επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε η χώρα να συνεχίσει να αξιοποιεί τους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της για δέκα χρόνια παραπάνω από ό,τι προγραμματιζόταν, αφού οι Βρυξέλλες ζύγισαν τις επιλογές τους ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό μετά το ξέσπασμα της σύρραξης ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, ενημέρωσε τις προάλλες ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Η απόφαση μεταφράζεται στο ότι ο σταθμός Tihange 3, κοντά στη Λιέγη στα σύνορα με τη Γερμανία (1.038 μεγαβάτ), καθώς και ο σταθμός Doel 4, κοντά στην Αμβέρσα (1.039 MW), θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως τουλάχιστον το 2035.

Η απόφαση συνεπάγεται ότι θα πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με την εταιρεία που διαχειρίζεται τους σταθμούς αυτούς, τη γαλλική Engie, η οποία εργαζόταν βάσει της υπόθεσης εργασίας πως θα έκλειναν το 2025. Ενδέχεται να απαιτηθεί μεγάλη δημόσια δαπάνη για τη νέα συμφωνία.

Ο κ. Ντε Κρο σημείωσε ακόμη πως τα σχέδια του Βελγίου δεν αφορούν μόνο την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων. Περιλαμβάνουν επίσης έργα για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο βελγικό ενεργειακό μείγμα.

Η υπουργός Ενέργειας Τίνε Φαν ντερ Στράτεν είπε πως βάσει των κυβερνητικών σχεδίων το Βέλγιο θα εξασφαλίζει ως το 2030 κάπου 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει από ανανεώσιμες πηγές (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, υδρογόνο…) ενώ η χρήση πετρελαίου και αερίου θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 15% συνολικά, εν μέρει χάρη στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Για τον κ. Ντε Κρο, η παράταση «θα επιτρέψει να ενισχύσουμε την (ενεργειακή) ανεξαρτησία της χώρας μας» με φόντο τη γεωπολιτική αναταραχή.
Η μισή και πλέον ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε στο Βέλγιο το 2021 παρήχθη από τους πυρηνικούς της σταθμούς, κατά δεδομένα του διαχειριστή του δικτύου Elia.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, που απογείωσε τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου, ανάγκασε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αρχίσουν να επανεξετάζουν τις επιλογές τους ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Πηγή: ΑΠΕ

Μόνη της στον Άρη…

Η Ρωσία θα αρχίσει να εργάζεται για μια δική της αποστολή στον Άρη, αφού η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανέστειλε την κοινή ρωσοευρωπαϊκή αποστολή λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Η ESA ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είναι αδύνατον να συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Ρωσία στο πλαίσιο της αποστολής ExoMars. Αργότερα φέτος ένας ρωσικός πύραυλος επρόκειτο να μεταφέρει στον κόκκινο πλανήτη ένα ευρωπαϊκής κατασκευής ρόβερ.

«Στο εγγύς μέλλον θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για την υλοποίηση μιας αποστολής στον Άρη», είπε σήμερα ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos. Σύμφωνα με το Interfax, ο Ρογκόζιν είπε ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να περιλαμβάνεται στην αποστολή ένα ρόβερ επειδή με τη μονάδα προσεδάφισης θα μπορούσε να γίνει η απαιτούμενη επιστημονική δουλειά.

Ο Ρογκόζιν είπε ότι υπάρχουν «σοβαρές αμφιβολίες» για το τι θα μπορούσε να κάνει η ESA χωρίς τη Ρωσία, η οποία διαθέτει ήδη το διαστημόπλοιο, τον χώρο εκτόξευσης και τη μονάδα προσγείωσης. Η ESA θα χρειαζόταν τουλάχιστον έξι χρόνια για να αναπτύξει μια δική της μονάδα προσγείωσης, υποστήριξε.

Αστεροειδής στη Γη

Ο Ούγγρος αστρονόμος Κριστιάν Σασνέζκι έζησε μια από τις πιο συναρπαστικές ημέρες της καριέρας του όταν εντόπισε έναν αστεροειδή διαμέτρου περίπου τριών μέτρων να πλησιάζει τη Γη: δύο ώρες αργότερα, το αντικείμενο έπεσε στον Αρκτικό Ωκεανό έξω από την Ισλανδία και έγινε μόλις ο πέμπτος αστεροειδής που ανακαλύπτεται πριν χτυπήσει τον πλανήτη.

Ο διαστημικός βράχος, στον οποίο αποδόθηκε η ονομασία 2022 EB5, εισήλθε στην ατμόσφαιρα την περασμένη Παρασκευή με ταχύτητα γύρω στα 18,5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, δείχνουν υπολογισμοί που ανάρτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεώρων, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για αναφορές τυχόν αυτοπτών μαρτύρων.

Απελευθέρωσε ενέργεια 2 κιλοτόνων TNT, όσο μια ισχυρή συμβατική βόμβα, πιθανότατα όμως διαλύθηκε φλεγόμενος στην ατμόσφαιρα και δεν έφτασε μέχρι την επιφάνεια του ωκεανού.

Ο Σασνέζκι, αστρονόμος του Παρατηρητηρίου Κόνκολι, εντόπισε το μικρό αντικείμενο στις 11 Μαρτίου σε εικόνες τηλεσκοπίου που λειτουργεί στα όρη Μάτρα, 80 χιλιόμετρα περίπου από τη Βουδαπέστη.

Πυρηνικά απόβλητα

Παγκοσμίως, τα ραδιενεργά απόβλητα υπολογίζονται σε 263.000 τόνους, ενώ η Φινλανδία το 2019 παρήγαγε 2.300 τόνους. Μέχρι τώρα η σκανδιναβική αυτή χώρα τοποθετούσε τα ραδιενεργά απόβλητα (ραβδιά εξασθενημένου πλουτωνίου) σε ειδικά διαμορφωμένες υπέργειες πισίνες, ενώ άλλες χώρες προτιμούν την ξηρή αποθήκευση σε επίσης υπέργειους αποθηκευτικούς χώρους κατασκευασμένους από χάλυβα και σκυρόδεμα. Και στις δύο περιπτώσεις όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος. Έτσι αποφασίστηκε η δημιουργία του Onkalo σε μια περιοχή όπου το βραχώδες υπέδαφος κρίθηκε ιδανικό. Για την ακρίβεια, το υπέδαφος αποτελείται από γνευσίτη, πέτρωμα που σχηματίστηκε πριν από 2 δισεκατομμύρια χρόνια σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και αυξημένης πίεσης και έχει παραμείνει αναλλοίωτο από τότε.

Επί προεδρίας Ομπάμα, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να απορρίψουν σχέδια για τη δημιουργία αντίστοιχου αποθετηρίου στην έρημο της Νεβάδα καθώς αυτά δεν γίνονταν αποδεκτά από τις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, στη Φινλανδία, όπου οι σοβαρές αποφάσεις λαμβάνονται μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους, οι καλά πληροφορημένοι πολίτες συμμετέχουν σε όλα τα στάδια των διαβουλεύσεων, εκφράζουν έγκαιρα τους φόβους και τις αντιρρήσεις τους και (συν)διαμορφώνουν τις τελικές αποφάσεις. Στην περίπτωση του Onkalo αποφασίστηκε τα ραβδιά εξασθενημένου πλουτωνίου να «φυλακίζονται» σε δοχεία χαλκού και να θωρακίζονται περαιτέρω πριν τοποθετηθούν στις υπόγειες στοές τους. Κάθε στοά που θα γεμίζει θα σφραγίζεται ερμητικά και όταν όλες γεμίσουν, το σύνολο του Onkalo θα σφραγιστεί και θα… ξεχαστεί! Κανείς βεβαίως από εμάς δεν θα είναι εδώ μετά από 100.000 χρόνια για να διαπιστώσει την ασφάλεια της κατασκευής, ωστόσο οι Φινλανδοί κοιμούνται ήσυχοι ότι έχουν κάνει το καλύτερο για τις επόμενες γενιές.

Έντυπη έκδοση Το Βήμα
Άρθρο της Ιωάννας Σουφλέρη

Οι πυρκαγιές καταστρέφουν το όζον!

Οι ατμοσφαιρικοί χημικοί του Πανεπιστημίου του Γουότερλου, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Χημείας Πίτερ Μπέρναθ, οι οποίοι έκαναν δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέλυσαν δεδομένα από τον δορυφόρο ACE (Atmospheric Chemistry Experiment) της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας, προκειμένου να μετρήσουν τις επιπτώσεις των σωματιδίων του καπνού των πυρκαγιών στο στρώμα του όζοντος στη στρατόσφαιρα (τμήμα της ατμόσφαιρας), το οποίο απορροφά τις ακτίνες UV του Ήλιου.
Διαπιστώθηκε ότι οι μεγάλες πυρκαγιές στην Αυστραλία το 2019 και το 2020, οι οποίες έκαψαν περισσότερα από 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και 3.000 σπίτια, κατέστρεψαν, επί μήνες μετά, ένα σημαντικό μέρος του ατμοσφαιρικού όζοντος στο Νότιο Ημισφαίριο, μειώνοντας τα επίπεδά του κατά τουλάχιστον 13%. Σύμφωνα με τον Μπέρναθ, «οι αυστραλιανές πυρκαγιές εκτόξευσαν όξινα σωματίδια καπνού στη στρατόσφαιρα, διαταράσσοντας τη χημεία του χλωρίου, του υδρογόνου και του αζώτου, η οποία ρυθμίζει το όζον. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μέτρηση του καπνού, η οποία δείχνει ότι αυτός μετατρέπει τις εν λόγω ουσίες που ρυθμίζουν το όζον, σε πιο χημικά δραστικές ουσίες, που καταστρέφουν το όζον».
Όπως πάντως συμβαίνει και με τις τρύπες του όζοντος πάνω από τις πολικές περιοχές του πλανήτη, ευτυχώς η ζημιά αυτή είναι προσωρινή και τα επίπεδα του όζοντος επιστρέφουν τελικά στα επίπεδά τους πριν τις πυρκαγιές, από τη στιγμή που ο καπνός εξαφανίζεται από τη στρατόσφαιρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!