Του Ηρόστρατου. Με μια παράσταση που δόθηκε προ δύο μηνών τα βάζει τώρα η Χρυσή Αυγή. Περί Αθανασίου Διάκου ο λόγος, στην εκδοχή της Λένας Κιτσοπούλου.

Δίπλα στους φασίστες οι «άξιοι» άνθρωποι που όλα αυτά τα χρόνια τους άνοιξαν το δρόμο, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μετά τους μετανάστες, οι συμμορίες τα βάζουν τώρα και με τους καλλιτέχνες. Τα τσεκούρια, τα μαχαίρια και οι σιδερογροθιές δίνουν τη θέση τους στα ψαλίδια της λογοκρισίας.

Ο Ίθαν Χοκ στη Μεσσηνία!
Μπορεί να πήρε λίγο κουτσομπολίστικό χαρακτήρα κι άλλους να τους γέμισε «εθνική υπερηφάνεια». Δεν ξέρω μην αρχίσει κι ο Σαμαράς να μας λέει πως μετά τη… «Ριβιέρα» που θα μας φτιάξει στο Ελληνικό, θα δημιουργήσει και το νέο Χόλιγουντ στην Καλαμάτα!
Για τους φίλους του κινηματογράφου και όσους αγάπησαν τις δυο ταινίες Πριν από το ξημέρωμα (Before sunrise, 1995) και Πριν από το ηλιοβασίλεμα (Before sunset, 2004) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, με τον Ιθαν Χοκ και τη Ζιλί Ντελπί (που συνεργάστηκαν στο σενάριο και στους διαλόγους), ακούστηκε πολύ ενδιαφέρουσα η είδηση πως την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας Before midnight (σ.σ. Πριν από τα μεσάνυχτα) στη Μεσσηνία. Η ταινία είναι η τρίτη της σειράς που παρακολουθεί μια μέρα από τη ζωή των ηρώων στο πέρασμα του χρόνου.
Το Before midnight είναι προγραμματισμένο για παγκόσμια διανομή μέσα στο 2013.

Βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας
Ο Γιώργος Ζώης με τους Τίτλους Τέλους απέσπασε το βραβείο European Film Awards  2012 για καλύτερη μικρού μήκους ταινίας στην 69η Μόστρα. Τον σκηνοθέτη είχαμε γνωρίσει με το εξαιρετικό Casus Belli που αναδείκνυε με μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο τη σημερινή κρίση και τη διασύνδεση που υπάρχει ανάμεσα σε ανθρώπους και καταστάσεις. Μπορείτε να τη δείτε και στο Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=w6eYoRIUVKg
Η καινούργια του ταινία παίρνει αφορμή από το νόμο περί απαγόρευσης της υπαίθριας διαφήμισης για να κάνει το νέο του σχόλιο: «Οι άδειες διαφημιστικές πινακίδες είναι τα σύγχρονα μνημεία μας ». Στις 26 Σεπτεμβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο των προβολών του 18ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Πάμε Νότια…
…Για να γνωρίσουμε τη δράση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων στα Νότια (ΠΡΩ.ΚΑΤ.), που πραγματοποιεί το πρώτο της Φεστιβάλ σήμερα και αύριο στο Πάρκο Αφροδίτης (Ελληνικό, Γούναρη & Κύπρου). Επτά χρόνια τώρα η Πρωτοβουλία έχει σημαντική δράση που ξεκίνησε με τη μάχη ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό, συνεχίστηκε με δράσεις που αναδείκνυαν τι κρυβόταν πίσω από τις πυρκαγιές στο βουνό, με αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα του πρώην αεροδρομίου, για να μη γίνει «πάρκο του κεφαλαίου» αλλά «πάρκο του λαού». Παράλληλα, η ομάδα συμμετείχε στους μεγάλους αγώνες του Δεκέμβρη αλλά και της Πλατείας Συντάγματος.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:
Σάββατο 15/9 στις 6:00μ.μ. συζήτηση με θέμα Αντικαπιταλιστικές κινήσεις πόλης, η προοπτική του εγχειρήματος και η συμβολή τους στο λαϊκό κίνημα.
Την ίδια ώρα θα υπάρχει κουκλοθέατρο για τα παιδιά, ενώ στις 8μ.μ. θα προβληθεί το
το Λιμάνι της Χάβρης. Η βραδιά θα κλείσει με πάρτι.
Την Κυριακή θα γίνει συζήτηση με το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας – Η μάχη για το αεροδρόμιο του Ελληνικού, θα έχει και πάλι κουκλοθέατρο, ενώ το διήμερο θα κλείσει με συναυλία.

Νέος κύκλος παραστάσεων της Μηχανής Άμλετ
Μετά τον πρώτο κύκλο παραστάσεων (Μάης -Ιούνης 2012) της Μηχανής Άμλετ – Περί της κοινωνικής χρησιμότητας των διανοούμενων, του Χάινερ Μίλερ, η «Ανοικείωση» παρουσιάζει ένα δεύτερο κύκλο εννέα παραστάσεων που ξεκίνησαν από χθες (14 Σεπτεμβρίου) και θα συνεχιστούν μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Όπως σημειώνεται στο πρόγραμμα της παράστασης, «η Μηχανή Άμλετ είναι ίσως το πιο “παράξενο” έργο του Χάινερ Μίλερ. Γραμμένο το 1977 ως ιντερμέδιο, την περίοδο που ο Γερμανός διανοούμενος δούλευε τη δική του γερμανική μετάφραση του σαιξπηρικού Άμλετ, προστέθηκε αργότερα σε μια οχτάωρη παράσταση του Άμλετ, που ο ίδιος ο Μίλερ σκηνοθέτησε για το Μπερλίνερ Ανσάμπλ».
Οι παραστάσεις δίνονται από Παρασκευή ώς Κυριακή στις 20:30, στο κτίριο της εφημερίδας Κόντρα, Αγαθουπόλεως 65 και Αχαρνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα πρέπει να κάνετε κράτηση στο 6975-507005
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο τον συγγραφέα και την παράσταση (φωτογραφίες, βίντεο, συντελεστές κ.ά.) στην ιστοσελίδα www.anoikeiosi.gr
Δείτε και το trailer: https://youtu.be/OOwgZmiZlb8.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!