Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & βαρβαρότητα τ.113

Πολιτισμός & βαρβαρότητα τ.113

Του Ηρόστρατου

«…Πέρασα ένα ιδιαίτερα πολυάσχολο σαββατοκύριακο με πολλή δουλειά στο πολιτικό μου γραφείο, συναντήσεις με φίλους και εθελοντές και, προπαντός, συζητήσεις με συμπολίτες μας σε διάφορες γωνιές της πόλης. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω ανθρώπους που έχουν συμβάλει ενεργά στο έργο που πραγματοποιήσαμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια στο ΥΠΠΟΤ αλλά και την ιδιαίτερη χαρά να συμμετάσχω σε συζητήσεις που οργανώθηκαν σε σπίτια συμπολιτών μας στο Παγκράτι και τον Κεραμεικό….»

Αν θέλετε να πεθάνετε στα γέλια, σε αυτή τη δύσκολη εποχή, αξίζει να επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα του Παύλου Γερουλάνου! Στο έργο του υποτίθεται πως τον βοηθούν δεκάδες αφοσιωμένοι… «εθελοντές». Αναρωτιέμαι πόσο βίτσιο μπορεί να έχεις για να γίνεις «εθελοντής Γερουλάνου»!

3,2 εκατομμύρια ευρώ για την οικογένεια
Πάντως, πριν μας αφήσει από υπουργός ο Πολ, φρόντισε να μην αφήσει την οικογένειά του στα κρύα του λουτρού. Έτσι, όπως μας πληροφορεί Το Βήμα, «…λίγες μέρες προ των εκλογών και η χορηγία του ΟΠΑΠ προς το υπουργείο Πολιτισμού για την έκθεση του Βυζαντίου στην Αμερική  -για την οποία πολύς λόγος έχει γίνει εσχάτως- «κλείδωσε» στα 3,2 εκατ. ευρώ υπό μορφή εγγυήσεως. Το ποσόν δηλαδή θα καταβληθεί στο υπουργείο, αν δεν βρεθούν χορηγοί. Όπως πάντως διευκρινίσθηκε σήμερα το μεσημέρι σε συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, χωρίς αυτή τη χορηγία δεν θα ήταν δυνατή η εξασφάλιση των μουσειακών χώρων στην Ουάσινγκτον (Εθνική Πινακοθήκη) και στο Μάλιμπου του Λος Αντζελες (Μουσείο Γκέτι). Δεδομένου, όμως, ότι οι συγκεκριμένοι χώροι δεν θα ενοικιασθούν αλλά προσφέρονται δωρεάν (έτσι τουλάχιστον έχει δηλώσει ο υπουργός Πολιτισμού), υπάρχει απορία για ποιο λόγο προαπαιτείται αυτή η χορηγία…».
Σημειώνω, για όσους δεν το γνωρίζουν, πως στο Μουσείο Μπενάκη που έχει αναλάβει τα της εκθέσεως σε διοικητικές και άλλες θέσεις βρίσκεται η μητέρα και οι αδελφές του υπουργού. Ενδιαφέρουσες συμπτώσεις!

Στην Καισαριανή
Η πάντα προκλητική και αμετροεπής Άννα Διαμαντοπούλου, όχι μόνο μάζεψε ένα συρφετό που τον ονόμασε «Άνθρωποι γραμμάτων και των τεχνών», αλλά τους τραπέζωσε κιόλας στην Καισαριανή. Ο Ηρόστρατος θεωρεί ήπιες τις αντιδράσεις των κατοίκων που -υποτίθεται- ότι της επιτέθηκαν και προσυπογράφει τα όσα ακούστηκαν από τους αγανακτισμένους πολίτες. Αντιγράφω από ρεπορτάζ: «Έχετε θράσος να έρχεστε εδώ. Είστε όνειδος», ακούγεται να λέει μια γυναίκα, ενώ κάποιοι άλλοι φωνάζουν «Έξω, έξω» και «Λευτεριά, λευτεριά». «Για αυτούς που αυτοκτονούν κάθε μέρα, τι έχετε να πείτε κυρία Διαμαντοπούλου; Για αυτούς που πεινάνε;», φωνάζει ένας άντρας.

Η οργή και η ντροπή

Ενώ η Άννα σεργιανούσε στην Καισαριανή, ένας ακόμη συμπολίτης μας -από το Χαλάνδρι αυτή τη φορά- έβαλε τέλος στη ζωή του. Πρόκειται για τον διδάκτορα Γεωλογίας και δραστήριο πολίτη Νίκο Παλυβό.  Ανακοίνωση για το χαμό του εξέδωσε η «Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης, Α-λέκτωρ»:
«Βρισκόμαστε στην πολύ δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε για ένα γεγονός που μας έχει συγκλονίσει. Εχθές, 23/04/2012, αυτοκτόνησε ο συνάδελφος και φίλος Νίκος Παλυβός. Ήταν λέκτορας υπό διορισμό στο Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, μέλος της Πρωτοβουλίας και της συντονιστικής».
Δεν ξέρω αν θα θεωρηθεί λαϊκισμός, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρώ ηθικούς αυτουργούς όσους κράτησαν επί ένα σχεδόν χρόνο εκτός εργασίας αυτόν τον άνθρωπο… Μόλις δυο βδομάδες νωρίτερα η ομάδα Α-λέκτωρ, ανέφερε σε ανακοίνωση της:  
«Αναμονή που φτάνει έως και τα δύο χρόνια· ασάφειες, παλινωδίες και εμπαιγμός από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας· επιστημονική, οικονομική και ψυχική φθορά: σε αυτά συνοψίζεται η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι 800 και πλέον εκλεγμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που παραμένουν αδιόριστοι, ενώ ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για την «αναβάθμιση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τις προηγούμενες μέρες, μέλη της Πρωτοβουλίας Α-Λέκτωρ κατέθεσαν αιτήσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διορισμού τους στη Διεύθυνση Προσωπικού Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΔΒΜΘ, με κοινοποίηση στα γραφεία της υπουργού, του υφυπουργού και του πρωθυπουργού…».
Φωνή βοώντος, βεβαίως… Μόνον τα «δικά μας παιδιά» σπεύδουμε να διορίσουμε, με συνοπτικές διαδικασίες και πλήρη αδιαφάνεια φυσικά, σε θέσεις με καλύτερους μισθούς και επιμίσθια…
Να νιώθει, άραγε, έστω λίγη ντροπή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας;

Η πρόκληση του Ευάγγελου

Τα επικοινωνιακά του τρικ αχρηστεύονται το ένα μετά το άλλο. Έτσι, σκέφτηκε το «κόλπο γκρόσο» σε 4 κινήσεις: 1. Συγκέντρωση στο Σύνταγμα. 2. Το γεμίζεις με τη βοήθεια του… Μπιρσίμ. 3. Προκαλείς αντιδράσεις. 4. Στήνεις και μια προβοκάτσια και  δύο μέρες πριν από τις εκλογές κερδίζεις το κρίσιμο 2-3% που αναζητάς…
Το ότι προσβάλλεις τη μνήμη του ανθρώπου που αυτοκτόνησε σε αυτήν εδώ την πλατεία, το ότι αγνοείς τα εκατομμύρια μούντζες που δέχτηκε η πολιτική σου από τους Έλληνες πολίτες, τους οποίους εν τω μεταξύ έπνιξες στα δακρυγόνα – και όχι μόνο, σε αφήνουν παντελώς αδιάφορο…

Η απάντηση
…Σε όσες προβοκάτσιες και σε όλο το οπλοστάσιο που έχουν στα χέρια τους και το χρησιμοποιούν δεόντως για να καταφέρουν να παραμείνουν, με νύχια και με δόντια στην εξουσία, εμείς πρέπει να δώσουμε την απάντησή μας (και) την επόμενη Κυριακή, αλλά και τις μέρες που μεσολαβούν. Ας γίνει η λαϊκή οργή και ο πόνος κύμα που θα τους πνίξει…

Σχόλια

Exit mobile version