Αρχική κοινωνία Οργουελιανή κοινωνία σχεδιάζει η κυβέρνηση

Οργουελιανή κοινωνία σχεδιάζει η κυβέρνηση

Με την Κάρτα του Πολίτη επιδιώκεται το πλήρες φακέλωμα των πολιτών. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.

Αγκαλιά με το μεγάλο αδελφό θα βρισκόμαστε μέχρι τα τέλη του 2011, όταν η νέα ταυτότητα θα αντικαταστήσει τη σημερινή αστυνομική, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η νέα ταυτότητα, σε μέγεθος και σχήμα πιστωτικής κάρτας, με την ονομασία «Κάρτα του Πολίτη», θα εκδίδεται από τη διεύθυνση διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας και θα περιέχει ένα ενσωματωμένο ειδικό τσιπ με στοιχεία – πλήρη φακέλωμα του πολίτη που υποχρεωτικά θα τη χρησιμοποιεί.  
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στη μία όψη θα υπάρχει η φωτογραφία και το δακτυλικό αποτύπωμα του ιδιοκτήτη ενώ στην άλλη όλα τα στοιχεία που είχε μέχρι σήμερα, προσθέτοντας ακόμη τα ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, εκλογικό αριθμό, ιατρικό φάκελο κ.τ.λ.  
Αν και η δημιουργία κατάλληλου νομικού πλαισίου των υποδομών και προδιαγραφών βρίσκονται ακόμη «υπό διαβούλευση», οι πληροφορίες για τα στοιχεία που θα περιέχει η νέα -ψηφιακή- ταυτότητα αναφέρουν πως θα καταγράφονται: Η προσωπική φωτογραφία, τα πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο κατόχου), αριθμός δημοτολογίου (πατρώνυμο, μητρώνυμο, τόπος γέννησης, χρονολογία κ.τ.λ.), νέο αριθμό (αντίστοιχο της σημερινής ταυτότητας), σειριακό αριθμό (για χρήση μέσω Διαδικτύου), κωδικό πρόσβασης (για χρήση μέσω Διαδικτύου), αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), Ειδικό Εκλογικό Αριθμό και πλήρη ιατρικό φάκελο (ομάδα αίματος) .

Το κράτος θα γνωρίζει όλα τα προσωπικά μας δεδομένα

Με λίγα λόγια, τα προσωπικά και οικονομικά στοιχεία (περιουσία, μισθός, τόπος εργασίας), ο εκλογικός αριθμός (περιοχή που ψηφίζεις) ακόμη και οι ιατρικές παθήσεις που μπορεί να έχει ο πολίτης θα είναι ελεύθερα και συγκεντρωμένα προς την εκάστοτε εξουσία, όποια κι αν είναι αυτή, ακόμη και σε έναν επίδοξο «χάκερ», ο οποίος θα μπορεί «σπάσει» τον κωδικό έχοντας πρόσβαση σε δεδομένα που αφορούν όλη σου τη ζωή!  
Ήδη, η επίσπευση της… μεταρρύθμισης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό έχει εγείρει αντιδράσεις, καθώς είναι κάτι παραπάνω από ορατή η καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, τα οποία θα είναι εκτεθειμένα ακόμη και σε έναν τυπικό έλεγχο από την Τροχαία.  
Παράλληλα, η ψηφιακή μορφή των στοιχείων, δίνει τη δυνατότητα της ανταλλαγής πληροφοριών για κάθε πολίτη που διαμένει στη χώρα (Έλληνα και μετανάστη) με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
Η επίσημη επιχειρηματολογία από την πλευρά της κυβέρνησης είναι πως πρόκειται περισσότερο για μια κάρτα που θα χτυπήσει τη γραφειοκρατία παρά για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Θα υπάρξει «διευκόλυνση των πολιτών στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, ακόμη και μέσω του Διαδικτύου», ανέφερε την περασμένη Τρίτη σε καθημερινή εφημερίδα «στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», φανερώνοντας τη γραμμή που θέλει να περάσει η κυβέρνηση απέναντι στις αντιδράσεις.  
Σε άλλη εφημερίδα, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών αυτή τη φορά ανέφεραν ότι η «Κάρτα του Πολίτη» θα αποτελέσει «διαβατήριο» στον ψηφιακό κόσμο, προβάλλοντας το ψηφιακό φακέλωμα ως απάντηση στη γραφειοκρατία.  
Η έκδοση της κάρτας θα γίνει σε δύο φάσεις: Στην πρώτη, θα εκδοθεί για πολίτες άνω των 18 ετών και, στη δεύτερη φάση, για τις ηλικίες 12 έως 18 ετών. Κατά προτεραιότητα, στο πλαίσιο Κοινοτικού Κανονισμού θα εκδοθεί η «Κάρτα του Μετανάστη», μέχρι τον Μάιο του 2011.

 

Σχόλια

Exit mobile version