Αρχική πολιτισμός Εξήντα χρόνια από τον θάνατο του Πέτρου Πικρού

Εξήντα χρόνια από τον θάνατο του Πέτρου Πικρού

Εκδήλωση από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου

 

Εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο και την προσωπικότητα του σημαντικού συγγραφέα και δημοσιογράφου Πέτρου Πικρού, με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του, θα γίνει τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20-1ος όροφος) με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Χριστίνα Ντουνιά, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας και οι δημοσιογράφοι Γιώργος Λεονταρίτης και Γιώργος Μηλιώνης. Η εν λόγω εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ζωή αλλά και το έργο του Πέτρου Πικρού δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστά έως ότου η Χριστίνα Ντουνιά και οι Εκδόσεις Άγρα προχώρησαν στην έκδοση των πιο γνωστών μυθιστορημάτων του. Πολλά ερωτήματα, ωστόσο, γύρω από τη ζωή του παραμένουν ακόμη αναπάντητα.

Ο Ιωάννης Γενναρόπουλος, διότι αυτό ήταν το πραγματικό όνομα του Πέτρου Πικρού, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1894. Ώς τα 16 του φοίτησε στη Γερμανική Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Μετά έφυγε για ιατρικές σπουδές στην Ελβετία και κατόπιν στη Γερμανία. Στη Γαλλία, όπου έζησε για κάποια περίοδο, κυκλοφορούσε με το ψευδώνυμο Jean Υennar και δούλευε ως ραδιοβιολόγος. Το 1919, σε ηλικία 24 ετών, έρχεται στην Ελλάδα. Εγκαθίσταται για λίγο στην Κρήτη, δουλεύοντας σε τοπικές εφημερίδες και δημοσιεύοντας κάποια ποιήματα.

«Μετά το 1920 κάνει την εμφάνισή του στη λογοτεχνική Αθήνα με την τριλογία Χαμένα Κορμιά (1922), Σα θα γίνουμε άνθρωποι (1924) και Τουμπεκί (1927). Η έκδοση της τριλογίας είχε ως αποτέλεσμα να επικριθεί από την αριστερή λογοτεχνική κριτική, η οποία δεν μπορούσε να καταλάβει πώς ένας σκληρός ρεαλιστής μαρξιστής ασχολείται με τα αποβράσματα, τις πόρνες και τους λωποδύτες της Αθήνας. Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, θα συγκρουστεί με τον Γιάννη Κορδάτο, διευθυντή του στον Ριζοσπάστη, με τον τροτσκιστή ηγέτη Παντελή Πουλιόπουλο, τον Νίκο Ζαχαριάδη, τον Κώστα Βάρναλη κ.ά. Θα ηγηθεί της δημιουργίας λογοτεχνικών περιοδικών, με κυριότερο τους Πρωτοπόρους (1930), αλλά με το που θα αλλάξει η «γραμμή» θα συγκρουστεί με το κόμμα και θα αποχωρήσει. Από εκείνη τη χρονιά και μετά τα ίχνη του Πέτρου Πικρού χάνονται… Η εκδήλωση της Δευτέρας θα είναι διαφωτιστική και διεξοδική σε ό,τι αφορά τον συγγραφέα.

Σχόλια

Exit mobile version