…Ο Ηρόστρατος πήγε σινεμά και απόλαυσε την καινούργια ταινία του Άκι Καουρισμάκι, Το λιμάνι της Χάβρης.

Πρόκειται για μια ταινία που βλέπει με μια τρυφερή ματιά, γεμάτη χιούμορ και ανθρωπιά το ζήτημα της «λαθρομετανάστευσης». Ο χαρισματικός σκηνοθέτης με απλό, καθημερινό τρόπο παρουσιάζει τους ανθρώπους πίσω από τους αριθμούς. Μια ταινία απολύτως χρήσιμη στη χώρα που έχουμε υπουργούς Βορίδηδες, Γεωργιάδηδες και άλλα ερπετά του φασιστοειδούς βούρκου.

Ο Μαρξ της Χάβρης…
«Το σινεµά δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα, όµως ορισµένες φορές μπορεί να δώσει την πρώτη κλοτσιά για µια διαδικασία που θα μπορούσε να καταλήξει σε κάποιου είδους αποτέλεσµα, το οποίο θα μπορούσε να είναι µια ελαφρά αλλαγή στον τρόπο σκέψης ή συµπεριφοράς. Στο µακρινό μέλλον, βέβαια, όταν θα είναι πια πολύ αργά», είπε σε συνέντευξη του στο Το Βήμα ο Φινλανδός σκηνοθέτης. Παρ’ όλα αυτά νομίζω πως οι ταινίες του μπορούν να φέρουν μεγαλύτερες αλλαγές από όσο ο ίδιος δηλώνει…
Καθόλου τυχαία, κατά τη γνώμη μου, ο ήρωας της ταινίας, ένας περιπλανώμενος λούστρος έχει το επίθετο… Μαρξ!
Ένας Μαρξ που θα φροντίσει το μαύρο αγόρι όταν το σκάει από τις διωκτικές Αρχές, την ώρα που η οικογένεια του συλλαμβάνεται σε ένα κοντέινερ με προορισμό το Λονδίνο. Ο χαφιές της γειτονιάς θα τον καταγγείλει, αλλά θα βρει έναν ανέλπιστο συμπαραστάτη. Αυτά δεν είναι τα μόνα που συμβαίνουν σε μια ταινία φαινομενικά απλή που προσφέρει συγκίνηση και γέλιο, καταφέρνοντας μέσα σε ένα μίζερο κόσμο, σε μια φτωχογειτονιά, να μας χαρίσει την ελπίδα και το θαύμα….

…και η Θάτσερ του 2012…
…Και φυσικά δεν πρόκειται να δω την αγιογραφία της Μάργκαρετ Θάτσερ, σε ερμηνεία Μέριλ Στριπ, με τον τίτλο Η σιδηρά κυρία.  Η ταινία, σκηνοθετημένη από τη δημιουργό του Mamma mia, Φιλίντα Λόιντ, έρχεται σε εποχή σφοδρής επίθεσης σε κάθε είδους δικαίωμα να μας παρουσιάσει, με τα πιο ρόδινα χρώματα, μία από τις πιο βάναυσες και σκοτεινές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας. Κρίμα για τη Μέριλ Στριπ που, καθώς λένε, χαρίζει μια αξιοζήλευτη ερμηνεία σε μια ταινία χωρίς ίχνος κριτικής προσέγγισης…
Αν, πάντως,  θέλετε ένα καλό πορτρέτο της Θάτσερ και της εποχής της, σας προτείνω το Τι ωραίο πλιάτσικο του Τζόναθαν Κόου (Πόλις).

Ένα καινούργιο ντοκιμαντέρ και μια έκθεση φωτογραφίας για τη Σμύρνη
90 χρόνια μετά την Καταστροφή της, καθώς φαίνεται η Σμύρνη θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αυτή τη χρονιά. Τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Κουμπάρη 1) θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού Σμύρνη. Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922. Την επόμενη μέρα και την ίδια ώρα θα γίνουν τα εγκαίνια της ομώνυμης έκθεσης φωτογραφίας με παράλληλη προβολή του ντοκιμαντέρ. Η σκηνοθέτης και επιμελήτρια Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, είχαν παρουσιάσει το 2007 την έκθεση Το Ταξίδι, το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική. Μετά από 4 χρόνια έρευνας παρουσιάζουν τη νέα τους δουλειά  -για τη Σμύρνη αυτή τη φορά- με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης.
Για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης από ιδιωτικές συλλογές όπως αυτή του Pierre De Gigord και από τα αρχεία της Library of Congress, του Πανεπιστημίου του Princeton και του Harvard, του Near East Relief, του Imperial War Museum, της Pathe και άλλων ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Κεντρικός ομιλητής της ταινίας είναι ο συγγραφέας του «Χαμένου Παράδεισου» Giles Milton.  Περισσότερα θα έχουμε να σας πούμε αφού δούμε την ταινία. Πάντως, οι συντελεστές μας περιγράφουν ένα ντοκιμαντέρ μακριά από εθνικιστικές εξάρσεις και με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια….
Προβολές θα γίνονται καθημερινά (εκτός Τρίτης) στο αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτιρίου (Κουμπάρη 1), μέχρι τη λήξη της έκθεσης στις 11 Μαρτίου.

…μια βόλτα στη Χίο
Ο Ηρόστρατος χαίρεται καθώς από αυτή εδώ τη στήλη είχε συμπαρασταθεί στο ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, όταν υπήρξαν απειλές για το κλείσιμό του. Έτσι, την επόμενη Κυριακή σας προτείνει ένα χειμερινό ταξίδι στη Χίο ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε την εκδήλωση Έρωτας-Φωνή και Έκθεση, που διοργανώνεται  στον εκθεσιακό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η εκδήλωση που διοργανώνεται από το ΔΗΠΕΘΕ περιλαμβάνει την ανάγνωση, υπό μορφή θεατρικού αναλογίου, του έργου Το Συμπόσιον του Έρωτος (πλατωνικός διάλογος σε θεατρική μεταφορά και ελεύθερη απόδοση από τον: Γιάννη Ζαφείρη), ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση με θέμα Τα συμπόσια στην αρχαιότητα και η λατρεία της Αφροδίτης και του Έρωτα μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, υπό τη φροντίδα της αρχαιολόγου Κ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της 29ης Ιανουαρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

…και οι Αχαρνής 2012…
Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου… Την Κυριακή το απόγευμα (αν δεν πάτε στη Χίο!) μπορείτε μαζί με τα παιδιά σας να έρθετε ώς το Καλλιτεχνικό Καφενείο Αχαρνέων -Αθ. Χείλιου 16, Αχαρνές- όπου με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας θα φτιάξουμε ένα παραμύθι για τη σύγχρονη πόλη.  Όλα θα γίνουν μετά μουσικής και ζωγραφικής, ενώ στο τέλος θα το κάνουμε και θέατρο. Η είσοδος και η συμμετοχή στη δημιουργία του παραμυθιού, είναι ελεύθερες!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!