Τo έργo της εκτροπής του Αχελώου αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής παρέμβασης-καταστροφής, που επιχειρήθηκε ποτέ. Σε αυτά τα έργα αντιτάσσονται οι κάτοικοι της Μεσοχώρας που έχουν ζητήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας την ακύρωση του ν. 3734/2009, με τον οποίο ρυθμίζονται τα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης όλης της Μεσοχώρας (το μεγαλύτερο μέρος της προβλέπεται να κατακλυσθεί). Η συζήτηση της προσφυγής θα γίνει στις 15/3.

Οι διαδικασίες, όμως, της απαλλοτρίωσης προχωρούν, όπως και η αποψίλωση των εκτάσεων που πρόκειται να κατακλυσθούν. Οι πολύχρονοι αγώνες οδήγησαν σε μιαν, ακόμη, ακυρωτική απόφαση (αναστολή). Σύμφωνα με αυτή, διατάσσεται προσωρινή αναστολή εργασιών σε όλο το φάσμα των έργων της εκτροπής του Αχελώου, μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση του ΣτΕ. Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει δηλώσει ότι το θέμα θα επανεξεταστεί. Παρ’ όλα αυτά, αξιοποιεί την αναγκαία εκπόνηση των σχεδίων, αλλά και τη δικαστική εκκρεμότητα, για να αποφύγει να πάρει μια καθαρή πολιτική απόφαση. Και το χειρότερο, θεωρεί δεδομένη την κατασκευή των έργων της Μεσοχώρας, με το μανδύα της «πράσινης ενέργειας». Η κατασκευή του φράγματος σημαίνει μια διαρκή απειλή για την υλοποίηση της εκτροπής του Αχελώου. Η σκέψη, λοιπόν, ότι η Μεσοχώρα μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό ενός ευρύτερου συμβιβασμού στο θέμα της εκτροπής είναι απαράδεκτη και πρέπει να εγκαταλειφθεί το συντομότερο.

 

Διαδήλωση: Πέμπτη 11/3, 18:00, Προπύλαια, Αθήνα. Διοργάνωση: Πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου. Την κινητοποίηση στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!