Αρχική πολιτική Εξελίξεις στο ΚΕΘΕΑ

Εξελίξεις στο ΚΕΘΕΑ

Στριμωγμένοι στην κυβέρνηση από τις καθολικές αντιδράσεις – «Συνταγές διάλυσης» αλλά και φωνές για «εκτόνωση» του θέματος

Εβδομάδες εξελίξεων η προηγούμενη αλλά και η ερχόμενη στο θέμα του ΚΕΘΕΑ. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση προχώρησε αιφνιδιαστικά, πριν ένα περίπου μήνα, στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί το αυτοδιοίκητο του φορέα. Η ΠΝΠ δεν έχει πάει ακόμα για επικύρωση στη Βουλή, κάτι που πρέπει να γίνει το επόμενο δεκαπενθήμερο. Στο μεταξύ, δεν έχει ακόμα διοριστεί Διοικητικό Συμβούλιο από το υπουργείο Υγείας, παρ’ όλο που η ΠΝΠ το προέβλεπε άμεσα για να βγάλει συγκεκριμένο έργο μέσα στους επόμενους 3 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση απευθύνθηκε σε πρόσωπα ευρύτερου κύρους για να στελεχώσουν το Δ.Σ. του οργανισμού χωρίς όμως επιτυχία, καταφεύγοντας τελικά σε λύσεις που φαίνεται να στερούνται σοβαρότητας ή αποτελούν «συνταγές διάλυσης». Τα ονόματα που ακούγονται παραπέμπουν σε κομματικά στελέχη και απορριφθέντες πολιτευτές, αλλά και πρόσωπα που έχουν ανοιχτά και με εμπάθεια καταφερθεί κατά του ΚΕΘΕΑ και του θεραπευτικού του έργου.

Φυσικά το σημαντικότερο θέμα δεν είναι τα πρόσωπα. Ακόμα κι αν βρεθούν πιο «σοβαρά» ονόματα τελικά, το ζήτημα που τίθεται είναι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του οργανισμού και της σχέσης που έχει με το θεραπευτικό του μοντέλο ευρύτερα.

Κατάργηση του αυτοδιοίκητου σημαίνει ότι τα κλειδιά δίνονται στην εκάστοτε κυβέρνηση, κι αυτό φαίνεται να είναι το πρώτο βήμα για την κατάργηση του θεραπευτικού μοντέλου του ΚΕΘΕΑ (θεραπευτικές κοινότητες, «στεγνά» προγράμματα, δωρεάν υπηρεσίες για όλους, ψυχοκοινωνική προσέγγιση κ.λπ.).

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Παρασκευή, εκπρόσωποι 14 Συλλόγων Οικογένειας των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ. Κάλεσαν την κυβέρνηση να αφήσει το ΚΕΘΕΑ να κάνει τη δουλειά του όπως την έκανε πάντα, με διαφάνεια και λογοδοσία ωφελώντας την κοινωνία, και ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Τι σκοπό θα είχε μια τέτοια εξέλιξη; Οι σχετικοί με τον χώρο των εξαρτήσεων κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις μιας «ενοποίησης» των φορέων που λειτουργούν σε αυτό τον χώρο (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, Κέντρα Πρόληψης κ.λπ.) με στόχο ένα πιο ρευστοποιημένο και «αγοραίο» μοντέλο. Το προφίλ ενός τέτοιου οργανισμού θα έχει περισσότερο να κάνει με την «οικονομική διαχείριση» των εξαρτήσεων και λιγότερο με την απεξάρτηση.

Σύμφωνα με μια αντίληψη, οι επιδιώξεις αυτές σχετίζονται με τη συντηρητική παράταξη γιατί αυτή δεν θέλει τις κοινωνικές παροχές και τους αποκλεισμένους ή «απόκληρους», όπως θεωρούνται οι χρήστες. Δεν είναι όμως έτσι. Το σχέδιο αυτό είναι διαχρονικό και δεν συγκινεί μόνο τον χώρο της Δεξιάς. Πρόκειται για μοντέλο που προωθείται πανευρωπαϊκά από την κυρίαρχη πολιτική πολλών αποχρώσεων. Συνήθως μάλιστα, εμπροσθοφυλακή είναι πιο «δικαιωματικοί» και θεωρούμενοι «προοδευτικοί» χώροι. Χαρακτηριστική είναι η σιωπή των ΜΚΟ για το θέμα του ΚΕΘΕΑ, αλλά και η επίθεση που αυτό δέχεται τελευταία από τέτοιας κατεύθυνσης κύκλους.

Την περασμένη Τετάρτη εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ συναντήθηκαν με εκπροσώπους κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25). Την επόμενη μέρα αντιπροσωπεία των κομμάτων συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια. Στη συνέχεια ο υπουργός συνάντησε και τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ Β. Γκιτάκο. Δημοσιεύματα και δημοσιογραφικές πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση αισθάνεται αρκετά στριμωγμένη στο θέμα του ΚΕΘΕΑ, αφού οι αντιδράσεις προέρχονται από μεγάλη γκάμα πολιτών και φορέων ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων.

Χαρακτηριστική για την καθολικότητα των αντιδράσεων είναι η απόφαση της Ένωσης Περιφερειών (θυμίζουμε ότι οι περισσότεροι περιφερειάρχες προέρχονται από τη Ν.Δ.). Η Ένωση τονίζει το πολύτιμο έργο του ΚΕΘΕΑ στις τοπικές κοινωνίες και καλεί σε μια λύση «εκτόνωσης» της κρίσης με τον ορισμό κάποιων μελών του Δ.Σ. από την κυβέρνηση χωρίς να καταργείται το αυτοδιοίκητο του φορέα.

Είχε προηγηθεί λίγες μέρες πριν, έκκληση και του αντιπροέδρου της Βουλής Ν. Κακλαμάνη για «ενδιάμεση λύση», ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης σημειώνονται αντιδράσεις και αντιθέσεις.

Θα προχωρήσει ο υπουργός Υγείας την ερχόμενη βδομάδα στον διορισμό Δ.Σ. ή θα επιδιώξει κάποιο ουσιαστικό διάλογο για το θέμα; Στο ΚΕΘΕΑ δηλώνουν διατεθειμένοι να συζητήσουν, αλλά το αυτοδιοίκητο του φορέα είναι αδιαπραγμάτευτο, όπως αποφάσισε ομόφωνα η τελευταία Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ δεσμεύοντας τους πάντες σε αυτή την κατεύθυνση.

Μ.Α.

Σχόλια

Exit mobile version