Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & βαρβαρότητα τ.104

Πολιτισμός & βαρβαρότητα τ.104

Του Ηρόστρατου …Αγαπούλα, την κουκούλα! Το 70% όσων απάντησαν σε σχετική διαδικτυακή ερώτηση της εφημερίδας Το Βήμα, θεωρούν «την ανάρτηση φωτογραφιών των κατηγορουμένων για τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής και την αναζήτηση πληροφοριών από τους πολίτες στην ηλεκτρονική σελίδα της Αστυνομίας», ως επιβεβλημένη ενέργεια.

Η κοινωνία της κουκούλας σε όλο της το μεγαλείο! Αναρωτιέμαι, όμως, γιατί η αστυνομία δεν δείχνει τον ίδιο ζήλο για κατηγορούμενους ως παιδεραστές, μπράβους, τοκογλύφους, λαδωμένους κρατικούς αξιωματούχους και άλλα μπουμπούκια, αλλά προστατεύει με νύχια και με δόντια τα «προσωπικά στοιχεία».
Θα είχε ενδιαφέρον η εφημερίδα του κυβερνητικού εκπροσώπου να θέσει το ίδιο ερώτημα και για τέτοιες κατηγορίες αξιοσέβαστων πολιτών… Και επειδή η αρχαιοκαπηλία είναι στη μόδα, τι θα λέγατε να ξεκινήσουμε με γνωστούς, πασίγνωστους αρχαιοκάπηλους-«συλλέκτες»;

…Αγαπούλα, πιάσε τον σκιτσογράφο!
Τόλμησε να σατιρίσει τον πάπα και τη στάση του απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση παιδιών από κληρικούς της Καθολικής Εκκλησίας και τώρα των σέρνουν σε δίκη. Πρόκειται για το διάσημο σκιτσογράφο Plantu της εφημερίδας Le Monde που θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου με αφορμή σκίτσο που δημοσίευσε το 2010 στην ιστοσελίδα του, μετά από καταγγελία που έγινε από τη Γενική Συμμαχία κατά του Ρατσισμού(!) και υπέρ του Σεβασμού της Γαλλικής και της Χριστιανικής Ταυτότητας…

Ο καίσαρας πρέπει να πεθάνει!
Δεν ξέρω αν κινδυνεύουν και οι αδελφοί Ταβιάνι να συρθούν σε δίκη, αφού ο τίτλος της νέας τους ταινίας μπορεί να θεωρηθεί πως παρακινεί στη δολοφονία ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα περιμένουμε… Προς το παρόν, όμως, θα πρέπει να πούμε πως η ταινία Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει των αδερφών Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, που αναφέρεται στο ανέβασμα της τραγωδίας του Σαίξπηρ Ιούλιος Καίσαρας από τους τρόφιμους φυλακής υψίστης ασφαλείας, τιμήθηκε με τη Χρυσή Άρκτο στη φετινή 62η Μπερλινάλε. Ευκαιρία, λοιπόν, να θυμηθούμε τις σημαδιακές ταινίες τους, όπως το Αλονζανφάν, Το Λιβάδι, Νύχτα του Σαν Λορέντσο, Χάος κ.λπ.

Το Cinema Politica
Μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια και μια ωραία ιδέα μας έρχεται από τον Καναδά. Την ανακάλυψα ψάχνοντας στοιχεία για τη δράση της Coca Cola ανά την υφήλιο. Στην αναζήτηση αυτή βρήκα ένα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο The Coca Cola Case, όπου υποστηρίζεται με σημαντική παράθεση στοιχείων και μαρτυριών ότι η συγκεκριμένη εταιρία ευθύνεται για τις δολοφονίες ακτιβιστών και συνδικαλιστών στη Λατινική Αμερική!
Όπως ήταν φυσικό, η εταιρία προσπάθησε με κάθε τρόπο να εμποδίσει την προβολή του αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της ομάδας του Cinema Politica που φρόντισε για την προβολή της ταινίας αρχικά στον Καναδά και μετά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Cinema Politica είναι ένα μη κερδοσκοπικό δίκτυο με έδρα το Μόντρεαλ, που στηρίζει την παραγωγή και την προβολή πολιτικών ντοκιμαντέρ. Οι άνθρωποι που το απαρτίζουν θεωρούν πως η τέχνη δεν πρέπει να σταματά στην ψυχαγωγία, αλλά έχει και την υποχρέωση να ενημερώνει, να κινητοποιεί, να εμπνέει να παλεύει για την κοινωνική αλλαγή.
Το Cinema Politica δεσμεύεται να στηρίζει εναλλακτικά, ανεξάρτητα και ριζοσπαστικά κινηματογραφικά έργα και βίντεο, αλλά και τους καλλιτέχνες που αφιερώνονται στην αναζήτηση της αλήθειας… Επίσης, δίνεται η ευκαιρία για τη δημιουργία ομάδων στήριξης σε όποια χώρα ενδιαφέρεται και με μια ετήσια συνδρομή γίνεται ανταλλαγή υλικού, καθώς επίσης υπάρχει και η δυνατότητα προβολής των ταινιών. Πιστεύω πως θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε κι εδώ κάποια από αυτά τα ντοκιμαντέρ, αλλά και -γιατί όχι- να δώσουμε υλικό για τα όσα γίνονται στην υπό κατοχή χώρα μας.

…και μια ψηφοφορία
Αυτές τις μέρες στο Διαδίκτυο γίνεται μάλιστα ψηφοφορία για τη δημοφιλέστερη πολιτική ταινία του 2011, μέσα από την ιστοσελίδα του Cinema Politica. Πρόκειται για ταινίες αποκαλυπτικές για θέματα όπως οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και ο εμφύλιος στο Κονγκό, πρακτικές αντίστασης απ’ όλο τον κόσμο, η εξαφάνιση των μελισσών, το ζήτημα του νερού: δικαίωμα ή καταναλωτικό αγαθό; (ιδιαίτερα επίκαιρο για μας με την σχεδιαζόμενη πώληση ΕΥΔΑΠ-ΕΥΔΑΘ) αλλά και πολλά άλλα…
Συχνά αποκαλύπτονται «θαμμένες» αλήθειες. Πολλές από τις ταινίες μπορείτε να τις δείτε και στο Διαδίκτυο…
Η ιστοσελίδα για όσους θέλουν πληρέστερη ενημέρωση, είναι: https://www.cinemapolitica.org

…Γιορτή Αποφοίτων!
Ληστέψανε το Μουσείο της Ολυμπίας. Ε, καλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου! Τι φαγωθήκατε να φύγει ο Γερουλάνος από το υπουργείο Πολιτισμού; Δεν φτάνει που λόγω Τόλη χάσαμε την Άντζελα, να χάσουμε και το δεύτερο φάρο Πολιτισμού; Πού θα βρούμε τέτοια αρχοντιά; Ήταν δυνατόν να φύγει το καλύτερο κολεγιόπαιδο από την κυβέρνηση του Κολεγίου Αθηνών; Πώς ήταν δυνατόν ο απόφοιτος του Κολεγίου Παπαδήμος να δεχθεί την παραίτηση των επίσης αποφοίτων του ίδιου σχολείου Βορίδη και Γερουλάνου; Μην ξεχνάτε πως επίσης απόφοιτοι είναι οι Σαμαράς και Παπανδρέου. Αλλά και οι αδελφοί Καψή (Παντελής και Μανώλης). Αλλά και ο στυλοβάτης Παπαχελάς. Προτείνουμε, λοιπόν, το Μαξίμου να μετακομίσει στο Μπενάκειο (στο Ψυχικό) για να γλιτώσουν και από τις διαδηλώσεις!

 

Σχόλια

Exit mobile version