Περικοπές για όλους, πλην τραπεζιτών που φιλοδωρούνται με άλλα 25 δισ. ευρώ

Το ευφυέστερο σχόλιο των ημερών, για την τελευταία «αναφορά στρατεύματος» στην τρόικα, αναφέρει το εξής: ο κ. Γ. Παπανδρέου ηγείται της σκιώδους κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι η κανονική κυβέρνηση και οι κορυφαίοι υπουργοί της είναι προφανές. Ακούνε στα ονόματα Πόλ Τόμσεν, Σερβάς Ντερούζ και Κλάους Μαζούχ. Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ έχουν πια αποκτήσει τον αέρα του επικυρίαρχου, έχουν κατακτήσει μια χαρακτηριστική οικειότητα με πρόσωπα και πράγματα, απευθύνονται στην κοινωνία χωρίς διαμεσολάβηση και κάνουν τις «προγραμματικές δηλώσεις» τους. Τελευταίο παράδειγμα, όχι μόνο η συνέντευξη Τύπου των τριών, αλλά και η συνέντευξη του κ. Τόμσεν στο Βήμα στην οποία αποφεύγει χαρακτηριστικά να δεσμευτεί, αν στο τέλος του τριετούς προγράμματος οι συντάξεις και οι μισθοί θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση. «Δεν θα κάνω μια τέτοια πρόβλεψη…», λέει ο κ. Τόμσεν. Που σημαίνει ότι είναι αμφίβολο αν έχει σκοπό το 2013 να ξενοικιάσει τα γραφεία που έπιασε το ΔΝΤ στο Κολωνάκι.  
Πέρα από την επικοινωνία, ο τελευταίος έλεγχος της τρόικας, που υποτίθεται ότι αποδέσμευσε τη δεύτερη δόση του δανείου (9 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο), απέδωσε ουσιαστικά ένα «Μνημόνιο Νο2» για την εξασφάλιση και της τρίτης δόσης κι ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο θα «εξεταστεί», ξανά, η κυβέρνηση άτυπα τον Σεπτέμβριο και επίσημα τον Οκτώβριο. Η νέα ατζέντα της τρόικας περιλαμβάνει:  
–    Κατάθεση του νομοσχεδίου-πλαισίου για την απελευθέρωση όλων των «κλειστών» επαγγελμάτων και αγορών μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Κρίσιμες θεωρούνται οι «αναμετρήσεις» της κυβέρνησης με τους πιο ευαίσθητους από τους θιγόμενους: αυτοκινητιστές, νομικούς, μηχανικούς, φαρμακοποιούς, αρτοποιούς, πρατηριούχους. Η γνώριμη επιχειρηματολογία περί συντεχνιών αναμένεται να απογειωθεί.  
–    Έναρξη συζήτησης για ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο τον Σεπτέμβριο, στη λογική της εξίσωσης προς τα κάτω. Η επιχειρηματολογία της τρόικας για αναγκαία σύγκρουση με τα «παγιωμένα συμφέροντα» αναφέρεται εν μέρει και στο πεδίο αυτό.
–    «Εξυγίανση» των δέκα πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, με πρώτες στη λίστα τη ΔΕΗ και τον ΟΣΕ. Η κυβέρνηση ακροβατεί επικοινωνιακά με ένα αόριστο «όχι» στην πώληση, επί της ουσίας όμως αναζητεί λύσεις έμμεσης ιδιωτικοποίησης, με την απόσυρση των κρατικών επιχειρήσεων από τα πιο κερδοφόρα πεδία. Η τρόικα πιέζει για απολύσεις και μείωση προσωπικού και ενώ κόπτεται για «ανταγωνιστικές» τιμές παντού, εισηγείται σταδιακά αύξηση τιμολογίων σε ποσοστό έως και 30% μέχρι το 2013. Στην περίπτωση του ΟΣΕ, όπου οι συνδικαλιστές του «βαθέως ΠΑΣΟΚ» απευθύνουν αιματηρές προειδοποιήσεις, φωτογραφίζεται μείωση προσωπικού κατά 2.500 άτομα.  
–    Στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, όπου εστιάστηκε η βασική κριτική της τρόικας, η κυβέρνηση επιμένει ρητορικά ότι αποκλείονται νέα μέτρα, ωστόσο, ήδη ανασχεδιάζει τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2011 με στόχο να διασφαλίσει έσοδα 9,6 δισ. Η σημαντικότερη παρέμβαση αφορά τη μετάταξη του 30% των προϊόντων που σήμερα έχουν ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%. Η λίστα των υπό μετάταξη προϊόντων, που αφορούν βασικά αγαθά, θα καθορίσει το ταξικό βάρος της νέας επιβάρυνσης.  
–    Στο σκέλος των δαπανών, οι επιπλέον παρεμβάσεις έχουν ως διακεκριμένους στόχους τους δήμους (τη στιγμή που 50 από αυτούς βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα στάσης πληρωμών, και τα νοσοκομεία. Η εγκατάσταση ορκωτών ελεγκτών θα αστυνομεύσει όλες τις ταμειακές ροές, με πρώτο στόχο την άμεση πληρωμή των προμηθευτών. Με σωρευμένα και ανεξόφλητα χρέη πρώτου εξαμήνου 1,5 δισ. είναι ένα ερώτημα τι θα περισσέψει στα νοσοκομεία για να παρέχουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες.  
–    Τέλος, η τρόικα υπενθύμισε… για ποιον δουλεύει, αφού δίπλα στην ατζέντα των περικοπών και των επιβαρύνσεων, συνυπέγραψε την κυβερνητική απόφαση να δοθούν πρόσθετες εγγυήσεις 25 δισ. ευρώ στις, κατά τα άλλα, υγιείς και ανθεκτικές τράπεζες (βάσει των stress tests), ανεβάζοντας τη συνολική κρατική προίκα  προς την εγχώρια τοκογλυφία από το 2008 στα 78 δισ.!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!