Την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου ξεκινά το 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, το οποίο θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και θα διεξαχθεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στου Ζωγράφου.

Πέρασε διάστημα μικρότερο από δύο χρόνια από το προηγούμενο Συνέδριο, στο οποίο είχαν επικρατήσει οι εκσυγχρονιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΠΑΝ) και της Ανανεωτικής Αριστεράς (ΑΡΜΕ). Στο τέλος αυτής της διετίας εκδηλώθηκε και η μεγαλύτερη έως τώρα επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο με την εξαγγελία των κυβερνητικών προθέσεων για «μεταρρύθμιση», δηλαδή με την εξαγγελία της προσαρμογής του ελληνικού πανεπιστημίου στις επιταγές του Μνημονίου.
Το 10ο Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για το πανεπιστήμιο: οι σύλλογοι των διδασκόντων στο προηγούμενο διάστημα έδειξαν αγωνιστική διάθεση και προκήρυξαν απεργίες, οι φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, ενώ ακόμη και η Σύνοδος των Πρυτάνεων απέρριψε κατηγορηματικά τα σχέδια του Υπουργείου και ζήτησε την απόσυρση του «κειμένου διαβούλευσης» της Διαμαντοπούλου. Η μόνη που υπολείπεται αυτών των αγωνιστικών διαθέσεων είναι η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, η οποία ξεκίνησε στην αρχή της χρονιάς με τη λογική της συμμετοχής στο διάλογο του Υπουργείου, ενώ τις τελευταίες βδομάδες στρέφεται σε αντιπολιτευτικές κορόνες, διότι πλέον νιώθει την πίεση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Έτσι, από τη μια, οι επικρατούντες εκσυγχρονιστές διαμόρφωσαν ένα πρόγραμμα συνεδρίου με την επιστημονικοφανή δομή των εργαστηρίων (workshops), χωρίς πολλές ολομελειακές συζητήσεις και χωρίς συνδικαλιστικό πρόγραμμα δράσης με αιχμές, ενώ, από την άλλη, τις τελευταίες ημέρες κάνουν «αγωνιστικές» δηλώσεις για να μην περάσουν τα μέτρα του Υπουργείου.
Η κατάσταση για τους φιλοκυβερνητικούς περιπλέκεται περισσότερο, καθώς πρόσφατα παραιτήθηκε και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Αχ. Μητσός, λόγω έντονων διαφωνιών με τον υφυπουργό Πανάρετο.
Σε αυτήν την κρίσιμη και αντιφατική κατάσταση και με τις δυνάμεις της πανεπιστημιακής αριστεράς σε παρατεταμένη κρίση, θα είχε ιδιαίτερη σημασία το 10ο Συνέδριο να προχωρούσε σε μια σημαντική απόφαση: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου». Η πανεπιστημιακή αριστερά οφείλει, επιπλέον, να πολιτικοποιήσει αυτήν την θέση προβάλλοντας την άποψη: «Όχι στη διάλυση της κοινωνίας – Όχι στη διάλυση του πανεπιστημίου».

Γ.Γ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!