα έχει ήδη καταρρεύσει ουσιαστικά, σε μέρες που θα διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ, σε μέρες που το κίνημα της πλατείας δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις. Αλήθεια πόσο νόημα θα είχε το να πρωταγωνιστήσει μια ομοσπονδία όπως η ΔΟΕ σε μια καμπάνια ενημέρωσης και κινητοποιήσεων για το θέμα του Συμφώνου για το Ευρώ; Πόσο νόημα θα είχε το να πρωταγωνιστεί μια τέτοια ομοσπονδία στον αποκλεισμό της Βουλής την μέρα που θα ψηφίζεται στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα;
Για την ιστορία, στις εκλογές στους τοπικούς συλλόγους καταγράφεται μικρή πτώση της συμμετοχής, πτώση ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, άνοδος των Παρεμβάσεων, μικρή άνοδος του ΠΑΜΕ, και διατήρηση των δυνάμεων της Αυτόνομης Παρέμβασης.

* Ο Στάθης Κατσούλας είναι αναπληρωτής
εκπαιδευτικός, μέλος του Συντονιστικού
Ωρομισθίων-Αναπληρωτών

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!