Του Ηρόστρατου

Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα,
ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι,
κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα,
των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι.

Και δημοκόποι Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι,
Και Μαμμωνάδες βάρβαροι, και χαύνοι λεβαντίνοι·
Λύκοι, κοπάδια, οι πιστικοί και ψωριασμένοι οι σκύλοι
Κι οι χαροκόποι αδιάντροποι, και πόρνη η Ρωμιοσύνη!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως πολλοί είναι αυτοί που μοιράστηκαν στο Facebook αυτούς τους στίχους του Κωστή Παλαμά, γραμμένους ακριβώς 100 χρόνια πριν…Είναι απόσπασμα από το ποίημα Η Πολιτεία και η μοναξιά…

Η εκστρατεία του φόβου συνεχίζεται…
Με μια εβδομάδα καθυστέρηση, επιστρέφω. Μου φαίνεται πως ήδη έχει περάσει αιώνας από τις 17 Ιουνίου. Κι ενώ το τρίο Στούντζες του Μνημονίου μάς προετοιμάζει για το σύγχρονο Μεσαίωνα, τα παπαγαλάκια τους ακόμη ασχολούνται με τον ΣΥΡΙΖΑ! Ξέρουν πολύ καλά πως τίποτα δεν έχει τελειώσει!

Οι καταθέσεις επιστρέφουν!
Ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης, π.χ., άρχισε να εξηγεί πως και μόνο που βγήκε πρώτη η Ν.Δ. άρχισε να πηγαίνει καλά η οικονομία! Και εξήγησε τον τρόπο: Οι καταθέσεις επιστρέφουν, οι επιχειρήσεις που είχαν πει στους εργαζόμενους πως θα μετέφεραν την έδρα τους, αν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μείνουν εδώ, οι ακυρώσεις αφίξεων τουριστών σταμάτησαν ως διά μαγείας κ.λπ.
Ο κύριος Βρούτσης, άθελά του(;) αποκαλύπτει μέρος του οργανωμένου σχεδίου κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού… Επίσης, επιβεβαιώνει -επί της ουσίας- τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα έπραξαν διάφοροι εργοδότες κατά την προεκλογική περίοδο…
Όσο για τις καταθέσεις, όπως γράφτηκε και στο Facebook: «Όσοι βγάλανε τα λεφτά τους από τις τράπεζες για να τα σώσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούν από αύριο να τα καταθέτουν κανονικά στις εφορίες».

Γελοιότητα χωρίς σύνορα
Ο αγαπημένος μαϊντανός της στήλης, Χρ. Χωμενίδης, εννοείται πως πανηγυρίζει για την επιτυχία των δυνάμεων του Μνημονίου. Φαίνεται όμως και λίγο ανήσυχος:
«Εάν η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί (και που πρέπει να βασίζεται στις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις) αποτύχει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλπάσει στο 45%. Κι αυτό είναι το μικρότερο κακό. Εάν η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί δεν πετύχει, η Ελλάδα θα καταρρεύσει». Ευτυχώς που έχει… σκεπτόμενους αναγνώστες να τον στηρίζουν.
Αντιγράφω κατά λέξη, παραλείποντας το όνομα:
«Εγώ αντιθέτως Χρήστο μου, χθες το πρωί μόλις σιγουρεύτηκα ότι όντως το ευρώ κέρδισε έστω και λίγο χρόνο ακόμα, πήγα πρωί-πρωί στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου, στην Πάρο, και αγόρασα το βιβλίο σου για να μου κάνει συντροφιά στο ταξίδι της επιστροφής μου. Δεν το είχα πάρει τόσο καιρό διότι τα οικονομικά μου είναι απίστευτα στριμωγμένα και με όλη αυτή την προοπτική της δραχμής δεν τολμούσα να αγοράσω το παραμικρό – ακόμα και με κάρτα. Ήταν για μένα μια πολύ συγκινητική στιγμή…»(!)
Κατά τ’ άλλα εξανέστησαν δημοσιογράφοι και βουλευτής της Ν.Δ. όταν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως χειραγωγήθηκε ένα μέρος του ελληνικού λαού…

Ο αστυνόμος Μπέκας επιστρέφει!
Είναι κάτι χρόνια τώρα που συζητώντας με τον Φώτη Κρικζώνη, του μπαρ 17, η κουβέντα μας πήγε στο Γιάννη Μαρή. Ο κορυφαίος Έλληνας συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, όχι μόνο είχε εμπνευστεί ιστορίες του στο χώρο του μπαρ, αλλά εκεί έγραψε πολλές από αυτές! Στο «δικό του» τραπέζι, με ένα μπουκάλι ουίσκι Vat 69, καθόταν και έγραφε με τις ώρες…
Αφορμή να θυμηθώ αυτή τη συζήτηση είναι η κυκλοφορία τριών βιβλίων που σχετίζονται με το Γιάννη Μαρή:
– Το πρώτο είναι μια μελέτη του Ανδρέα Αποστολίδη με τίτλο Ο Κόσμος του Γιάννη Μαρή (Εκδόσεις Άγρα).
-Το δεύτερο είναι ένα ξεχασμένο του μυθιστόρημα, που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην Απογευματινή το 1962, βγήκε σε βιβλίο το 1971 από τις Εκδόσεις Περγαμηνή και μετά χάθηκε από το προσκήνιο. Τώρα,  ο 13ος επιβάτης κυκλοφορεί και πάλι από τις Εκδόσεις Άγρα, που με αυτό εγκαινιάζουν σειρά Γιάννη Μαρή.
-Το τρίτο είναι ένας συλλογικός τόμος με τίτλο Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, σε επιμέλεια Αθηνάς Κακούρη και Κώστα Καλφόπουλου. Δεκαπέντε συγγραφείς γράφουν δεκαπέντε διηγήματα με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Μπέκα.
Η νέα γνωριμία του  κοινού με το έργο του Μαρή έχει τις ρίζες της σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε τον Απρίλιο του 2011 η δραστήρια Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.
Περισσότερα προσεχώς, από τις σελίδες του Δρόμου

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!