«Φυσάει κόντρα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ – Αυτός ο νόμος θα ανατραπεί» ήταν το σύνθημα που φωνάζανε χιλιάδες φοιτητές την περασμένη Πέμπτη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου. Όπως κάθε βδομάδα, οι φοιτητές έδωσαν ραντεβού στο δρόμο μαζί με τους πανεπιστημιακούς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς δείχνοντας ότι αυτό είναι… μόνο η αρχή.

Ο αριθμός των φοιτητών που κατέβηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νόμο ξεπέρασε αυτόν των προηγούμενων συλλαλητηρίων. Με τον τρόπο αυτόν, οι φοιτητές έδωσαν την καλύτερη απάντησή τους στις απειλές για χάσιμο εξαμήνων και χρονιάς αλλά και στις συκοφαντίες της υπουργού. Αντίστοιχα συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη, με τους φοιτητές να δίνουν και εκεί το παρόν κατεβαίνοντας με τους κατειλημμένους φοιτητικούς συλλόγους. Εν τω μεταξύ, στις 301 έχουν φτάσει οι καταλήψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ πανελλαδικώς μέσα σε 2 μόλις βδομάδες. Ανάμεσά τους σχολές που ιστορικά δεν «κλείνουν εύκολα», όπως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Πάντειος και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, αλλά και το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου. Όλες μπήκαν στο «χορό» των κινητοποιήσεων από τις πρώτες κιόλας συνελεύσεις.
Πάντως, οι περισσότερες σχολές τελούν υπό κατάληψη για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα, καθώς σε όλες τις σχολές οι συνελεύσεις εκτός από μεγάλη μαζικότητα κάθε φορά αποκτούν και μεγαλύτερη δυναμική. Για πρώτη φορά, τον Σεπτέμβρη, στην πλειοψηφία τους οι σχολές έχουν βάλει λουκέτο πριν καλά-καλά τελειώσει το καλοκαίρι και επισήμως ανοίξουν, ενώ όλες οι παρατάξεις προτείνουν στα πλαίσιά τους καταλήψεις.
Όπως γράφουν και τα πανό τους, οι φοιτητές δεν ζητούν μόνο να πέσει ο νόμος που καταργεί το δημόσιο, δημοκρατικό και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου αλλά ακόμα να πέσει η ίδια η Διαμαντοπούλου και η πολιτική της κυβέρνησης. Γι’ αυτό, άλλωστε, και την περασμένη Κυριακή στάθηκαν στο πλευρό των Αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος, ενώ καθημερινά βρίσκονται στις γειτονιές και στους δρόμους της Αθήνας ενημερώνοντας τον κόσμο και κινητοποιώντας τον. Αν και ήδη οι φοιτητικές κινητοποιήσεις του ’06-’07 φαίνονται κάπως μακρινές, οι φοιτητές δεν σταματούν, φωνάζουν «Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», δίνουν ραντεβού στα συντονιστικά καταλήψεων και στις γενικές συνελεύσεις και προετοιμάζονται για τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους με πρώτο σταθμό… τη ΔΕΘ.

Κατερίνα Καραβία

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!