Αρχική κοινωνία εργασία Απασχόληση…με το κιάλι

Απασχόληση…με το κιάλι

 

Το «success story»… της έπεσε απ’ τα χέρια της μνημονιακής συγκυβέρνησης! Καταρρέουν και μάλιστα από σχετικά «φίλια πυρά» οι μεγαλοστομίες του κ. Σαμαρά και των υπουργών του σχετικά με τα μέτρα και τις προοπτικές απασχόλησης. Από την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προκύπτει ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει κολλημένη στο 27% και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το 71% των ανέργων βρισκόταν άνω των 12 μηνών εκτός αγοράς εργασίας, παρά τη συρρίκνωση των μισθών και παρά την «πολυθρύλητη», «πολυπόθητη» και θεαματική «αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας» και την αντιστροφή του χάσματος στο κόστος ανά μονάδα εργασίας, σε σχέση με τη Γερμανία. «Για όσους εργάζονται, η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα. Οι Έλληνες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν υπερβολικές εργασιακές απαιτήσεις με ανεπαρκείς πόρους για να καλύψουν τις απαιτήσεις της εργασίας τους. Αυτή η κατάσταση δεν εμποδίζει μόνο την παραγωγικότητα, αλλά μπορεί να έχει ισχυρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων», προσθέτει ο ΟΟΣΑ.

«Τι έχουν, λοιπόν, τα έρμα και ψοφάνε;» – έτσι θα μπορούσε ίσως να αποδοθεί η έκπληξη των «λογιστών της ζωής μας» απέναντι στη διαπίστωση ότι «η αύξηση της παραγωγικότητας παρέμεινε, παραταύτα, αρνητική από την έναρξη της κρίσης».

 

Να’σου και η ΕΡΓΑΝΗ

Η έκθεση καταλήγει με ένα γενικό ευχολόγιο-παρότρυνση: «Η προώθηση της ζήτησης πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο της πολιτικής, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των μέτρων για την καταπολέμηση της δομικής ανεργίας».

Από την άλλη, καταφθάνει και η μηνιαία έκθεση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», που μιλά για ρεκόρ νέων προσλήψεων για την τελευταία δεκαπενταετία, καθώς οι νέες ή «καθαρές» (προσλήψεις μείον απολύσεις – αποχωρήσεις) ανήλθαν σε 189.572. Κινητήρια δύναμη, ωστόσο, αυτής της… εκτίναξης των νέων προσλήψεων, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του «Εργάνη», ήταν οι προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων εποχιακών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο…

Έρχεται και η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να επιβιώσουν με λιγότερο από έναν εργαζόμενο! Και μάλιστα αυτός ο μέσος όρος 0,9 εργαζομένων ανά νοικοκυριό αναφέρεται στα δεδομένα της καταγραφής του Δεκεμβρίου 2011, τότε που η ανεργία βρισκόταν ακόμα στο 21%.

Έρχεται έπειτα η έρευνα του περιοδικού Business Insider, βάσει της οποίας η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση των πιο δυστυχισμένων χωρών του κόσμου (υπολογίζοντας τα ποσοστά της ανεργίας και τις τιμές των προϊόντων)l μετά τη Βενεζουέλα και τη Νότιο Αφρική. Στην έρευνα γίνεται ειδική αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά την εξαετή ύφεση και τις πολιτικές διαχείρισης της κρίσης χρέους. Από το 2009 μέχρι το α’ τρίμηνο του 2014 χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας, ενώ το ίδιο διάστημα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865,6 χιλ. φτάνοντας τα 1.342.300 άτομα. Επειδή μάλιστα σε όλη την Ε.Ε. η ανεργία παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, οι «28» αποφάσισαν την πραγματοποίηση κατεπείγουσας Συνόδου Κορυφής στις 7 Οκτωβρίου για την τόνωση της ανάπτυξης, τις επενδύσεις και την απασχόληση. Είναι πάντως ερώτημα τι μπορεί να αποφασίσει για την απασχόληση η Ευρώπη της Μέρκελ. Εκτός κι αν απασχόληση είναι η διάχυση της ημιανεργίας με τα voucher, τους προσωρινούς και τους επισφαλείς…

 

Παράθυρο για εισφοροδιαφυγή

Και όλα τούτα, προτού ακόμη σβήσει ο απόηχος του Συμβουλίου Κοινωνικής Απασχόλησης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός, ανάμεσα στους Γκίκα Χαρδούβελη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιάννη Βρούτση, Νίκο Δένδια και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, υποσχέθηκε 770.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020. «Η ανεργία είναι ένας ύπουλος και σκληρός εχθρός της κοινωνίας που υπονομεύει τα όνειρα της νεολαίας», δήλωσε -επιτέλους- ο πρωθυπουργός, αλλά το ευτράπελο δεν είναι αυτό. Είναι ο τρόπος της… επίτευξης του στόχου του:   «Σε όσες επιχειρήσεις μπουν στο “λευκό μητρώο”, διότι αποδεδειγμένα τηρούν την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, θα δοθεί ένα πακέτο κινήτρων που σε πρώτη φάση θα προβλέπει μείωση των ελέγχων και σε δεύτερη φάση αναμένεται να οδηγεί σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». Υπόσχεται δηλαδή… δυνατότητα φοροδιαφυγής και άλλων παρατυπιών, όπως και πανηγυρική καταβαράθρωση του ασφαλιστικού συστήματος! Η δε περιβόητη «ρήτρα απασχόλησης» δεν είναι παρά ένα φτερό στον άνεμο του νεοφιλελευθερισμού που οι ίδιοι οραματίζονται και μας επιβάλλουν.

Σχόλια

Exit mobile version